sunnuntai 2. heinäkuuta 2017

Sofian mansikkakermakakku

maistui mansikalta ja kermalta. Ja kyllä, niin kesältä!!




Suloinen kummityttömme täytti kesäkuun puolessavälissä 1 vuotta ja hänen isänsä toivoi kahvipöytään perinteistä mansikkakermakakkua joka on kieltämättä kakkujen kiistaton kuningatar!

Sofian äiti toivoi koristeeksi kukkasia ja perhosia jotka täydensivät kesäistä mansikkakakkua loistavasti. Valitsin koristeiden väriksi hempeää pastellia ja lisänä halusin kakkuun pienen pientä twistiä. Twisti oli tällä kertaa suklaaganache joka sopi kuin nenä päähän tähän koostumukseen. Valumakakkukin kävi mielessä mutta sitten ajatus perinteisestä kermakakusta olisi kadonnut liian kauas. Kakku oli hyvä näin.
 




Mansikkakermakakku
(vuoan halkaisija 15cm)

Pohja
3 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1/2 tl leivinjauhetta

Kostutus
1 dl maitoa (laktoositon)
1 tl vaniljasokeria

Täyte
n. 5 dl mansikoita
3 dl kermaa (laktoositon)
125 g maitorahkaa (laktoositon)
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

PINNALLE

suklaaganache
0,5 dl kuohukermaa (laktoositon)
50 g tummaa suklaata (laktoositon)

kuorrutus
4 dl kermaa (laktoositon)
2 rkl vaniljakreemijauhetta
tippa ProGel pinkkiä pastaväriä

koristeet 


TEE NÄIN

Pohja
Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi joko sähkövatkaimella tai yleiskoneella. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi vaahtoon. Kääntele varovasti tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan.

Paista uunissa 175 asteessa, n. 30 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Tarkista kypsyys cocktail- tai hammastikulla paiston loppuvaiheessa. Kakku on kypsä kun tikkuun ei tartu enää murusia.

Anna kakun jäähtyä vuoassaan n. 5 minuuttia. Kumoa kakku ja anna sen jäähtyä kokonaan. Kääri kakku kelmuun ja anna sen makustua mielellään seuraavaan päivään. Näin kakku on helpompi leikata osiin.

täyte ja kostutus
 Perkaa ja viipaloi mansikat. Vatkaa kerma, lisää rahka ja sokerit. Sekoita kostutusliemen maito ja vaniljasokeri keskenään.

 Leikkaa kakku kolmeen osaan. Nosta pohjalevy tarjoilualuselleen. Sivele sille kolmasosa kostutusliemestä. Levitä pohjalle puolet mansikan viipaleista ja näiden päälle puolet kermarahkasta. Nosta päälle toinen levy, kostuta se ja täytä. Nosta kolmas levy päälle ja kostuta hyvin. Levitä ohut kerros täytettä (kermarahkaa) kakun pintaan ja anna kakun vetäytyä jääkaapissa muutamia tunteja.


suklaaganache 
Lämmitä kerma kattilassa höyryäväksi ja nosta kattila liedeltä. Pilko suklaa kulhoon. Kaada kuuma kerma suklaan päälle ja sekoittele seosta vähän väliä, kunnes se on tasaista. Kuuma kerma sulattaa suklaan turvallisesti. Anna kuorrutteen jäähtyä kädenlämpöiseksi ja lusikoi se sitten kakun päälle.

kuorrutus
Vatkaa kerma ja vaniljakreemijauhe. Erota n. 1/3 kermasta omaan kulhoonsa ja värjää loppuosa (2/3) lisäämällä kermaan valitsemaasi pastaväriä. Tämän vaiheen voi toki jättää väliin ja pursottaa kakku täysin puhtaanvalkeaksi. Lusikoi kermavaahto pursotinpussiin ja pursota kakku kauniiksi.




VINKKI!
*  Kesähelteillä kannattaa käyttää vispikermaa. Se vaahtoutuu hitaammin kuin kuohukerma, mutta pysyy paremmin koossa *
* Vaihda mansikat satokauden marjoihin. Onnistuu hyvin myös kirsikoista, vadelmista, mustikoista ja viinimarjoista*
*  Talvella voi käyttää purkkihedelmiä tai viinirypäleitä, mandariineja tai banaania *


 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti