tiistai 22. syyskuuta 2015

Suklaakonvehdit

valmistuivat MBakeryn tiloissa, Mikko Hietalan opissa. 




Kurssin pituudeksi oli ilmoitettu viisi tuntia ja nuo tunnit käytettiin intensiivisesti konvehtien valmistamiseen, aina alkumetreiltä päätepysäkille. Tässä vaiheessa totean heti että käsitykseni konvehtien hinnasta sai täysin eri mittasuhteet kun pääsin kokeilemaan konvehtien tekoa. Prosessi on hyvinkin aikaa vievää ja vaatii äärimmäistä tarkkuutta eri työvaiheissa. Konvehtien hinnalle on siis olemassa erittäin hyvä syy!

Mikko tarjosi uutta tietoa kuin tarjottimella ja koska koko prosessi oli käytännössä katsoen uutta, ainakin minulle, aina suklaan temperoinnista itse suklaan valamiseen saakka niin voin kertoa että Turusta kotiin ajoi hyvällä tavalla, pää täynnä, uutta tietoa oleva kurssilainen. Kurssilainen, jonka auton etupenkillä matkasi hurmaavia suklaakonvehteja joissa makuna oli mm. minun ja parini loihtimia maitosuklaakonvehteja tyrnipyreellä. Taivaallista herkkua :)  Saimme ottaa myös toisilta pareilta mukaamme eri makuyhdistelmiä ja en voi kuin todeta että kerta kaikkiaan loistavia makuelämyksiä. Tämä kurssi oli suklaanystävän täydellinen paratiisi.




perjantai 18. syyskuuta 2015

PALKINTO, Dr Oetker

leivo ja koristele viikkohaasteen aiheena oli Gluteeniton-leivonta.

Tällä kertaa viikkohaasteen arvonnassa voitin minä! Tällainen paketti postista tänään saapui :)

Silikoninen leivontasetti

Gluteeniton suklaakakku





maanantai 31. elokuuta 2015

PINKKI KIMALLEKAKKU

Sain idean tähän "kimalletestiin" työnantajaltani mutta halusin uteliaana kokeilla omin kätösin että miten kimallepulveri taipuu sienellä tomutettuna, sokerimassalla kuorrutettuun kakkuun. Hyvinhän se toimii, joten kimallepulveri on varteenotettava vaihtoehto kimallesuihkeille. Näin värivaihtoehdotkin laajenevat entisestään. Tein tämän kokeilun Städterin vaaleanpunaisella kimallepulverilla mutta vastaavasti tähän käy esim. efektisävyistä helmiäiset

Harmikseni näissä kuvissa tuo "kimallus" ei vain tule kovin selkeästi esiin.





lauantai 15. elokuuta 2015

MINIONIT LASKETTELUMÄESSÄ

Kesän keskellä voi vaikka lasketella, ainakin kakussa:)




Kakku sai inspiraationsa pienen pojan suosikkihahmosta eli minionista nimeltään Bob! Toki Bobille piti seuraa saada joten tässä kakussa seikkailee jo tutuksi tulleet, itse lempparihahmo Bob, sekä hänen kaverit Kevin ja Stuart! Talviseen maisemaan kuuluu ehdottomasti myös lumiukko joten pitihän se saada poikien kaveriksi.

Kakun täytteeksi valikoitui herkullinen mustikka- ja vaniljamousse. Kuorrutus toteutettiin toiveiden mukaisesti; -osittain kermalla, osittain vaahtokarkkimassalla.






perjantai 14. elokuuta 2015

AKU ANKKA

koriste syntyi kun minulta toivottiin kakkua jossa olisi koristeena mm. Aku Ankka. Päädyin kuitenkin toisenlaiseen ratkaisuun kyseisen kakun koristuksen osalta joten tämä ankka jäi vähän niin kuin harjoituskappaleeksi. Sitähän se kyllä olikin, harjoituskappale.

Teen melkeinpä aina ensiksi harjoituskappaleen koristeesta jonka mallista/tyylistä en ole aiemmin tehnyt. Näin tekemällä selviää koristeen kompastuskivet ja niistä oppineena voi tehdä sitten sen parhaimman version.





Aku;
- Renshaw, farkunsininen (powder blue) sokerimassa
- Renshaw, kukka- ja muotoilumassa, valkoinen
- Renshaw, rubiininpunainen sokerimassa
- Renshaw, keltainen sokerimassa
- Renshaw, vaaleansininen sokerimassa
- Renshaw, musta sokerimassa
- Wilton, oranssi pastaväri
- elintarviketussi Jet Black
- Confetin elintarvikeliima

AKU JA NINJAGO

pääsivät seikkailemaan kaulintamassan (vaahtokarkin makuinen) päälle. Kakku leivottiin valmiiksi itse juhlapaikalla joten kakku kaipasi kruunukseen vielä Kasperin lempihahmoja.




Näitä, minun kutsumani mukaan "lätkiä", tilataan aina silloin tällöin kun halutaan jotain hieman tavallisuudesta poikkeavaa kakun koristeeksi tai kun juhlaväen kotona ei ole aikaa tehdä kaikkea ihan itse.

Aku Ankan piirsin massan päälle elintarviketussilla mutta asun taiteilin sokerimassalla. Akun nokka sekä jalat saivat värinsä Städterin oranssista tomuväristä.

Ninjagon tein pääosin vihreällä (emerald green) sokerimassalla ja luonnollisestikin mustalla sokerimassalla :)  Kasvojen "iho" on tomutettu keltaisella efektisävyllä (Sunset Yellow).


lauantai 8. elokuuta 2015

MARJAMUFFINIT (

Kotiin tulee leivottua melkeinpä viikoittain. Kaikista leivonnaisista en ole kuvaa ottanut koska ne ovat usein joko hävinneet parempiin suihin, taikka olen yksinkertaisesti unohtanut kuvata leivonnaiset.

Nämä muffinit tein iltakaffen seuraksi ja sopivasti saimmekin kaffepöytään vieraita. Niinpä nämäkin leivonnaiset katosivat hyvin nopeaan pöydästä.

Muffinit koostuivat mustikoista ja omien punaherukkapensaiden mehukkaista marjoista.


Nämä suloiset muffinivuoat (muffinivuoka, ruudullinen mansikka) löytyvät Confetin verkkosivuilta!

perjantai 7. elokuuta 2015

SUKLAAKAKKU

Käytiin vanhimman tyttäreni luokkakaverin tykönä kaffettelemassa. Luokkakaverin äiti leipoo aina todella herkullisia leivonnaisia kun tulemme kyläilemään. Kyselin kuitenkin että jos minä nyt vuorostani leivon jotain kahvin kaveriksi. Kun hänellä on pieni vauvakin hoidettavana. Näin syntyi pieni suklaakakkunen.

Täytteenä takuuvarma vadelma- ja vaniljamousse.


tiistai 4. elokuuta 2015

PUNAHERUKKAMUFFINIT

Pakkanen rupeaa olemaan pikkuhiljaa täynnä kesän aikana poimittuja marjoja mutta meidän punaherukkapensaat notkuvat vieläkin herukoiden painosta. Laskin, että herukoita on poimittu tämän satokauden aikana pian 200 litraa!! Uskomaton määrä!! Mutta ovat kyllä hyviä marjoja, isoja ja mehukkaita. Mitä lie lajiketta, en tiedä mutta hyviä.

Eihän nuo kaikki herukat tietenkään meidän pakkaseen ole mennyt, eivätkä olisi mahtuneetkaan, joten sukulaiset ja ystävät ovat saaneet tulla noukkimaan omansa tai sovittaessa olen poiminut marjat nouto valmiiksi. Mikäli vain omilta töiltäni olen ehtinyt. Itse asiassa, jollain omituisella tavalla, pidän marjojen noukkimisesta. Voisin istua tuntitolkulla pensaiden juuressa.

Mutta, itse asiaan. Eli punaherukkamuffineja laktoosittomana. Päälle ripoteltu Städterin lumijauhetta.




Punaherukkapensaan satoa :)


sunnuntai 2. elokuuta 2015

VANILJA-RAPARPERI JUUSTOKAKKU

leivottiin suurella sydämellä koska pikkuveljeni kotiutui Italiasta. 




Koko meidän perheen naisväki odotti kovasti häntä koti Suomeen, vaikka olimmekin pitäneet tiiviisti yhteyttä Whatsappin kautta koko kuluneen kesän. Mutta onhan se eri asia nähdä silloin tällöin, tasaisin välein kuitenkin, kuin pitää koko kesän mittainen tauko. Tosin, näin taas kerran tuli vahvistettua entisestään se seikka että olemme tiivis lähipiiri. Kun yksi on kaukana joukoista niin jokin puuttuu. Onneksi tuo puuttuva palanen on nyt palautunut maailmalta takaisin.





Tervetuloa takaisin pikkuveljeni ja vanhimman tyttäreni kummisetä :)



lauantai 1. elokuuta 2015

MAISA & KAARINA

elokuisiin tasavuosi juhliin toivottiin myös Maisa & Kaarina aiheista kakkua, auringonkukka kakun kaveriksi.









    



AURINGONKUKKA KAKKU

syntyi auringonkukkien innoittamana tasavuosi juhliin ja valikoitui myös Dr Oetkerin Leivo ja koristele kisan gluteeniton - viikkohaasteen arvonnan voittajaksi!




Kakun makumaailma suunniteltiin yhdessä syntymäpäiväsankarin kanssa. Allergioiden ja erityisruokavalioiden vuoksi kakun täytettä piti miettiä tarkkaan. Täytteeksi valikoitui loppujen lopuksi raikas vadelmamousse joka sai kaverikseen pehmeän vaniljamoussen. Kakkupohja tehtiin gluteenittomaksi joten käytin pohjassa perunajauhoja (gluteeniton jauhoseos ei sovi kaikille keliaakikoille).

Kakun kuorrutus toteutettiin herkullisella suklaaganachella. Tässä kakussa käytetty suklaa on Brunbergin maitosuklaata sillä se on gluteeniton/laktoositon.

Toki kotonamme tehdään kastikkeita, leivonnaisia ym., esim. vehnästä, joten täysin gluteeniton kotikeittiömme ei ole.




Upeana hehkuva oranssi silkkinauha on Sonjan sisustuspuodin valikoimasta.




sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

MANSIKKAKERMAKAKKU

ei juurikaan esittelyjä kaipaa sillä mansikkakermakakku on kesäisen juhlapöydän ehdoton kuningatar. Se lunastaakin paikkansa melkeinpä jokaisen kodin kahvipöydästä. Siksi halusin yllättää anoppini viemällä tämän kakun hänen tasavuosi juhliin, täydentämään jo leipomaani suklaakakkua.





Ja kuten arvata saattaa, mansikkakakku hävisi pöydältä kutakuinkin nopeaan.

Kävimme tyttöjen kanssa poimimassa mansikat edellisenä iltana Ollin tilalta jossa on aina makeita, hyviä mansikoita ja todella hyvä palvelu. Tänä vuonna saimme poimia extrana muutaman jättimansikan kippoihimme. Yhden jättimansikan pilkoin kuin kukkaseksi pienempien mansikoiden joukkoon. Loput isot mansikat namisteltiin iltapuuron kera.




SUKLAAKAKKU

Tästä kakusta tuli hyvin pelkistetty, mutta samalla kaunis ja selkeä kakku. Mielestäni yksinkertaisuus ja selkeys ovat useinkin täydellisen liiton elementtejä leivonnaisten koristelussa. Sama pätee mielestäni myös sisustuksessa.




Kakun tarina saa kuitenkin alkunsa näin; -anoppini on kova leipomaan ja tekemään ruokaa mutta tänä vuonna sain ensimmäistä kertaa kunnian tehdä hänen tasavuosi juhliin kakut. Anoppini toivoi juhliinsa suklaakakkua ja ruusuja koristeeksi. Värimaailman sain valita itse. Sinänsä yllätys koska anoppini on äärettömän taiteellinen ja omaa loistavan värisilmän.

Makumaailman suhteen päädyimme herkulliseen vadelman ja vaniljamoussen liittoon. Vadelmatäyte toteutettiin tällä kertaa Städterin vadelmanmakuisella hyydykejauheella. Suosin itse kotimaisia vadelmia, suoraan ystäväni kotitilalta, mutta vadelmat olivat kotipakkasesta jo loppuneet joten tulipa testattua em tuotetta.



VINKKI 
* Mikäli sinulta on päässyt vadelmat loppumaan pakkasesta niin suosittelen kokeilemaan Städterin vadelmanmakuista, valmista hyydykejauhetta. Hyydykejauhe on myös erinomainen, esim. mökkituliainen *







sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

MINIONIT KYLPYTYNNYRISSÄ

Monen kakun tarina alkaa sillä että kakkuun toivotaan joku tietty hahmo tai kukka minkä ympärille rakentuu isompi kokonaisuus. Sen jälkeen muokataan makumaailmaa mieltymysten mukaiseksi ottaen huomioon mahdolliset erityisruokavaliot. Toki kakun koko on myös olennainen seikka jota ei sovi vähätellä. Sen mukaan kun muokkautuu koristeiden koko.

Tämä kakku sai alkunsa minion heliumpallosta joka asusti synttärisankarin kotona. Siitä eteenpäin sain vapaat kädet toteutukseen.

Tämä vaihe on aina yhtä haastavaa ja innoittavaa! Etsiä inspiraatiota ja tehdä kakusta omannäköinen. Inspiraation etsintävaihe sijoittuu useasti yön tunteihin. Silloin kun talo on hiljainen ja perhe on unten mailla. Tosin, meillä osallistuu koko perhe harrastukseeni joten kyllä täällä päivälläkin ideariihi on vauhdissa. Nämä "pojat" valikoituivat kakkuun tyttöjeni ajatuksesta eli saanen esitellä Bob, Kevin ja Stuart kylpytynnyrissä.

Kylpytynnyrin täytteeksi valikoitui kirpeä puolukkamousse ja pehmeä vaniljamousse. Täydellinen liitto. Kakun pohjana toimi mehevä suklaakakkupohja (jauhoksi valikoitui Sunnuntai gluteeniton jauhoseos). Ympärille ladoin Brunbergin maitosuklaapötköjä.




Koristeet;
- Renshaw, keltainen sokerimassa
- Renshaw, farkunsininen (powder blue) sokerimassa
- Renshaw, pinkki sokerimassa
- Renshaw, musta sokerimassa
- Renshaw, ruskea sokerimassa
- Kaulintamassa, vaahtokarkin makuinen
- Wiltonin vihreä pastaväri
- Wiltonin oranssi pastaväri
- Wiltonin sininen (taivaan sininen) pastaväri
- elintarviketussi Jet Black
- Nonparelli (dr oetker, silver koristerakeet)
- Wiltonin sokerihelmet, kulta
- hortensia koristemuotit, 3 kpl
- Confetin kukkamuotit, 4 kpl
- Wiltonin kakkukynttilät, pastelli 
- Confetin elintarvikeliima
- Confetin CMC-jauhe

Kakun sitoo kauniiksi kokonaisuudeksi Sonjan Sisustuspuodista ostettu musta organzanauha. 

perjantai 19. kesäkuuta 2015

VANILJA-RAPARPERI JUUSTOKAKKU

Juhannuspöytään, jälkiruoaksi, leivoin tänä vuonna juustokakun joka sisälsi kirpeää raparperiä ja makean pehmeää vaniljaa. Täydellinen makujen liitto. Kruununa kakun päällä kermaruusuja.





lauantai 30. toukokuuta 2015

YO-KAKUT

Samaan viikonloppuun ajoittui myös mieheni pojan lakkiaiset johon tein kaksi lakin muotoon muokattua kakkua.




Kakut leivottiin toiveesta gluteenittomalla jauhoseoksella (sunnuntai). Kun kakut halutaan leivottavan gluteenittomilla jauhoilla niin ehdoton suosikkini on nimenomaan tämä sunnuntain jauhoseos. Käytän sitä aina gluteenittomissa kakkupohjissa, mikäli ei toisin toivota. Täytteeksi valikoitui mustikka- ja valkosuklaamousse sekä puolukka- ja kinuskipuolukkamousse (laktoositon).






Koristeet;
- Renshaw, vaaleansininen sokerimassa
- Renshaw, vihreä (emerald green) sokerimassa
- Renshaw, musta sokerimassa
- Satin Ice, White Vanilla
- Kaulintamassa, vaahtokarkin makuinen
- städter, kimallepulveri vihreä
- efektisävy, helmiäinen Golden Sands
- efektisävy, helmiäinen Pacific Blue
- efektisävy, Lunar Lilac
- Wilton, violetti pastaväri
- Wilton, sokerihelmet kulta
- ruusunlehti -metallimuotit, 3 kpl
- Confetin kukkamuotit, 4 kpl
- ruusu -koristelumuotti, useassa eri koossa
- Confetin ruusunlehtimuotit, 4 kpl
- Confetin elintarvikeliima
- isot kaunokirjaimet ja numerot -painokoristemuotti
- pienet kaunokirjaimet -painokoristemuotti



perjantai 29. toukokuuta 2015

YO-KAKUT

Toukokuu on ihanaa aikaa kun luonto on puhjennut melkeinpä täyteen loistoonsa. Omenapuun kukatkin saattavat vielä olla puussa upeana helminauhana. Riippuen toki paljon siitä miten kevät on hellinyt luontoa. Mutta joka tapauksessa, säistä huolimatta, kesän juhlakausi avataan juurikin näinä hetkinä. On häitä, rippijuhlia ja lakkiaisia! Tervetuloa kesä!!




Kesän juhlakausi starttasi myös meillä, kotikeittiössä. Lakkiaisiin toivottiin kaksi yo-lakin mallista kakkua, punaisien ruusujen kera. Lakkikakut ovat olleet jo useana vuonna hyvinkin suosittuja. Enkä ihmettele. Ovat näyttäviä sekä täydellisesti yo-juhlaan istuvia.

Kakkujen täytteet toteutettiin niin että toiseen kakkuun tuli mansikka- ja vaniljamousse sekä toiseen puolestaan puolukka- ja kinuskipuolukkamousse.








Koristeet;
- Renshaw, punainen sokerimassa
- Renshaw, vihreä (emerald green) sokerimassa
 - Renshaw, musta sokerimassa
- Satin Ice, White Vanilla
- Kaulintamassa, vaahtokarkin makuinen
- efektisävy, metallinhohto Morrocan Velvet
- städter, kimallepulveri vihreä
- efektisävy, helmiäinen Golden Sands
- Wilton, kullanvärinen sokerihelmi
- ruusunlehti -metallimuotit, 3 kpl
- Confetin kukkamuotit, 4 kpl
- ruusu -koristelumuotti, useassa eri koossa
- Confetin ruusunlehtimuotit, 4 kpl
- Confetin elintarvikeliima
- isot kaunokirjaimet ja numerot -painokoristemuotti
- pienet kaunokirjaimet -painokoristemuotti



Omenapuu kukkineen


maanantai 25. toukokuuta 2015

FROZEN, ELSA & OLAF

aiheinen kakku tehtiin ala-asteen 1-2 luokan opettajalle kiitokseksi kuluneista vuosista.




Teen lasteni kanssa paljon leipomuksia, mikä on varmaankin jo sivujeni seuraajille tullut tutuksi, ja tämä kakku suunniteltiin yhdessä vanhimman tyttäreni kanssa. Hän sai päättää aiheen sekä tällä kertaa halusi osallistua myös itse tekemiseen. On suunnaton ilo saada pikku apureita mukaan leivonnan ihmeelliseen maailmaan ja tätä tehtiin yhdessä, todella huolella. Tyttäreni piirsi ja väritti Elsan sekä Olafin. Hän on mielestäni suunnattoman tarkka ja lahjakas tyttö, joten seurasin taustalla kun elintarviketussit ja tomuvärit vaihtuivat väristä toiseen ja piirros alkoi hahmottua.

Tämä on niitä hetkiä kun seuraan taustalla hiljaa ja ihmettelen että näinkö minua on siunattu ihmeellisellä ja suunnattoman taitavalla tytöllä. Tunnen olevani kovin rikas, ja tällä en tarkoita maallista omaisuutta, juuri tämänkaltaisina hetkinä. Toki muulloinkin, mutta nämä hetket vain pysäyttyvät ja silloin toivoisin että kellonviisarit pysähtyisivät hetkeksi, tai edes hidastaisivat matkaa huomiseen.

Mutta sitten.... kun piirros oli valmis niin huomasimme että kakun halkaisija olikin liian pieni piirretyille hahmoille. Se ei kuitenkaan haitannut suunnitelmaamme vaan käytimme luovuutta. Elsan tyttäreni halusi laittaa liitutaulun viereen liitu kädessä ja koska Olaf ei mahtunut enää kakun päälle niin teimme kompromissin ja asetimme lumiukko ystävämme "katolleen" pitsisen rusetin päälle :) Näin kakku oli valmis vadelma- ja vaniljamousse täytteineen!






FROZEN, ANNA & ELSA

aiheinen kakku lähti päiväkotiin kiitokseksi kuluneesta vuodesta.




Suunnittelen aina lähtökohtaisesti lasten toiveiden mukaan kakut jotka menevät heidän hoitopaikkoihin, kouluihin, harrastuksiin jne. Minusta on mielekästä että lapsetkin saavat vaikuttaa ja tulevat kuulluksi leipomuksiin, jotka liittyvät vahvasti heihin. Toki kummatkin saavat halutessaan osallistua itse tekemiseen, ikänsä mukaisesti. Sekä tietenkin fiiliksen mukaan.

Tämän kakun aiheen valitsi itseoikeutetusti nuorempi neitosistani. Yhdessä katsoimme Ullanunelman sivuilta että minkälainen kuva kakkuun laitetaan. Kävimme myös läpi muottivarastoni ja neiti sai valita mieluisensa muotit.

Täytteenä kakussa vadelma- ja vaniljamousse.