keskiviikko 13. joulukuuta 2017

Kermakakku kirsikkamarengeilla

maistui kaikille makean ystäville isänpäivänä appeni tykönä.
Kakku on perunajauhopohjainen, 20 hlön laktoositon ja gluteeniton kermakakku. Sisältä löytyy herkullista kinuskia ja kirpeitä puolukoita.

Niinkuin monesti olette lukeneet blogistani niin suosin gluteenittomissa kakuissa aina perunajauhopohjaista kakkupohjaa. Tänä päivänä on toki paljon gluteenittomia jauhoseoksia, joista valita, mutta tarkkasilmäiset ovat varmasti huomanneet että osa valmistajista käyttää seoksessaan vehnätärkkelystä. Tämän vuoksi suosin itse Semperin finmix jauhetta jossa vehnätärkkelystä ei ole.

Turvallisin vaihtoehto on joka tapauksessa leipoa kakku perunajauhopohjaisena jolloin säästytään mahdollisilta vatsapuruilta. Herkät keliaakikot reagoivat jopa kaikkiin gluteenittomiin jauhoseoksiin, on niissä sitten vehnätärkkelystä tai ei. Toki, harvinaistahan se on mutta mahdollista. Siksi suosittelen aina kysymään kakun tilaajalta mitä jauhoseosta keliaakikko voi syödä niin että säästytään ikäviltä jälkiseurauksilta.

Sanoisin kuitenkin että tämän kakun juttu oli ehdottomasti suussa sulavat kirsikkamarengit jotka syntyvät herkullisen makutomusokerin avulla. Makutomusokereita löydät mm. Confetista. Tällä hetkellä, jo tuttujen makujen lisäksi, valikoimaa täydentää kausimaut Mulled Wine ( mausteinen viini/glögi) ja Toffee Apple (toffeeomena).
Kirsikan makuiset marengit
2 kananmunan valkuaista
Kuumenna uuni 100 asteeseen. Aseta leivinpaperi uunipellille. 

Erottele valkuaiset keltuaisista huolellisesti ja vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää tomusokeri vaahtoon pienissä erissä koko ajan vatkaten. Marenkivaahto on valmista kun se on jämäkkää, ja kiiltävää, eikä valu kulhosta vaikka sen kääntäisi ylösalaisin. Kaada marenkivaahto pursotinpussiin jossa on valitsemasi tylla. Voit pursottaa marengit lähekkäin sillä ne eivät laajene uunissa.

Kuivata marengit uunin keskitasolla n. tunnin ajan tai kunnes ne irtoavat nostettaessa helposti leivinpaperista.
jotta onnistuisit marenkien valmistamisessa täydellisesti 
niin tässä muutamia hyväksi todettuja

VINKKEJÄ *

* välineet pitää olla täysin puhtaat ja rasvattomat sillä pienikin määrä rasvaa kulhossa tai vispilöissä voi heikentää marengit rakennetta *
* kananmunat on helpointa erotella jääkaappikylmänä, mutta vaahdottamista varten valkuaisten tulee olla huoneenlämpöisiä *
* Marenkeja voi värjätä mm. Rainbow Dust ProGelin pastaväreillä joissa on todella kaunis ja puhtaan vahva pigmentti *
* Pastaväreillä voit värjätä joko koko marenkimassan, tai vaihtoehtoisesti lisäämällä marenkeihin ainoastaan raitoja. Raidat syntyvät siveltämällä siveltimellä pursotinpussin sisäpintaan ohuita raitoja haluamallasi pastavärillä. Tämän jälkeen lusikoidaan marenkimassa pursotinpussiin ja pursotetaan marengit leivinpaperin päälle. Näin syntyvät kauniit, raidalliset marengit. Mikäli haluat värjätä koko marenkimassan niin värjää massa vasta viimeisenä työvaiheena varovaisesti sekoittaen sekaisin *
* marengit säilyvät huoneenlämmössä tiiviissä purkissa *Ei kommentteja:

Lähetä kommentti