perjantai 26. lokakuuta 2018

Vaahtokarkkikuorrutteiset keksit

ovat persoonallisia ja näyttäviä kahvipöydän pikkuherkkuja.
Mikään ei oikeastaan voisi olla helpompaa, ja nopeampaa, kuin koristella keksit esim. vaahtokarkkimassalla, sokerimassalla tai marsipaanilla.

Minun oma suosikkini massoista on ehdottomasti vaahtokarkinmakuinen kaulintamassa jota käytinkin näissä kekseissä juuri massan loistavien ominaisuuksien vuoksi. Kaulintamassa on hyvänmakuinen,vaahtokarkkimaisen makea, ja etenkin lasten mieleen. Kaulintamassan käsiteltävyys on erinomainen sillä se ei ole liian löysä massa työstää ja se sopii koostumuksensa puolesta hyvin myös kakkukoristeiden tekemiseen että kakun kuorruttamiseen.

Olen valinnut mallikekseiksi Digestivekeksit joiden pinta on aikalailla tasainen ja näin massa asettuu kauniisti keksin pintaan. Voit valita aivan hyvin jonkun toisenkin keksimerkin mutta on hyvää pitää mielessä että keksin pinta tulisi edelleen olla kutakuinkin tasainen jotta massapintaan ei tule "kuoppia". Vaikka ostin keksit suoraan kaupan hyllyltä niin pääsääntöisesti leivon keksit omin käsin ohjeella jonka löysin aikoinaan netistä. Tämä ohje on mielestäni yksi parhaista ja se on hyvin muunneltavissa makunsa puolesta vaikka niin että lisää hienoksi raastettua sitruunankuorta taikinaan. Minun mielestä nämä keksit eivät kuitenkaan kaipaa mitään sen sukkelampaa makuelämystä vaan ovat herkullisia ilman "mausteitakin". Kurkkaa ohje -> vaaleat keksit.

Ja hei, pienenä vinkkinä kerron että itse leivottujen keksien ehdoton bonus on se että saat juuri sen mallisia keksejä kuin haluat! Nuo ketutkin on nimittäin niin ylisöpöjä ♥
Leikkasin Wiltonin pyöreällä muotilla massasta sopivan kokoisia paloja kekseihin. Muotti kannattaa valita niin että halkaisija on hieman keksin halkaisijaa pienempi. Minulla oli käytössä Wiltonin metallinen muottisetti jossa on 6kpl erikokoisia muotteja. Pienin on 2cm ja suurin 7cm joten näistä on hyvä valita juuri se oikean kokoinen muotti eri tekeleisiin. Muottien toinen puoli on sileä ja toinen ns röpelöreunainen eli voit käyttää muotteja molemmin puolin mikä takaa sen että muotit ovat huomattavasti monipuolisempia käyttää. Käytön jälkeen muotit tulee pestä käsin.

Tämä setti on muuten yksi mun suosikki muottisetti jota käytän todella paljon. Niin massakoristeiden teossa kuin keksien. Enpä voi kuin suositella.
Upea, marmoroitu pinta syntyy käyttämällä pohjavärinä valkoista massaa johon lisätään haluttu väri/värejä sen mukaisesti mikä omaa silmää miellyttää. Valitsin pinkkipinnoitettuihin kekseihin ProGelin pastaväreistä pinkkiä sekä upeana hehkuvan burgundin. Mustapinnoitteiset keksit tein vastaavasti ProGelin harmaata sekä mustaa pastaväriä apuna käyttäen. Mikäli et halua värjätä massoja itse niin voit aivan hyvin ostaa kaupasta erivärisiä massoja. Näin säästyt yhdeltä työvaiheelta. 

Kun aloitat värjäämään massaa niin jaa paketti kaulintamassaa puoliksi ja toinen puolikas kahteen osaan. Värjää pienemmät osat epätasaisesti esim. burgungin sekä pinkin väriseksi. Tee massoista tangot ja kierrä ne yhteen. Kiertäminen on tärkeää kuvion muodostumisen kannalta joten kierrä pötköä jokaisesta kohdasta useita kertoja kevyesti akselinsa ympäri jotta saat marmoroidun pinnan. Kauli massa ohueksi levyksi ja leikkaa siitä pyöreällä muotilla paloja.
Tämän jälkeen "liimaa" massapala kiinni keksiin sipaisemalla keksin pintaan ohuelti joko marmeladia tai pikeeriä. Tämä vaihe on välttämätön jotta massa tarttuu keksiin kiinni. Seuraavaksi painetaan keksiin haluttu teksti kirjain-setin avulla. Setti sisältää kirjaimet ja kiinnityslistan. Kiinnityslistaan voit itse määritellä tekstin. Kirjaimet ovat muuten todella pieniä joten siinä pääsee sorminäppäryys koetukselle :)


Viimeisenä vaiheena olen lisännyt syötävää kultaa massan pintaan. Syötävää kultaa voi siis käyttää massapintoihin mutta myös voikreemin pintoihin sekä konvehteihin. Syötävä kulta lisätään levittämällä siveltimellä vettä hyvin ohuelti pintaan johon se halutaan kiinnittää. Kulta painetaan varovasti kiinni massaan ja silitellään taustapaperia varovasti. Näin kulta tarttuu pintaan kiinni. Muista kuitenkin että taustapaperi ei saa kostua liikaa sillä muutoin kulta ei irtoa. 

Näin on keksit pinnoitettu ja oikeasti, tämä on aika helppoa askartelua! Leivonnan iloa siis kaikille tulevaan viikonloppuun ja hei, nämä mallikeksit löydät Raision Confetista, kipaisepa siis käymään!!
Tämän pikku urakan jälkeen on aika kirmaista pienelle lenkille ihanaan syksyyn joka odottelee talven tuloa! Mahtaakohan talvi edes tänä vuonna tulla, saatikka lunta... Mitä sinä luulet?!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti