torstai 2. helmikuuta 2017

Korvapuusteja

lasten ja vähän isompienkin iloksi.




Pullapäivät ovat meillä harvinaista herkkua ja sanonta pullantuoksuinen äiti ei taida istua minuun. Ei niin, ettenkö pitäisi pullasta vaan jostain kumman syystä en ole oikein koskaan viehtynyt pullien leivontaan.

Tulipa nyt kuitenkin pyöräytettyä lasten iloksi pullataikina ja voi miten hyvältä tuore pulla maistuukaan. Kyllä tämä pitäisi ottaa tavaksi jo ihan senkin vuoksi että lapset tykkäävät osallistua pullatalkoisiin ja rakastavat jokaista työvaihetta. Aina pullataikinan alustamisesta asti siihen pisteeseen että saadaan uunituore pulla nenän eteen kylmän maidon kera. Parasta.




Korvapuustit
200 g voita (laktoositon)
5 dl täysmaitoa (laktoositon)
50 g hiivaa
2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 rkl kardemummaa
2 tl suolaa
1 kananmuna
n. 15 dl vehnäjauhoja

Täyte;

100 g voita (laktoositon)
100 g sokeria
1 rkl kanelia

Voiteluun;

1 kananmuna

Pinnalle;

raesokeria


Sulata voi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut.

Sekoita maitoon sokerit, kardemumma, suola ja muna. Lisää n. puolet jauhoista desilitra kerrallaan ja vatkaa taikinaa hetken aikaa. Sekoita taikinaan vähitellen loput jauhoista kädellä vaivaten. Lisää loppuvaiheessa voisula. Säästä vähintään yksi desilitra jauhoista, voit lisätä sen tarvittaessa alustamisen aikana.

Alusta taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoilta sekä kädestä. Peitä taikinakulho liinalla ja kohota lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia, kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan.

Sekoita sokeri ja kaneli keskenään kulhossa. Kauli taikinapalat jauhotetulla pöydällä suorakaiteen muotoisiksi levyiksi (30cm x 60cm). Levitä päälle puolet voista. Ripottele pinnalle sokeri-kaneliseos. Kääri levy rullaksi. Jätä saumakohta alle.

Leikkaa rullasta terävällä veitsellä vinoittain paloja, jotka ovat leveämmältä puolelta n. 4-5 cm ja kapeammalta n. 2 cm. Nosta palat pystyyn kapeampi puoli ylöspäin. Paina molemmilla peukaloilla pullan päältä taikina aivan pohjaan asti.

Nosta pullat leivinpaperin päälle uunipellille. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa n. 30 minuuttia. Voitele kohonneet pullat kananmunalla. Ripottele pullien päälle raesokeria.

Paista uunissa 225 asteessa, n. 10-15 minuuttia.



Olen opettanut lapsille että leipoessa ei säästellä voita tai kermaa,  ne kuuluvat olennaisina leivonnaisiin ja niillä saadaan aikaiseksi makua. Lapset ovat selkeästi oppineet tämän ohjesäännön, enemmän on enemmän....

ja kananmunaakin leviteltiin pulliin sen enempiä säästämättä :)




Raesokeri mitoitettiin myös äidin kaavalla... tyyliin enemmän on enemmän ;) 

Alimmassa kuvassa näkee selvästi kummankin lapsosen käden jäljen. Toisella on alarivi pullat, ja yksi ylhäältä, sokeroituna ja toisella ylärivin kaksi viimeisintä pullaa. Lapseni hyvin tuntevat arvaavat pääsääntöisesti aina kumpi versio on kummankin tekele. 

Lopputulemana oli kuitenkin se että kummankin leipomat ja viimeistelemät pullat olivat aivan yhtä loistavan makuisia, enemmän tai vähemmän kananmunalla voideltuna ja raesokerilla sokeroituna. 










2 kommenttia:

  1. Lämmin pulla on niin hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen täysin samaa mieltä kanssasi. Kiitos kommentistasi. Mukavan aurinkoista keskiviikkoa sinulle.

      Poista