Sivut

maanantai 25. helmikuuta 2019

Batman kakku

Johanneksen syntymäpäiville.







Kakku on mitoitettu 15 hlö:lle ja se sai pohjakseen vaalean kakkupohjan ja täytteeksi herkullisen mansikkamoussen.

Kakun kuorrutin kermalla ja valuman toteutin vaahtokarkkikermaseoksella. Sain jälleen kerran vapaat kädet kakun toteutukseen joten yllätys yllätys, päätin tehdä siitä dripcake tyylisen ja lisäämällä kakun päälle paljon kaikkea ihanaa sekä makeaa. Unohtamatta tietenkään toivetta, eli sitä Batman logoa!

Onnea 
Johannekselle!



***Valumasta asiaa***
Eli valuman voi toteuttaa juurikin tällä vaahtokarkkityylillä taikka sitten ostamalla candy meltsejä joita löytyy valmiina vaikka ja missä värissä. Candy meltsejä myy leivontatarvikkeiden erikoismyymälät sekä käsittääkseni myös isoimmat päivittäistavarakaupat, kuten Citymarket.

Alla ohjeet vaahtokarkki (vaahtokarkkivaluman ohjeen olen löytänyt Päiviltä) - että candy melts valumiin. Valumat voi varmasti toteuttaa muullakin tavoin, tai mittasuhtein, mutta näillä ohjeilla olen itse saanut valumat onnistumaan.


Kuvassa vaahtokarkkivaluma ilman värjäystä

Vaahtokarkkivaluma
(halkaisija 20cm)
n. 100-120 g vaahtokarkkeja
1,5 dl kuohukermaa (valitse laktoositon mikäli "laktoosipitoinen" ei sovi)

Keitä kerma kuumaksi, älä kiehauta. Lisää vaahtokarkit sulamaan kermaan ja siirrä kattila kylmälle levylle. Sekoita silloin tällöin. Sekoittaminen tekee seoksesta kuplaisen, mutta ilmakuplat tasaantuvat kun seos on hetken sekoittamatta. Vaahtokarkkivaluman voi värjätä pastaväreillä halutun väriseksi, tai jättää värjäämättä, mikäli hieman kellertävä väri ei haittaa. Kellertävä väri tulee kermasta sillä kermahan ei ole puhtaan valkoista (kts ohjeen yllä oleva kuva). Mikäli päädyt värjäämään vaahtokarkkikermaseoksen niin suosittelen käyttämään Progelin pastavärejä. Lisäämällä tipan tai useamman voit vaikuttaa värin lopputulemaan. Pastaväri lisätään vasta lopuksi.

Mikäli vaahtokarkkikermaseos on liian paksua voit ohentaa sitä kuumentamalla tai tarvittaessa lisäämällä kermaa ja kuumentamalla. Seoksen voi siis aivan hyvin kuumentaa uudelleen ja karkkia tai kermaa voi lisätä tarpeen mukaan. Pitänee myös muistaa että vaahtokarkeissa saattaa olla eroja joka sekin voi vaikuttaa lopputulemaan

Itse käytän näitä vaahtokarkkeja sillä ne ovat laktoosittomia/gluteenittomia ja soveltuvat näin hyvin monille herkuttelijoille.



Valuma tehty Wiltonin valkoisella Candy Meltsillä

Candy melts valuma
(halkaisija 20cm)
n. puoli pussia eli 170g
kuumaa vettä 

Sulata meltsit vesihauteessa tai mikrossa. Sulata n. minuutti ja sekoita. Jatka sulattamista ja sekoita välillä. Kun napit ovat sulaneet niin lisää kuumaa, melkeinpä kiehuvaa, vettä lusikalla hiljalleen lisäten.  Seos muuttuu aluksi todella rakeiseksi mutta lisäämällä vettä seokseen siitä saa juoksevan tasaista.Värjää halutessasi meltsit pastavärillä. Itse käytän värjäämiseen progelin pastavärejä.
Wiltonin Candy meltsit ovat gluteenittomia mutta sisältävät laktoosia.








She or he?

hyvä kysymys ♥




Babyshower, eli näin suomen kieleksi taivutettuna vauvajuhlat, on rantautunut jo tovi sitten Suomeenkin. Jos ideat ovat kadoksissa juhlien kakun suhteen niin tässä olisi yksi varsin käyttökelpoinen idea joka on helposti muokattavissa "oman näköiseksi". Tai toteuttavaksi juuri kuvan mukaisesti.

Kakku on valmistettu käyttämällä apuna styroxista harjoituspohjaa joka toimii näin kakkupohjana ja tällöin kakku säilyy myymäläkäytössä käytännössä katsoen iät ja ajat. Harjoituspohjia on saatavilla monen kokoisia/muotoisia ja tässä olen käyttänyt halkaisijaltaan 20cm harjoituspohjaa x 2.

Tämän postauksen kakku toimii inspiraation lähteenä ja jos päätät valmistaa kuvan mukaisen kakun niin suosittelen käyttämään kakkupohjan valmistamiseen PME:n alumiinista kakkuvuokaa.  PME:n vuoka on oikeasti täydellinen vuoka kakkupohjan leipomiseen joten siihen investoiminen ei varmasti ole rahan haaskausta. Seuraava kuva, tarvikelistan jälkeen, on hyvä esimerkki siitä miten kakkupohja on valmistunut tasaisesti ja kauniisti. PME ♥.


* Näitä tarvitset *
Renshaw extra sokerimassa, valkoinen 1 kg
funcakes sokerimassa, baby blue 250 g
funcakes sokerimassa, pastel pink 250 g
Progel pastaväri, keltainen 
suklaapallot extra large, vaaleanpunainen 60g
suklaapallot extra large, vaaleansininen 60 g
elintarvikeliima
elintarviketussi, musta
valkoinen koristelutuubi
sivellin
Wiltonin tikkauspyörä
marsipaaniveitsi
kakkualunen
PME kakkuvuoka 20cm




* kuorrutuksesta asiaa *

Kakku pinnoitetaan kreemillä tai kermavaahdolla ennen sokerimassalla kuorruttamista. Näin eristetään kakku jotta kuorrute ei kärsi. Tämä on erityisesti silloin riskinä kun täytteeseen on lisätty liivatetta. Liivate ja massa eivät pidä toisistaan! On myös hyvä muistaa että massapinnoitteinen kakku ei pidä säilytyksestä kakkukuvan alla. Unohda siis kakkukupu!

Kakku on kuorrutettu Renshawn extra sokermassalla jota tämän kokoiseen kakkuun on hyvä varata 1 kg. Massan värjäsin Progelin keltaisella pastavärillä. Progelin värit ovat vahvoja, hyvän pigmentin omaavia, sekä riittoisia, joten sitä ei tarvitse laittaa paljon massaan em ominaisuuksien vuoksi. Riittää, että tipautat esim hammas- tai cocktailtikkuun nokareen väriä ja levität sen tikun avulla massaan. Kannattaa käyttää kertakäyttöhanskoja sillä pastaväri värjää myös kätesi samalla kun sekoitat värin tasaisesti massan joukkoon. Massasta kaulitaan noin 3mm paksuinen levy. Levyn tulee olla niin iso että se ulottuu reilusti yli kakun alareunojen. Näin saat reunat tasoiteltua kauniisti, eikä reunoihin jää ns. elefantin ihoa. Kun olet kuorruttanut kakun niin leikkaa ylijäänyt massa marsipaaniveitsen avulla pois. 





* koristeet *

Kakun alareuna sivellään kokonaan valkoisella koristeluaineella sivellintä apuna käyttäen ja painetaan käsin kiinni large kokoiset suklaapallot vuorotellen väriä vaihtaen. 

Pienet pallot tehdään funcakesin vaaleanpunaisella- ja vaaleansinisellä sokerimassalla leikkaamalla palat Wiltonin pyöreän muotin avulla. Minulla oli käytössä Wiltonin metallinen muottisetti jossa on 6kpl erikokoisia muotteja. Pienin on 2cm ja suurin 7cm joten näistä on hyvä valita juuri se oikean kokoinen muotti eri tekeleisiin. Muottien toinen puoli on sileä ja toinen ns röpelöreunainen eli voit käyttää muotteja molemmin puolin mikä takaa sen että muotit ovat huomattavasti monipuolisempia käyttää. Käytön jälkeen muotit tulee pestä käsin. Liimaa pallot elintarvikeliimalla kiinni massapintaan.

Tämä setti on muuten yksi mun suosikki muottisetti jota käytän todella paljon. Niin massakoristeiden teossa kuin keksien. Enpä voi kuin suositella.




She or he kyltin voit tehdä vapaalla kädellä. Tikkaukset saat aikaiseksi Wiltonin tikkauspyörällä jota myydään Wilton 3-osainen työvälinesetin mukana. En tiedä onko tikkauspyörää mahdollista ostaa erikseen?! Mikäli haluat tehdä kylttiin reiän niin tee se ennen kuin laitat kyltin kuivumaan. Reiän voit tehdä esim pillin avulla. Kuivata kyltti vuoraamalla rasian pohja foliolla jotta kyltti ei tartu rasiaan kiinni. Asettele kyltti rasiaan niin kuin se näyttää sinusta hyvältä eli muotoile/taittele kyltti haluamaasi asentoon. Voit käyttää muotoilu apuna joko foliota taikka talouspaperia. Jätä rasian kansi hieman auki jotta kyltti kuivahtaa ja säästyy huonepölyltä. Kun kyltti on kuivunut niin voit kirjoittaa elintarviketussilla haluamasi tekstin. Kyltin voit "sitoa" kakkuun kaulimalla valkoisesta sokerimassasta nauhan ja ripustamalla se kakkuun niin kuin se sinusta hyvältä näyttää. Nauha liimataan kiinni massapintaan elintarvikeliiman avulla.

Tossut olen tehnyt kaavoilla jotka löysin netistä -> kakkuateljee pionilaakso





Ja näin, 
kakku on valmis ♥




torstai 7. helmikuuta 2019

Ristiäiskakun koristeet

pukeutuvat pastellinsävyisiin väreihin.








Kukapa ei voisi olla ihastumatta näihin syötäviin vauvakoristeisiin ♥

Vauvakoristeet on valmistettu gluteenittomista ainesosista joten koristeen uskaltaa aivan hyvin laittaa vaikkapa gluteenittoman kakun keskipisteeksi. Vaikka koriseet ovatkin syötäviä niin usein kuulee, että nämä ihanuudet päätyvät juhlatilaisuuden jälkeen näytille esim. vitriiniin. Mikäli haluaa säästää koristeen juurikin sinne vitriiniin, niin suosittelen laittamaan koristeen alle, esim. pienen palan foliota, jotta kosteus ei tartu koristeeseen ja on siten helpompi irrottaa kakun pinnasta.

Mutta mistä näitä koristeita sitten saa ostaa? Ja mitä jos ei löydä juuri sellaista koristetta kuin on mielessään ajatellut? 
Koristeet löydät Confetti Raisiosta (Itäniityntie 2, Laattasataman talo). Mikäli et löydä myymälästä mieluista kakkukoristetta niin osa koristeista voidaan valmistaa myös tilaustyönä, mahdollisuuksien mukaisesti. Muistatahan käydä tekemässä tilauksesi ajoissa, vähintää viikkoa ennen tarvetta, sillä koristeen valmistamisessa menee oma aikansa. 

Jääkiekkoaiheinen koriste

sopii niin kakkuihin kuin muidenkin leivonnaisten koristeluun.




Tänä vuonna ollaan saatu nauttia vihdoinkin kunnon talvesta. Ihana valkoinen maa on kyllä ihan loistavaa vaihtelua jo menneen syksyn harmauteen. Ja mikä parasta, pääsee myös luistelemaan ja hiihtämään! Siitä inspiroituneena valmistin Raision Confettiin myyntiin pikkusia kakkukoristeita luisteluteemalla.

Ja vielä pieni tietoisku;
Mikäli haluat yksilöllisen ja käsityönä valmistetun syötävän koristeen kakkuun/leivonnaiseen niin kipaise kurkkaamaan Confetti Raision (Itäniityntie 2, Laattasataman talo) koristevalikoimaa. Mikäli et löydä myymälästä mieluista kakkukoristetta niin osa koristeista voidaan valmistaa myös tilaustyönä, mahdollisuuksien mukaan. 




tiistai 5. helmikuuta 2019

Mustikkapiirakka

on takuuvarma kahvipöydän suosikki. Uppoaa varmasti niin mummosta vaariin kuin perheen pienempiinkin.




Olen sitä mieltä että arkena leipomisen pitää olla nopeaa ja ainekset mahdollisimman yksinkertaisia ja tämä piirakka täyttää kaikki em kriteerit, unohtamatta tietenkään makua joka on sanomattakin selvää eli sanoisinko peräti mielettömän herkullinen. 

Perusleivonnassa on hyvä pitää mielessä se että kyllä se maku syntyy voita ja täysmaitoa/kermaa säästämättä. Meillä ei lasketa kaloreita kun leivotaan. Leivonnaisen tulee maistua herkulliselta, sillä sehän on se juttu. Tämä pohja on hurjan ihana, sekä todella mehevä, ja se on helppo tehdä myös uunipellin mittoihin -> mustikkapiirakka uunipeltiin. Piirakan pohjasta tulee luonnollisesti sitä paksumpi mitä pienempi uunipelti. Itselläni on käytössä 60cm liesi mutta kyllä uunipeltiversiosta tulee näissäkin mitoissa ihan loistava. Pohja on myös siitä äärettömän ihana että siihen sopii käytännössä katsoen kaikki marjat sekä ehdottomasti omena. Voisinpa melkein vannoa että tässä on yksi parhaimmista piirakoista ikinä.  

Olen leiponut tämän useasti ja ohje löytyykin aikaisemmista postauksistani mutta liitän se vielä tähän mukaan niin säästyt etsimiseltä. 




Mustikkapiirakka
(vuoan halkaisija n. 24cm)

pohja
2 kananmunaa
1,75 dl sokeria
1 dl kermaa
1 dl täysmaitoa 
100 g sulatettua voita
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

päälle
 n. 3-4 dl mustikoita 
-tai vaihtoehtoisesti vadelmia, herukoita tms.


Ohje
Vatkaa kananmunat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kerma, maito ja sulatettu voi keskenään. Sekoita toisessa kulhossa keskenään leivinjauhe ja vehnäjauhot. Lisää kuivat aineet ja nesteet vuorotellen muna-sokerivaahtoon. Sekoita ainekset, nuolijaa apuna käyttäen, varovaisesti sekaisin. Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan. Levitä taikina tasaiseksi ja lisää lopuksi mustikat taikinan pinnalle. Halutessasi voit ripotella sokeria mustikoiden päälle.

Paista mustikkapiirakka uunissa 200 asteessa, n. 25 minuuttia.

Anna jäähtyä.


VINKKI!
* Halutessasi voit ripotella jäähtyneen piirakan päälle hienoisen lumihunnun Confetin lumijauheella. *
* Mikäli haluat tehdä piirakasta laktoosittoman version niin vaihda maitotuotteet laktoosittomiin *