tiistai 17. toukokuuta 2016

Marengit

ovat löytäneet tiensä kotileipureiden keittiöihin. Ja mikä ettei? Marengit ovat herkullisia, pieniä suupaloja jotka taatusti vievät makean nälän. Ainakin hetkeksi.
 
Meidän perheen suurin herkuttelija taitaa olla nuorin tyttäreni joka suorastaan kiitää tupaan kun kuulee vatkaimien pärähtävän käyntiin. Ensimmäiseksi kysytään suureen ääneen että onko se suklaataikinaa, nam nam! Jos ei ole niin seuraavana kysytään että teetkö marenkeja? Jos vastaus jälkimmäiseen kysymykseen on kyllä niin siitä alkaa tunnin mittainen "piina". Joko ne ovat valmiita, kuinka kauan vielä, kuinka monta saan syödä, joko ne ovat valmiita.....  ja tätä jatkuu aina siihen saakka kunnes nuo pienet herkut ovat valmiina syötäväksi. Tosin, ensimmäiset marengit päätyvät pikku neidin suuhun jo siinä vaiheessa kun uunin luukku avataan marenkien "jäähdytykseen". Ja ovathan ne hyviä, ei käy kieltäminen. Tunnustan kyllä, minäkin olen ensimmäisten joukossa napsimassa marenkeja suuhuni ;)

Satumaiset marengit taipuu myös moneksi, niillä koristelet kakut ja muut leivonnaiset. Käytä mielikuvitusta ja taio marengit mitä upeimpiin muotoihin, vaikka tikkukaramelleiksi! Vain taivas on rajana, niin makujen kuin ulkomuodon suhteen.


Marengit
(n. 30 kpl)
3 kananmunan valkuaista
2,5 dl sokeria
1 tl omenaviinietikkaa
1 tl vaniljasokeria
pastaväriä tai jauheväriä

Kuumenna uuni 100 asteeseen. Aseta leivinpaperit kahdelle uunipellille. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää sokeri vaahtoon pienissä erissä koko ajan vatkaten. Lisää omenaviinietikka ja vatkaa vielä hetki, kunnes marenki on paksua ja kiiltävää. Kääntele joukkoon vaniljasokeri ja pastaväri, tai vaihtoehtoisesti jauheväri. Itse käytän Wiltonin pastavärejä. Siirrä marenki pursotinpussiin jossa on valitsemasi tylla.

Pursota leivinpaperin päälle. Paista marenkeja kiertoilmalla kahdessa tasossa noin tunnin ajan. Avaa uunin luukku raolleen ja anna marenkien jäähtyä uunissa.







VINKKI!

- Voit paistaa marengit myös ilman kiertoilmaa pelti kerrallaan uunin keskitasolla!

- Marenkeja voit myös tuunata, esim. lisäämällä reseptiin tuoreita laventelin kukkia. Tällöin muunna yllä olevaa reseptiä niin että jätät omenaviinietikan kokonaan pois. Omenaviinietikan tilalle voit laittaa 1/2 tl tuoreita laventelin kukkia! Hurmaavaa, eikö totta?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti