sunnuntai 7. helmikuuta 2016

ECLAIR-LEIVOKSET (ranskalaiset tuulihatut)

Ajatuksissani on ollut useaan otteeseen että tekisin Eclair-leivoksia mutta olen jotenkin vain päätynyt tuttuihin ja turvallisiin muffineihin, ehkäpä jo liiankin tuttuihin sillä sitä jotenkin "jämähtää" siihen kaavaan mihin on vuosien saatossa mukautunut. Ehkä siksikin että tutuista leivoksista on helppo tehdä muunnelmia, soveltaa ja antaa mielikuvituksen laukata tehden samalla makeita sekä yllättäviäkin twistejä leivonnaisiin. Suuri kiitos sly ystävälleni joka lähetti minulle reseptin Eclair leivoksiin. Reseptisi vähän niinkuin "pakotti" minut hyvällä tavalla toteuttamaan ajatustasollani käyneen leivonnaisen :)

Eclair-leivokset toivat raikkaan tuulahduksen muffinien täyttämään keittiöön (joita muuten taas tein eriversioina) ja maistuivat niiiiin hyviltä! Ihan niin hyviltä kuin olin kuvitellutkin. Eclairia tehdessäni rupesin jo mielessäni soveltaamaan ohjetta mutta päätin pysytellä "kaavassa" joka on tietenkin järkevää kun kokeilee itselleen uutta reseptiä. Olen muutamia kertoja lähtenyt "omille teilleni" uusien reseptien kanssa ja joskus se on ollut hyvinkin onnistunut versio mutta välillä sitten vähemmän. Tällä ohjeella tein elämäni ensimmäiset Eclairit, meidän perheen "laskiaispullat" :)


Eclair-leivokset

Tuulihattutaikina
265 ml maitoa
210 ml vettä
2 rkl sokeria
150 g voita (jos suolatonta, lisää ripaus suolaa)
260 g jauhoja
8 munaa

Kuumenna maito, vesi, sokeri ja voi kattilassa kiehuvaksi ja lisää jauhot ja sekoita hyvin. Kypsytä levyllä n. 3-4 minuuttia, kunnes taikina on kiiltävää ja irtoaa reunoista. Anna jäähtyä huoneenlämpoiseksi. Lisää yksitellen kananmunat ja vatkaa hyvin. Laita taikina pursotuspussiin ja pursottele pellille n. 9 cm pituisia pötkylöitä. Leivonnaiset kohoavat runsaasti. Paista 220 asteessa 20 minuuttia ja sen jälkeen laske lämpötilaa 180 asteeseen ja paista 25 min. Älä avaa uuninluukkua kesken paiston, jotta leivokset eivät lässähdä.

Täyte 
2 dl kevytmaitoa
1/2 vaniljatankoa
33 g sokeria 
40 g maissitärkkelystä 
25 g muna
3/4 dl kermaa

Mittaa maito kattilaan, lisää vaniljatanko ja vaniljan siemenet. Kiehauta. Sekoita toisessa kulhossa keskenään muna, sokeri ja maissitärkkelys. Lisää ensin lusikallinen kuumaa maitoa munaseokseen, sekoita. Lisää sitten munaseos hiljalleen maitoon sekoittaen samalla. Anna vielä kiehahtaa ja ota pois levyltä, anna jäähtyä. Vaahdota kerma kuohkeaksi ja sekoita se vaniljakreemiin. Säilytä kylmässä.

 Halkaise hyvin jäähtyneet tuulihatut pitkittäin ja pursota pohjalle ensin hillo (käytin vadelma- ja mansikkahilloa) ja sen päälle itse täyte. 

Kuorrutus
100 g tummaa suklaata
3/4 dl kuohukermaa

Paloittele suklaa. Lämmitä kerma kattilassa lähes kiehuvaksi. Kaada kerma suklaapalojen päälle ja sekoita tasaiseksi. Kasta eclairien kansipuoli suklaaseen, anna jähmettyä jääkaapissa. Kun suklaa on jähmettynyt voit asettaa suklaisen kannen vaniljatäytteisen pohjapalan päälle. Leivokset ovat viimein valmiita nautittavaksi! 


VINKKI!

- Eclair:n voi kuorruttaa myös näin; 

200 g tomusokeria
30 ml vettä
5 ml sitruunamehua
elintarvikeväriä

Sekoita tomusokeri, vesi ja tilkka sitruunamehua tasaiseksi. Lisää halutessasi elintarvikeväriä. Sivele kuorrute kevyesti leivosten päälle!

6 kommenttia:

  1. On herkullisen näköisiä =)
    Ystäväsi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ja myös maistuivat herkullisilta :) Suosittelen kokeilemaan!

      Poista
  2. Vastaukset
    1. juu, oli kyllä herkkuja :) teen näitä varmasti jossain vaiheessa uudestaan.

      Poista
  3. Voi mitä herkkuja Kakkutuvassa on taas valmistunut!

    VastaaPoista