sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

UUNIDONITSIT

ovat todella helppoja tehdä ja mikä parasta, valmistuvat nopeasti!

Näin vapun alla meillä leivotaan ahkerasti teemaan sopivia makeita leivonnaisia ja donitseja onkin pyöräytelty useampi versio tässä kuluneen viikon aikana. Donitsit ovat siitä äärettömän mukavia, etenkin tämä uunidonitsi versio, että lapsetkin pääsevät halutessaan mukaan leipomaan ilman sen suurempaa vaaraa joutua tekemisiin kuuman rasvan kanssa.

Kokeiltiin lasten kanssa tällä kertaa alla olevan reseptin mukaista ohjetta joka löytyy Makeaa kirjan sivuilta. Teimme pari eri kuorruteversiota, niistä ohjetta reseptin alla.

Donitsit
(12 kpl)
1/2 dl öljyä
1 1/2 dl kermaviiliä
1 muna
1 dl sokeria
1/2 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa

Voitele donitsipellin syvennykset voilla. Sekoita öljy, kermaviili, muna ja sokeri yhteen. 
Sekoita toisessa kulhossa muut aineet ja yhdistä taikinaksi. 
Laita taikina pursotinpussiin taikka lusikoi taikina donitsepellin koloihin.

Paista 200 asteessa, noin. 6-7 minuuttia.

Anna donitsien jäähtyä. Kuorruta jäähtyneet donitsit haluamallasi tavalla.

kuorrute1
100 g tummasuklaata
nonparelleja

Sulata suklaa mikroaaltouunissa ja dippaa donitsit suklaaseen. 
Koristele nonparellein tai strösselein.

kuorrute2
Rasberry Ripple makutomusokeria
vettä 
nonparelleja

Lisää makutomusokeriin vettä, jotta saat kuorrutteen juoksevaksi. Makutomusokerit ovat valkoisia, lukuun ottamatta Jaffa Twistiä joka on suklaanruskea, joten jos haluat väriä kuorrutteeseen niin värjää vesi haluamallasi värillä, ennen veden lisäämistä makutomusokeriin. Värjäämiseen käy hyvin Wiltonin pastavärit. Itse värjäsin kuorrutteen Wiltonin pinkillä pastavärillä. Dippaa donitsit kuorrutteeseen ja koristele nonparellein tai strösselein.

Rasberry Rippleä löydät Confetin verkkomyymälästä sekä mm. Confetti Raision kivajalkamyymälästä. Muiden myymälöiden (Espoo, Kuopio, Jyväskylä, Tuusula ja Vantaa) valikoimaa en varmuudella tiedä joten kannattaa soittaa sinua lähimpänä olevaan myymälään ja tiedustella että löytyykö haluamaasi makua. Toki, Raisionkin myymälän valikoimaa ja saatavuutta kannattaa tiedustella puhelimitse, tai sähköpostitse, ihan jo siksikin jos vaikkapa asuu kauempana. Maku kun saattaa olla juuri sillä hetkellä loppu taikka vasta saapumassa seuraavan kuorman mukana myymälään hyllyyn.

Makutomusokeria löytyy Rasberry Ripplen lisäksi myös seuraavissa makumaailmoissa joiden nimikin herättää kaikki makuaistit kokeilemaan näitä ihania, maistuvia makutomusokereita; Black Cherry, Christmas Punch, Lemon Drizzle, Jaffa Twist, Salted Caramel ja Strawberry Milkshake, 



Varmoja merkkejä siitä että kevät etenee hurjaa vauhtia! 



Rapaperimaan somistukseksi maasta nousee tällainen ihanuus, tulppaani. Tulppaani on jäänteitä tulppaanirivistöstä joka oli asettunut talon sokkelin eteen mutta kaivuri kaivoi armotta koko rivin pois salaojituksen myötä, vuosia sitten.

Tämä yksilö oli kuitenkin sitkeä ja päätti jatkaa ihastuttavaa olemassaoloaan raparperien kaverina. Siinä se saa olla ja kukoistaa.



Rapaperit ovat kovaa vauhtia nostamassa päätään mullasta. Tuvassa jo odotellaan kattilan kanssa että saadaan kevään ensimmäiset raparperikeitot tulille.

Yhtä maistuvaa on myös kevään ensimmäinen raparperipiirakka joka tuo tupaan kaivatun tuoksun keväästä ja pian jo tulevasta kesästä.



Eikä yhtään sovi unohtaa että tapahtuu siellä pellon reunallakin jotain. Pikku hiljaa heräillään kevääseen ja näyttää siltä, tänäkin vuonna, että marjaa on tulossa. Paljon :)

Punaherukkapensaista leikattiin viime viikolla huonot, eli yli 10 vuotta vanhat, oksat pois jotta saataisiin hyvä sato terveistä ja hyvinvoivista punaherukkapensaista. Eipä tuo pensas ole ollut moksiskaan "leikkauksista" vaikka joinakin vuosina olen leikellyt pensaita vähän rajummallakin otteella. Sitkeitä pensaita ja sato mitä parhainta. Mehukkaita ja isoja marjoja.

Hakekeskukseen lähti tänä keväänä siis aikamoinen läjä punaherukkapensaiden oksia ja siihen vielä lisänä omenapuiden sekä syreeniaidan oksat... Oksaa oli pihapiiri täynnä. Onneksi mies ja lapset olivat reippaita ja piha oli putsattu kun saavuin töistä iltahämärässä. Reipas perhe!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti