Sivut

perjantai 30. joulukuuta 2016

Jouluaaton kermakakku

sai makunsa kaikkien rakastamasta kinuskista ja vadelmista.




Meidän jouluiseen jälkiruokapöytään on aina kuulunut joulutortut luumuhillo sydämellä sekä piparkakut.

Viime vuonna laajensin jälkiruokatarjoilua niin että tein pienen, gluteenittoman ja laktoosittoman, kermakakun kinuskikuorrutteella torttujen ja piparien kaveriksi. Kakku oli niin suuri menestys että leivoin sellaisen tänäkin jouluna. Kakun kuorrutin tällä kertaa ganachella ja vaihdoin puolukat vadelmiin.

Hyvää oli ja ei voi kun todeta että kyllä kermakakku on aina kermakakku!


* Ja mitä tulee tietokoneen siivoukseen (poistettuihin kuviin) niin näillä tiedoilla poistettuja kuvia ei saa enää takaisin. Kyllä harmittaa mutta tehty mikä tehty joten eteenpäin vain sanoi mummo lumihangessa. Näillä mennään :) *





Jouluisia toiveita pukille ja makeita valmisteluja joulun kahvipöytään :)




Kauppakeskus Myllyssä pääsi esittämään joulupukille lahjatoiveita ja toiveitahan riitti! 





Tyttäreni lps Collie virittäytymässä joulutunnelmaan työpaikallani. 

Nämä supersuloiset tonttulakit myivät itsensä moniin pikkujouluihin sekä joululahjapakettien somisteeksi. Mikä ihana idea vaikka ensijouluun! Niin, ja taisi muutama kappale mennä myös lemmikkieläimille :) 





Leivon tyttärieni kanssa kaikki joulun makeat herkut aina aatonaattona. Tällöin tuvassa leijuu herkullinen joulun tuoksu ja voi vihdoin sanoa että joulu on täällä.

Piparitaikina on ehkä yksi illan kohokohdista ja sitä namistellaan melkein yhtä paljon kuin uunituoreita pipareita. Jos jotain huonoa haluaa keksiä piparien leivonnasta niin se on oikeasti piparimuottien pesu! Etenkin kun lapset valitsivat ainakin parikymmentä muottia ja mahdollisimman hankalasti pestäviä. On mutkia ja koloja sekä pieniä välejä joita saa pestä pienen pienellä harjalla. Onneksi kaapista löytyy tyllille varattu puhdistusharja joka on ihan omiaan näihin "hankaliin" piparimuotteihin  ;)






Tietokoneen siivouksen

jäljiltä osa kuvista on kadonnut postauksista.

Näin siinä käy kun päättää olla tehokas ja tyhjentää hetken huumassa myös googlealbumin! Voisi melkein todeta että liika tehokkuus kääntyi itseään vastaan ;)

Kuvat palautuvat postauksiin mutta siinä saattaa vierähtää tovi jos toinenkin.


keskiviikko 28. joulukuuta 2016

Kinuski-piparijuustokakku

tuoksuu ja maistuu joululta.




Juustokakut ovat äärettömän herkullisia ja niistä saa pienellä vaivalla myös todella kauniita "taideteoksia".

Tämä versio ei ole ulkoisesti niinkään taideteos vaan maku sai puhua puolestaan. Koristelin kakun kermakierteillä sekä pipari- ja suklaamuruilla. Jouluisena lisänä kakkuun putosi Mini piparminttu karkkikeppejä. Jälkeenpäin ajatellen ne olisi hyvin voinut jättää poiskin mutta kun karkkikepit kerran oli kakkuun tökitty niin sinne saivat jäädä. Ja onneksi jäivät, nehän vietiin käsistä!



Kinuskipipari
(24 cm vuoan halkaisija)
225 g piparkakkuja
80 g margariinia

Täyte
4 liivatetta
3 dl vispikermaa
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
200 g vaniljatuorejuustoa
200 g piparirahkaa
piparkakkumaustetta maun mukaan
1 rkl vettä


Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Sivele sisäreunat öljyllä tai vuoraa vuoan reunat joko reunakalvolla tai leivinpaperilla.

Murskaa piparkakut. Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon piparimurska. Levitä seos irtopohjavuoan pohjalle.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja lisää vaahdotuksen aikana joukkoon tomusokeri ja vaniljasokeri. Notkista toisessa kulhossa keskenään vaniljatuorejuusto ja piparirahka. Lisää kermavaahto tuorejuusto-rahkaseokseen. Tarkista maku, lisää piparkakkumaustetta halutessasi. 

Mittaa 1 rkl vettä. Kuumenna kiehuvaksi. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja sulata ne kiehuvaan veteen hyvin sekoittaen. Lisää täytteen sekaan koko ajan sekoittaen.

Kaada täyte vuokaan ja anna jäähtyä vähintään 3 tuntia.


Kinuskikiille
2 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
1 1/2 dl fariinisokeria

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.

Mittaa kattilaan kuohukerma ja fariinisokeri. Kuumenna kiehuvaksi. Sulata joukkoon liivatteet. Anna seoksen jäähtyä haaleaksi välillä sekoitellen. Kaada kinuskikastike täytteen päälle ja hyydytä kylmässä pari tuntia.




tiistai 27. joulukuuta 2016

Rusettikakku

valmistui tyttäreni kaverisynttäreille.





Tyttäreni halusi kaverisynttäreilleen kakun joka ei olisi missään nimessä vauvamainen tai lapsellinen.

Yhdessä mietittiin että miten se kakku sitten koristellaan jotta se ei olisi mitään yllämainituista. Lähdettiin purkamaan asiaa siitä että hän pitää koruista ja meikeistä, sellainen pieni naisen alku selkeästi, joten jotenkin mutkien ja mäkien kautta päädyimme rusettiin. Hän sanoi heti että rusetti on sitten iso ja keltainen ja kakun päällä tulee olla vaahtokarkkimassaa. Täytteeksi mansikkaa, piste.

Näin helppoa se on kun tietää mitä haluaa :)




Rusettikakku
(15 cm vuoka)

Pohja
4 munaa
1.5 dl sokeria
1.5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Voitele kakkuvuoka voilla ja jauhota vuoka gluteenittomilla korppujauhoilla.

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää munasokerivaahtoon. Sekoita nuolijalla varoen. Kaada seos kakkuvuokaan.

Paista uunissa 175 asteessa, n. 30 minuuttia. Kokeile cocktail- tai hammastikulla kakun kypsyyttä. Kakku on kypsä kun tikkuun ei tartu taikinaa.

Anna kakun jäähtyä.


Täyte
2 dl mansikoita
2 dl vaahtoutuvaa kevytvispiä (laktoositon)
100 g maustettua mansikkarahkaa (laktoositon)
2 rkl sokeria
1/2 dl vaniljakreemijauhetta

Soseuta mansikat. Vaahdota kerma. Sekoita kermavaahdon joukkoon marjasose, mansikkarahka, sokeri ja vaniljakreemijauhe.

VINKKI!
Halutessasi voit korvata;
* vaahtoutuvan kevytvispin vaahtoutuvalla mansikkakermalla 
* mansikkarahkan tuorejuustolla


Kostutus
1.5-2 dl maitoa (laktoositon)
1 tl vaniljasokeria


Voikreemi
150 g voita (laktoositon)
1 1/2  dl tomusokeria
1 rkl maitoa (laktoositon)

Vatkaa kaikki kreemin ainekset kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi.
Tähän menee aikaa useita minuutteja.
.

Kuorrutus
n. 300-400 g vaahtokarkinmakuista kaulintamassaa
n. 100 g kinuskikissan auringonkeltaista vaniljamassaa (rusetti ja helminauha)






maanantai 26. joulukuuta 2016

Suklainen kahvikakku

maistuu jokakerta syötävän herkulliselta.




Viime viikolla mietittiin monessa kodissa että mitä antaa joululahjaksi opettajille, iltapäiväkerho-ohjaajille, esikoulun tädeille jne.

Itsetehty lahja on yksi hyvä vaihtoehto, esimerkkinä niistä kahvikakut. Kahvikakut, useimmat niistä, mehevöityvät muutaman päivän seisottuaan joten ne sopivat senkin puolesta erityisen hyvin mm. joululahjaksi. Toki kannattaa muistaa antaa säilömisohjeet lahjan saajalle, etenkin jos leivonnainen sisältää maitotuotteita. Tällöin leivonnainen tulee ehdottomasti säilyttää jääkaapissa.

Tämä suklaakakku sisältää kermaviiliä joten sen paras säilytyspaikka on luonnollisesti jääkaappi. Ota kakku pois jääkaapista n. 30 minuuttia ennen tarjoilua sillä silloin sen koostumus on parhaimmillaan.





Suklaakakku
(n. 1,5 l vuoka)
2 dl vehnäjauhoja
2 dl ruokosokeria/kidesokeria
1 dl kaakaojauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 kananmuna
200 g kermaviiliä
75 voita
1 dl kahvia

Sulata voi ja nosta sivuun jäähtymään hetkeksi. Sekoita kuivat aineet (sokeri mukaan luettuna) vatkauskulhossa hyvin keskenään. Riko kananmuna ja sekoita yhdessä kermaviilin kanssa. Lisää kuivien aineiden joukkoon kermaviiliseos sekä hieman jäähtynyt voisula. Sekoita massa hyvin. Lisää lopuksi sekaan vielä kuuma kahvi ja sekoita hyvin sekaisin.

Öljyä kahvikakkuvuoka huolellisesti. Kaada taikina vuokaan. 

Paista uunissa 175 asteessa, n. 35 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä cocktail- tai hammastikulla. Jos tikkuun ei jää taikinaa, kakku on valmis. 

Anna jäähtyä hetki. Kumoa kakku.


Kahvikuorrute;
2 rkl vahvaa kahvia
1 rkl voita
1 1/2 dl tomusokeria
2 rkl kaakaota

Sulata voi kuumaan kahviin. Lisää tomusokeri ja kaakao. Valuta kuorrute jäähtyneen kakun päälle.

Herkuttele!



tiistai 20. joulukuuta 2016

Tiikerikakku Marianne Crush -rouheella

maistuu herkulliselta niinkuin kaikki leivonnaiset joissa on edes ripaus suklaata.




Tätä kahvikakkuklassikkoa tulee leivottua usein mutta nyt halusin kakkuun jotain lisäpotkua.

Lisäpotkuna kahvikakuille tarjotaan usein mausteita, esim. kardemummaa ja kanelia, mutta ne eivät olleet vaihtoehtona sillä en ole suuri mausteiden ystävä. Jotain muuta piti saada tilalle ja kiitos Valion "reseptipankille", -sieltä löytyi loistava vaihtoehto maustecocktail versioille:)




Tiikerikakku
(vuoan tilavuus n. 1.8 l)
200 g voita
2 1/2 dl sokeria
3 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl kermaviiliä 
2 rkl kaakaojauhetta
1 dl Marianne Crush -rouhetta

Voitele ja korppujauhota kahvikakkuvuoka huolella.

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen, samalla sekoittaen. Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää seoksena vuoroin kermaviilin kanssa. Sekoita tasaiseksi. Ota taikinasta 1/3 erilleen toiseen kulhoon. Sekoita siihen kaakaojauhe sekä Marianne Crush. Lusikoi puolet vaaleasta taikinasta kakkuvuoan pohjalle. Lisää tumma taikina. Lisää loput vaaleasta taikinasta. 

Paista uunissa 175 asteessa, n. 50-60 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä cocktail- tai hammastikulla. Kakku on kypsä kun tikkuun ei tartu enää taikinaa.

Anna jäähtyä hetki. Kumoa kakku. 

Herkuttele!






keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Pätkis-mokkapalat

maistuivat iltakahvin kaverina loistavasti.




Klassiset mokkapalat ovat edelleen yksi suosituimmista leivonnaisista ja siitä on tehty toinen toistaan hurmaavampia variaatioita.

Löysin netistä vaikka ja mitä ihanaa mokkapalojen tiimoilta mutta pätkis vaihtoehtona kuulosti niin herkulliselta vaihtoehdolta että se piti päästä leipomaan todeksi. Jos siis pidät mintun ja suklaan taivaallisesta yhdistelmästä niin tämä pitää ehdottomasti kokea ja maistaa.




Pätkis-mokkapalat
(pellillinen)
4 kananmunaa
3 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
4 rkl kaakaojauhetta
4 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 dl maitoa
200 g voita 
4 pätkis patukkaa


Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää munasokeriseokseen keskenään sekoitetut jauhot vuorotellen maidon kanssa. Sulata voi teflonpintaisessa kattilassa ja lisää pätkikset voisulaan. Sekoita ja lisää voi-pätkisseos viimeisenä taikinaan. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle. 

Paista uunissa 200 asteessa, n. 15-20 minuuttia.

Kuorrutus;
4 dl tomusokeria
5 rkl sulatettua voita
2 tl vaniljasokeria
2 rkl kaakaojauhetta
vahvaa kahvia

Valmista kuorrutus sekoittamalla ainekset sekaisin, lisää kahvia sen verran että seoksesta tulee notkea. Levitä valmis kuorrutus jäähtyneen piirakan päälle.







maanantai 12. joulukuuta 2016

Kermakakku

matkasi Turkuun kahvipöydän makeaksi herkuksi.




15 hlö:lle mitoitettu kakku toivottiin gluteenittomana sekä laktoosittomana. Kakun täytteeksi valikoitui kinuskivadelmamousse.

Kakun ulkoinen toteutus jäi vastuulleni joten miettisin sitä tovin, jos toisenkin, sillä kakkuun toivottiin hyvällä maulla jotain partioon viittaavaa että kukkasia. Kukkasien, tässä tapauksessa, ruusujen väri ei ihan sointunut kakun muuhun värimaailmaan. Tämä siksi koska jouduin käyttämään aikataulujen puitteiden luomana jo olemassaolevia ruusuja joiden väri taittui hennon vaaleanpunaiseen.




Vaikka värimaailma sotikin nyt keskenään, eikä ollut siten omaan silmääni se paras mahdollinen, niin huomasin samalla että talven tarjoama harmaus ei ainakaan paranna kuvien laatua.

Auttaisi ehkä asiaa jos olisi kunnon kamera mutta jatkan uskollisesti kuvaamista näppärän Samsungin älypuhelimen kera :)  mahtaisiko se joulupukki jo tänä vuonna tuoda minulle ihan oikean kameran....






torstai 8. joulukuuta 2016

Ainu pehmohauvat

ovat elämääkin suurempia hauvoja.




Nuorimman tyttäreni rakkain pehmo on ainu hauva ja hän halusi hauvan useampana kappaleena syntymäpäiväkakkuunsa.  Hauva on kulkenut hänen mukana vaippaikäisestä asti ja on käynyt varmasti jokaisessa paikassa meidän kanssa. Hauva on yksi perheenjäsenistä, siltä se ainakin vahvasti tuntuu.

Hauvan tarina alkoi silloin kun pieni vaippapöksyinen tyttö löysi isosiskonsa sängystä pehmohauvan jonka tämä oli saanut kummeiltaan kun oli 3 kk:tta. Hauva ei jostain syystä kuitenkaan valloittanut täysillä isosiskon sydäntä sillä pipsa possu oli varannut sydämestä jo oman osansa.




Hauvan adoptoi siis pikkusisko, vuosia myöhemmin, mutta siinä vaiheessa isosisko heräsi ajatukseen että ei hauvaa voi pikkusiskolle antaa koska se oli hänen vaikka hän ei sen kanssa leikkinytkään. Niin etsimme huutonetit ja torit läpi ainu hauvoja mutta se löytyikin lähempää kuin luulimmekaan. Siellä se olla nökötti, Pikkusiilissä, ja oli aivan kuin uusi. Näin hauva muutti meille ja tuli sieltä toristakin ilmoitus. Hauva myynnissä. Ostimme senkin, varahauvaksi.

Ja vielä!! Jos jollain on myynnissä ainu hauva niin ostan sen. Nämä kaksi suurta rakkautta, ainu hauvat ovat jo kovin kuluneet ja toista on jo paikattukin jotta pysyisi koossa halien keskellä. Laita ihmeessä kommenttikenttään viestiä jos sinulla tai kaverillasi on hauva vailla rakastavaa kotia. Voin taata että häntä hoidetaan hyvin.






Hauvakakku <3



sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Suklaakakku

on kahvikakku jota voi syödä huomaamatta palan, jos toisenkin.




Tämä suklaakakku on sellainen suussa sulava, mehevä ja nimensä mukaisesti suklainen vaikka siinä ei olekaan suklaata. Yhdellä sanalla kuvaten, nam.

Tästä kakusta tulikin tätä myötä minun suosikkini ja uskoisin että kakku hurmaa monet muutkin suklaasuut. Kiitos tästä ihanuudesta kuuluu Emelie Holmin leivonta-aiheiselle kirjalle jonka lainasin paikallisesta kirjastostamme.




Suklaakakku
(n. 1,5 l vuoka)
2 kananmunaa
3 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
1 tl ruokasoodaa
1/2 tl suolaa
2 dl kermaviiliä (laktoositon)
1 dl rapsiöljyä

Vatkaa kananmunat, sokeri ja vaniljasokeri keskenään vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään jauhoseokseksi. Lisää jauhoseos, kermaviili ja öljy vuorotellen munasokerivaahdon joukkoon sähkövatkaimen avulla sekoittaen.

Kaada taikina vuokaan.

Paista uunissa 175 asteessa, n. 50-60 minuuttia. Tarkista kypsyys pistämällä tikku kakun keskelle - kakku on valmis, jos siihen ei tartu taikinaa.

Nosta kakku jäähtymään.

Muistathan että kakun tulee olla kunnolla jäähtynyt kun kaadat kuorrutteen kakun päälle.

kuorrute;
2 dl tomusokeria
1 rkl kaakaojauhetta
2 rkl vahvaa kahvia
25 g margariinia tai voita(laktoositon)

Sulata margariini, tai voi, kattilassa ja lisää kuorrutukseen muut aineet. Jäähdytä hetki. Lusikoi kuorrutus kakun päälle. Leikkaa palasiksi, kun kuorrutus on jäähtynyt.





 Minä kuorrutin kakkuni rakastamallani kuorrutteella mutta kakun voi kuorruttaa myös reseptin alkuperäisen kuorrutteen mukaisesti jonka lisäilin tämän tekstin jatkeeksi. Alkuperäinen kuorrute sisältää laktoosia (valkosuklaa) mutta valkosuklaata saa laktoosittomana esim. Dammenbergin verkkosivuilta tai itsetehtynä.

Kakun voi jättää yhtä hyvin myös kuorruttamatta, maistuu niinkin ja häviää yllättävänkin nopeasti tarjoilualuseltaan.


Valkosuklaaganache
3 dl kuohukermaa
300 g valkosuklaata

Kuumenna kerma kattilassa. Paloittele suklaa ja laita palat kulhoon. Kaada lämmin kerma päälle ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut. Anna ganachen jäähtyä ennen kuin kaadat sen kakun päälle.






Adan teletappikakku

toi väriä talven harmauteen.





Sain tehdä Ada tyttösen 1vuotis synttäreille kakun joka oli värimaailmaltaan täysin toisenlainen kuin alkuvuodesta hänelle tekemäni ristiäiskakku. Silloin värimaailma oli hento ja herkkä, vaaleanpunaista sekä valkoista pitsiä kukkineen.

Tämä kakku on värimaailmaltaan pirteän iloinen, kirkkaine väreineen. Se toi minulle kieltämättä hieman haastetta koska olen aina arastellut vahvoja värejä. Tämä projekti antoikin sen myötä työstämistä omaan ajatusmaailmaan ja siihen että värejä voi ja saa käyttää





Teletappien valmistaminen ei ole vahvinta osaamistani ja sen vahvisti rakkaat lapsoseni. Hain tytöt koulusta ja vanhin tyttäreni katsoi tuvan pöydälle ilmestyneitä teletappeja mietteliäänä. Mihin teet apinoita? Anteeksi mitä, kysyin. Apinoita kuului vastaus. Ja tarina jatkui...  Eikun eikun, onko nämä niitä hahmoja, tai siis se yksi hahmo, mitä katsoimme juuri dvd:ltä. Mikä se olikaan, ET vai? Se avaruusolio?

Näiden lauseiden myötä mietin että ei tainnut mennä tämän leipurin hahmot ihan nappiin. Onneksi mies huikkasi kotiin tullessaan että olet näköjään tekaissut teletappeja. Huh, ehkä ne olisivat tunnistettavissa sittenkin :)





Kakun päätin kuorruttaa Kinuskikissan uutuustuotteella, vaniljanmakuisella massalla. Valitsin teeman mukaisesti ruohonvihreän massan joka sopi tähän kakkuun kuin nenä päähän (massaa löytyy myös valkoisena, keltaisena, vaaleanpunaisena että mustana).

Massan selkeästi isoin plussa on se että massa ei tartu kaulinta-alustaansa ja kauliessa pärjää hyvin ilman tomusokeria tai maizenajauhoa. Tätä massaa aion käyttää jatkossakin.

Kakun leivoin gluteenittomana ja laktoosittomana. Täytteeksi valikoitui hurmaava kinuskipuolukka. Niin, joku saattoi ehkäpä huomata että teletappien järjestys vaihtui kakun päällä mutta se onkin tarina toinen ja liittyy selkeästi kakun kuljetusteknisiin seikkoihin. PS. Tähän viitaten olenkin miettinyt että mistä ihmeessä löytyy korkeampia kakkulaatikoita sillä tietääkseni kaikki laatikot (korjaa, jos olen väärässä) tuntuvat olevan liian matalia kakuille joissa on 3D hahmot...



keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Tiikerikakku

on yksi rakastetuimmista kahvikakku klassikoista.




Tiikerikakku hurmaa vuodesta toiseen ja tuo melkeinpä kaikille makumuistoja lapsuudesta.

Minun tiikerikakku on leivottu mummolassa ja siitä on jäänyt jäljelle niin paljon muutakin kuin makumuistoja ja ajan patinoima resepti. Siinä on helmi lapsuudesta ja tuoksu tutusta tuvasta johon mieli palaa hetkeksi. Sinne pieneen punaiseen mummon mökkiin, viljapellon laitaan joka jatkuu silmänkantamattomiin.

Alla oleva resepti on matka mummoni tupaan ja nyt tuo kahvikakkujen klassikko on tässä, kätesi ulottuvilla. Leivottuna tähän päivään.




Tiikerikakku
200 g voita (laktoositon)
3 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl kermaa (laktoositon)
2 rkl kaakaojauhetta

´
Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen joukkoon voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään, lukuunottamatta kaakaojauhetta. Lisää kerma, sekoita varovaisesti seos sekaisin. Ota massasta 1/3 erilleen ja sekoita siihen kaakaojauhe. 

Laita puolet vaaleasta massasta voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan, lisää päälle tumma massa ja loput vaaleasta massasta. 

Paista kakku uunin alatasolla 175 asteessa, noin 50-60 minuuttia. Varmista kakun kypsyys cocktail- tai hammastikulla. Kun tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on valmis.

Kumoa kakku vuoastaan hieman jäähtyneenä.











Porkkanamuffinit

toivat tupaan hienoisen, kanelilla höystetyn, joulun tuoksun.




Näin joulua odottaessa päätin että joulu saa pikku hiljaa näkyä, ja tuoksua, myös leivonnassa. Sillä ajatuksella tiesin että aloitetaan urakka suussa sulavilla, mehevillä, porkkanamuffineilla ja annetaan hennon kanelin tuoksun täyttää vanha talo, sen jokaista huonetta myöden.

Ja voin kertoa että näitä olisi kevyesti voinut syödä useammankin kappaleen mutta päätin säästää vähän huomisellekin. Ja pitihän naapureillekin viedä maistiaisia. Oli maistunut sielläkin, ilmoitti tekstiviesti iltahämärissä :)




Porkkanamuffinit
(12 kpl)
2 kananmunaa 
1.5 dl sokeria
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl soodaa
2 tl kanelia
88 g sulatettua voita (laktoositon)
2 dl (n. 2 kpl)  porkkanaa,
- hienoksi raastettuna


Kuori porkkanat. Huuhtele hyvin. Raasta porkkana hienoksi raasteeksi.

Aseta muffinipellin koloihin paperiset muffinivuoat.

Vatkaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi, paksuksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne munasokeriseoksen varovasti käännellen, esim.nuolijalla. Lisää joukkoon sula voi. Lisää viimeiseksi porkkanaraaste. Kaada taikinaa n. 2/3 osaa vuoan tilavuudesta.

Paista uunissa 180 asteessa, n. 15-20  minuuttia.  Kokeile cocktail- tai hammastikulla muffinien kypsyyttä. Muffinit ovat kypsiä mikäli tikkuun ei tartu enää taikinaa.

Anna muffinien jäähtyä ennen kuorruttamista.


Kuorrute;
150 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 dl tomusokeria 
25 g pehmeää voita (laktoositon)


Vatkaa kaikki ainekset keskenään sekaisin. Lisää tarvittaessa tomusokeria. Itse laitoin tomusokeria reilusti enemmän mutu tuntumalla, ehkä n. 1-1.5 dl. Näin kuorrutteesta tuli jämäkkää ja se pysyi hyvin muodossaan.

Tuplaa kuorrute mikäli haluat muffineille korkean, näyttävän pursotuksen.




Kuorrutteen päälle halusin vielä jotain kivaa, värikästä.

Näin päädyin kuorimaan porkkanasta ohuita porkkanasuikaleita kuorimaveitsen avulla. Suikaleiden kaveriksi otin yhden muffinin kokonaan murustettavaksi ja ripottelin muffinimurua jokaiseen muffiniin sen verran että koristeet olivat tasapainossa keskenään. Ja vielä... jos muffinista (minkä varasit murustamiseen) sattuu jäämään ylimääräistä murua jäljelle niin senhän voi hyvällä omalla tunnolla namistella suihinsa :)

Näissä, herkullisen makeissa, tunnelmissa onkin ihanaa toivottaa tervetulleeksi pian jo alkava joulukuu joten 

Tervetuloa joulukuu ja sitä myöden hiljaa lähestyvä joulu!







sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Hauvakakku

sai inspiraationsa synttärisankarin rakkaista hauva pehmoista.




Tämä kakku ei ole vain syntymäpäiväkakku, se on niin paljon enemmän ja sen tarina on alkanut jo vuosia sitten. Se alkoi päivänä jolloin ainu pehmohauva löytyi syntymäpäiväsankarin isosiskon sängyltä ja sen tarina jatkuu katkeamattomana virtana. Lue lisää hauvasta täältä.

Kakku täytettiin sillä ainoalla ja oikealla täytteellä, sillä täytteellä joka on myynyt itsensä läpi jokaiseen kahvipöytään. Raikasta vadelmaa ja makeaa kinuskia, se täydellinen makutaivaassa solmittu liitto.




Täyte oli siis loistava ja makukin mitä parhain mutta seuraavaksi tuli mysteeri jota en ole vielä ratkaissut.

Tapahtui seuraavaa;

Kakun pohja oli perunajauhopohjainen. Mysteeriksi jäi se että miksi kakun ylin kerros ns. "kovettui", aste asteelta kakun keskiosasta edeten aina reunoihin saakka.

Tein kakkuja kaksi kappaletta ja sama ilmiö toistui kummassakin versioissa. Toisesta kakusta jäi hieman vajaa puolet jäljelle ja jätin sen jääkaappiin säilöön koska halusin seurata tuota "ilmiötä" vuorokauden lisää. Lopputulos oli se että kakun ylin kerros kovettui aste asteelta kokonaan, yhteensä kahden vuorokauden seurannan aikana. Jos joku viisas osaa kertoa että mikä tämän mystisen tapahtumaketjun aiheuttaa niin kiitollisena ottaisin tiedon vastaan.

Tiedoksi vielä että olen tehnyt perunajauhopohjaisia kakkuja useita, tosin kermapinnoitteisena ja tämä ilmiö ei ole koskaan tullut esiin. Joku juttu pitänee olla perunajauhopohjan ja massan välillä.....




Kakku oli onneksi juhlapäivänä täysin syömäkelpoinen, tuosta harmillisesta "ilmiöstä" riippumatta. Rakas pieni synttärisankari sai toivomansa kakun jossa oli ainu pehmohauvat, viirinauha hänen nimellään sekä rusetti ja keltavoittoisena kukkiva värimaailma. Kuin pisteeksi iin päälle hän valitsi kakkuunsa vielä keltaiset glitterikynttilät, ne kaikki 7 kappaletta.

Mutta kylläpä niitä kynttilöitä olikin jo paljon. Äidin ekaluokkalainen on selvästi jo iso tyttö, ei enää vauva millään tavalla, mutta tarvitsee syliä vielä välillä. En edes tiedä että kumpi sitä sylittämistä enemmän tarvitsee, olenko se sitten minä vai hän? Onko se sitten niin että se luopuminen, pikkuhiljaa tiedostaen kuin varkain, lapsuudesta tekee enemmän kipeää minulle kuin hänelle?

Se, että kasvuun kuuluu omalla tavallaan luopuminen, kuulostaa sydäntä puristavalta mutta kuitenkin välttämättömältä koska niinhän sen kuuluu mennä. Mutta vielä hetken minä pidän sylissäni häntä, silloin kun hän sitä tarvitsee. Pyyhin tarvittaessa kyyneleet ja lohdutan. Iloitsen hänen kanssaan ja rakastan häntä sellaisena kuin hän on.


Onnea äidin pienelle ekaluokkaiselle, 
7 vuotiaalle <3








Kinkkuvoileipäkakku

on kahvipöydän suolainen, tasapainottava, vastine makealle.




Voileipäkakku on se kakku jota tänä päivänä harvemmin tarjoillaan syntymäpäivillä tai muissa vastaavissa juhlissa. Voileipäkakku saattaa herättää useita rakkaita muistoja etenkin monelle 70- ja 80-luvulla syntyneille sillä voileipäkakku koki tuolloin suuren suosionsa huipun ja oli näin tarjolla melkeinpä jokaisessa suuremmassa juhlassa.

Meidän tuvassa voileipäkakku on ollut kuitenkin vasta viime vuosina se juttu, joka kuuluu kahvipöytään, ja josta on tullut niin suosittu että en enää edes harkitse tarjoavani jotain muuta vaihtoehtoa suolaiselle versiolle.

Tervetuloa takaisin voileipäkakku!




Voileipäkakuista saa helpolla näyttävän näköisiä käyttämällä koristeena erilaisia salaatteja sekä hyödyntämällä hevi osaston muuta valikoimaa.

Itse suosin kurkkua, viinirypäleitä, minitomaatteja ja juurikin erilaisia salaatteja sekä yrttejä. Joukkoon on kiva lisätä kakun täytteen mukaisia leikkeleitä, ohuina siivuina, tai vastaavasti leikkeleillä jotka täydentävät kakun makumaailmaa.




Kuten sanottu, voileipäkakku on suosittu ja äärettömän helppotekoinen. Sen tekemistä on turha "vierastaa". Löydät herkullisia voileipäkakun ohjeita mm. Hellapoliisin sivuilta.

Voileipäkakku olisi muuten maistunut tälle pienelle herkkusuullekin :)