torstai 1. kesäkuuta 2017

Lakumarengit

yksinkertaisesti, tykkään!Nämä marengit ovat taivaallisia, eikä näitä voi oikeasti kuvata millään muulla tavalla kuin järkyttävän hyvillä adjektiiveilla.

Tein toissa viikolla lakumarenkeja kauppakeskus Myllyyn, Iittalan myymälään, jossa olimme Raision toimipisteen Confetin yrittäjän, Tiinan, kanssa näyttämässä myymälän asiakkaille miten valmistetaan kevään ja kesän juhlien upeimmat syötävät pionit sekä ruusut, että muita kukkasia.

Tarjoilimme samalla myös pieniä makeita maistiaisia, marenkien muodossa, asiakkaille ja mukaan olimme valinneet kärkikolmikon eli lakun, banaanin sekä limen. Hyvin maistuivat ja luulen että moni sai viime hetken tarjoiluvinkkejä tulevan viikonlopun lakkiaisiin sekä kesän juhliin.

Mutta pidemmittä puheitta, lakumarenkeja.
Lakumarengit
(pellillinen)

2 kananmunan valkuaista
100 g tomusokeria

pinnalle;
 Haganolin hienoa apteekkarin salmiakkirouhetta

* HUOM! *
Salmiakkirouhe sisältää gluteenia joten ÄLÄ lisää rouhetta
mikäli marenkien tulee olla gluteenittomia!!!


Ohje

Lämmitä uuni 100 asteeseen. 

Erottele valkuaiset huolellisesti keltuaisista. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisäten samalla tomusokeria pienissä erissä. Marenkivaahto on valmista, kun se on jämäkkää eikä valu kulhosta, vaikka sen kääntäisi ylösalaisin.

Kaada vaahto pursotinpussiin ja pursota marenkeja leivinpaperille. Marengit eivät laajene uunissa, joten ne voi pursottaa lähekkäin. Ripottele marenkien pintaan salmiakkirouhetta.

Laita marengit uuniin kuivumaan n. 1.5 tunniksi. Valmiit marengit ovat kevyitä ja kuivuneet kokonaan, kun irtoavat helposti leivinpaperista.Vatkaa marenkivaahto jämäkäksi, kiiltäväksi massaksi.  

 Mikäli haluat marenkeihin elävyyttä niin se käy käden kääntäessä! Upeana hehkuvat raidat nimittäin syntyvät siveltämällä, elintarvikesiveltimellä, pursotinpussin sisäpintaan ohuita raitoja haluamallasi pastavärillä. Tämän jälkeen lusikoidaan marenkimassa pursotinpussiin ja pursotetaan marengit leivinpaperin päälle. Näin syntyvät kauniit, raidalliset marengit. Mikäli haluat värjätä koko marenkimassan niin värjää massa vasta viimeisenä työvaiheena varovaisesti sekoittaen sekaisin.

Marengit voi pursottaa lähekkäin leivinpaperoidulle uunipellille.
Marenkimassa ei laajene.

Ripottele salmiakkirouhe viimeisenä työvaiheena ja laita marengit uuniin kuivumaan,
 uunin keskitasolle, n. 1 - 1,5 tuntia. VINKKI!
* välineet pitää olla täysin puhtaat ja rasvattomat sillä pienikin määrä rasvaa kulhossa tai vispilöissä voi heikentää marengit rakennetta *
* kananmunat on helpointa erotella jääkaappikylmänä, mutta vaahdottamista varten valkuaisten tulee olla huoneenlämpöisiä.
* marengit säilyvät huoneenlämmössä tiiviissä purkissa *2 kommenttia:

  1. Hei, nämä marengit vaikuttavat kerrassaan herkullisilta. Voisikohan lakritsijauheen tilalla käyttää Haganolin salmiakki-mixeriä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi että vastaukseni on kestänyt tovin mutta näin kesällä tulee käytyä harvemmin blogissa. Tänään oli kuitenkin se hetki joten kysymykseesi vastaten voisin olettaa että mixeri on liian nestemäistä. Laittaisin jauhetta. Aurinkoista sunnuntaita sinulle.

      Poista