lauantai 22. huhtikuuta 2017

Salted Caramel marengit

maistuvat nimensä mukaisesti karamellille.
Marengit ovat saaneet uuden nosteen makutomusokereiden myötä ja nykyään näitä makustettuja marenkeja löytää melkeinpä jokaisen leivontalehden sivuilta sekä leivontabloggareiden blogeista jossain muodossa.

Marengit ovat saaneet näin uuden "elämän" ja taivas kuinka hyviä nämä makutomusokeroidut pikku makeat ovatkaan! Ei ihme että marenkeja löytyy tarjottavana niin kakuista, muffineista tai ihan niineen herkuteltuna. Makutomusokerien lisäksi voit maustaa marenkeja myös erimakuisilla uutteilla joita on tarjolla ainakin leivonta-alan erikoistarvikeliikkeissä.
Salted Caramel marengit
  (yksi pellillinen)
2 kananmunan valkuaista
- laitoin vain tipan pastaväriä koska halusin marenkien jäävän selvästi vaaleanpunaiseksi

Kuumenna uuni 100 asteeseen. Aseta leivinpaperi uunipellille. 

Erottele valkuaiset keltuaisista huolellisesti ja vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää tomusokeri vaahtoon pienissä erissä koko ajan vatkaten. Marenkivaahto on valmista kun se on jämäkkää, ja kiiltävää, eikä valu kulhosta vaikka sen kääntäisi ylösalaisin. Kaada marenkivaahto pursotinpussiin jossa on valitsemasi tylla. Voit pursottaa marengit lähekkäin sillä ne eivät laajene uunissa.

Kuivata marengit uunin keskitasolla n. tunnin ajan tai kunnes ne irtoavat nostettaessa helposti leivinpaperista.

Marenkien valmistamisessa on omat pikku niksinsä, niin kuin kaikessa leivontaan liittyvässä. Ohjeistuksissa annetaan usein uunin lämpötilaksi 100 astetta (niin kuin yllä olevassa reseptissä) mutta tuossa asteessa, minun uunissa, marengit tummuvat ja halkeilevat. Alensin lämpötilaa 80 asteeseen ja näin saan kauniit sekä ehjät marengit uunista ulos. En käytä myöskään kiertoilmaa. En edes silloin kuin laitan uuniin kertaheitolla kaksi pellillistä marenkeja. Sanottakoon vielä että jokaisella on oma tapansa valmistaa esim. juurikin näitä marenkeja. Tämä on minun tapani ja se toimii minulla. Se, miten sinä saat marenkisi onnistumaan riippuu käyttämistäsi välineistä, raaka-aineista sekä uunisi käyttöominaisuudesta.


VINKKI!
* välineet pitää olla täysin puhtaat ja rasvattomat sillä pienikin määrä rasvaa kulhossa tai vispilöissä voi heikentää marengit rakennetta *
* marengit säilyvät huoneenlämmössä tiiviissä purkissa *

Marenkien kuivuessa uunin lämmössä kävin nuorimman tyttäreni kanssa pihalla pienellä happihyppelyllä. Näin aika meni joutuisammin ja marenkien odottaminen uunista ei käynyt niin kovin työstä. Nuorimmaiseni kun rakastaa makutomusokeroituja marenkeja niin tunti tuijottaen uuniluukun avautumista on pitkä aika, sekä hänelle kuin kieltämättä minullekin :) 

Happihyppelyn ohessa huomasin että takapihalla, rapaperipensaan tykönä, oli selvästi havahduttu siihen että kevät on niinkin pitkällä, että pienet punaiset raparperinpäät uskalsivat kurkkia mullan kätköistä kohti aurinkoa. Tämä on minulle varma merkki (kurkiauran lisäksi) että kyllä, kevät on täällä. Ja miten odotankaan että pääsen keittämään tuoreista raparpereista kevään ensimmäisen raparperikiisselin


Ihana kevät on täällä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti