perjantai 7. heinäkuuta 2017

Kesälomakakku

sisältää kaikkea mitä rentoon kesään kuuluu!
Varvastossut on selvästi tämän kakun juttu ja kaikki muu pikkukiva on vain lisäpotkua kesään joka ei ehkä tänä vuonna ole ollut niin lämmin kuin olisi sopinut toivoa.

Kakun lähtökohta on selvästi se että kaikki koristeet voi tehdä vapaalla kädellä eikä muotteja tarvita lainkaan. Eli näissä tuumissa lähdetään rakentamaan kesää kakkuun ja näin se onnistuu!Tarvitset; 

kakkupohjia 15 ja 20 cm
funcakes:n sokerimassoja
vaahtokarkinmakuista kaulintamassaa 
wiltonin tulipunainen pastaväri
elintarvikeliima
kukkalankaa 
pilli
keksejä


ylin kakku; 
halkaisija 15cm
korkeus 7,5 cm

kuorrutukseen; n. 350 g vaahtokarkinmakuista kaulintamassaa. Kaulintamassaa myydään 250 g ja 1 kg:n paketeissa joten ostaisin 2 x 250g pakettia. Ylimenevästä massasta voi tehdä koristeita ja värjätä niitä tarvittaessa halutun väriseksi. Itse värjäsin koristeita wiltonin punaisella pastavärillä. Punaisen värin sai  mm. rapu, aurinkolasien sangat jne. 

alin kakku 
halkaisija 20 cm
korkeus 7,5cm

kuorrutukseen; 500 g Funcakes:n pinkkiä sokerimassaa

Koristeisiin varaa 1 pkt iloisen värisiä sokerimassoja. 
Minä käytin funcakes:n massoista seuraavia värejä. 

-baby blue
- mellow yellow
- pretty pink
- tropical orange 
- spring green

Kutakin laatua meni n. 1/2 pkt:a
Varvastossut kannattaa, ja pitääkin, tehdä ajoissa valmiiksi mikäli haluaa saada tossut ryhdikkäästi kakun kruunuksi. Tossuihin tökätään joko kukkalankaa tai spaghettia tukemaan tossun rakennetta niin että langan/spaghetin toisen päähän sivellään elintarvikeliimaan ja varovaisesti asentamalla pistetään ns. liimapää tossujen kantoihin jonkin matkaa sisälle. Tossut voi jättää näin "tukirakenteineen" kuivumaan folioidulle aluselle. Itse vuoraan leivoslaatikon pohjan foliolla ja asetan sen hetkisen projektin koristeet siihen kuivahtamaan. Muistathan että mikäli kakku on gluteeniton niin sinun tulee käyttää kukkalankaa tukirakenteena! 

Kaikki muut koristeet kannattaa tehdä myöskin vähintään pari päivää ennen h-hetkeä valmiiksi jotta koristeet ovat varmasti kuivuneet juhlapäivään mennessä. Etenkin näin kesäaikaan kuivuminen saattaa olla haasteellista. Kesällä suosittelenkin käyttämään massan joukossa cmc-jauhetta jota saa leivontatarvikkeisiin erikoistuneista liikkeistä, mm. Confetista. Cmc-jauheesta voit valmistaa myös elintarvikeliimaa joten käyttö ei rajoitu pelkästään massan työstämiseen.
Koristeet voi valmistaa myös kukka- ja muotoilumassasta jolloin koristeet kuivuvat nopeasti ja niistä saa tarvittaessa ohuita ja kestäviä. Omakohtaisesti en suosittele käyttämään kukka- ja muotoilumassaa lasten kakkujen koristeissa juurikin massan kovuuden vuoksi mutta aikuisten kakuissa riittänee kun kertoo että koristeet ovat kovia pureskeltavaksi. Jokainen päättäköön siis itse syökö koristeet vai ei.  Pitänee myös muistaa että tätä massaa ei suositella lainkaan kakkujen kuorruttamiseen. Koristeissa toki aivan ihana ja toimiva massa, etenkin sokerimassakukkasissa aivan superihana massa, jota ilman en ainakaan minä tule toimeen. 

Koristeet kiinnitetään kakkuun elintarvikeliiman avulla. 

Pillit!
Joku ehkä ihmetteli että mihin ihmeessä tarvitaan pilliä?! No, sillä tehdään söpöjä pieniä palloja, vähän niin kuin vesipisaroita ;)   Pallot voi tehdä myös tyllalla tai mitä kotoa sattuu löytämään. Tästä tulikin mieleen että oletko huomannut että yllättävän paljon kotona on astioita, ym tavaraa, joita voi hyödyntää leivonnassa ja etenkin koristeiden tekemisessä. 

Kekseistä syntyy ihana hiekkaranta!
Tähän kakkuun keksejä ei mennyt montaa kappaletta joten kauppaan ei tarvitse lähteä mikäli kaapista löytyy n. 5-10 kpl keksejä. Sanottakoon tähän, ja myönnettäköön, että omassa kaapissani ei koskaan ole keksejä tarpeeksi sillä ne häviää jollain mystisellä tavalla enkä edes tiedä minne ;) 


Ja se on siinä, kesäinen kakku!  
* Kakun taustalla elää tarina jonka haluan jakaa eteenpäin 
sillä tässä saattaisi olla ideaa myös muille kakkuilijoille *

Työnantajani oli järjestänyt omille synttäreilleen ohjelmanumeron jossa synttärivieraiden tuli tehdä kakku joka olisi identtinen tämän kakun kanssa. Kakun toteutukseen aikaa oli luonnollisesti rajattu ja ideahan on se että rajattuna aikana kakku ei todennäköisesti tule onnistumaan, ainakaan niin että se olisi juurikin alla olevan kopio. 

Olisikin muuten mielenkiintoista nähdä millaisia luomuksia vieraat saivat aikaan....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti