keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Sitruunaiset minikakkuset

maistuvat ihan sellaisenaan.
Lapset ihastuivat näihin pieniin ja söpöihin minikakkusiin niin paljon että niitä piti leipoa lisää ja nopeasti! Kakkusten toteutumisen ehtona oli se että kakkusiin ei tulisi lisätä mitään "ylimääräistä", kuten kuorrutetta tai muuta mukavaa pikkulisää. Lapsillani on selkeästi perinteinen makusuhde perus leivonnaisiin ja olenkin vahvasti sitä mieltä että perus pulla sekä kermakakku mansikoilla ovat edelleen leivonnaisten aatelia.

Kieltämättä, palatakseni kakkusten ulkoiseen olemukseen, ovathan nuo kakkuset aivan ihania eli kyllä minä mieluusti niitä leivon. Vaikka parikin pellillistä. Nämä raikkaat sitruunaiset kakkuset hävisivät nopeaan. Tällä kertaa ei tosin omasta toimestani, vaan lapsien (ja osan vein salaa pakkaseen).
Resepti sitruunakakkusiin löytyi vuosia sitten jostain lainatusta leivontakirjasta ja tällä reseptillä olen leiponut useita sitruunaisia leivonnaisia. Ajan myötä paketti on mennyt kohdallani uusiksi ja taikinasta, tai sen lopputulemasta, ei ole enää kuin vahva makumuisto. Viimeisenä kahtena vuotena mm. sitrushedelmät ovat aiheuttaneet minulle sietämätöntä suun ja nielun kutinaa sekä limakalvojen ärsytystä joten ennen niin allergiavapaa elämä on muuttunut allergiaviidakoksi, jossa luoviminen käy välillä työstä.

Onneksi voin kuitenkin jakaa hyväksi todettuja reseptejä niille jotka saavat edelleen nauttia mm. sitrushedelmien kirpeästä raikkaudesta. Ja voin kertoa, uunin luukun avautuessa tuvan täyttää hurmaava sitruunan tuoksu.
Sitruunakakkuset
(n. 12 kpl kakkusia ja n. 4 kpl minimuffineita)
3 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1 sitruuna
75 g voita (laktoositon)
0,75 dl maitoa (laktoositon)
2 munaa

Raasta pesty sitruuna ja purista siitä mehu. Sekoita kuivat aineet ja sitruunankuori keskenään. Sulata voi. Sekoita kuivat aineet, sitruunamehu, munat, rasva ja maito. Jaa taikina 12 minikakkuvuokiin (ja ylimenevä taikina esim. muffinivuokiin).

Paista uunissa 225 asteessa, n. 15 minuuttia. Tarkkaile kakkusten kypsymistä sillä kakkuset kypsyivät noin 2-3 minuuttia nopeammin kuin vastaavasti muffinit. 

Jäähdytä ja herkuttele.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti