perjantai 5. helmikuuta 2016

Runebergintortut

on kehittynyt kansallisrunoilijan aikana eläneen porvoolaisen kondiittorimestarin leivonnaisesta, joita runoilijan sanotaan nauttineen aamiaiseksi. Usein kuullun käsityksen mukaan runebergintortun kehitti kansallisrunoilijan vaimo Fredrika, jonka tiedetään tehneen miehelleen vehnä- ja korppujauhoista, keksimuruista ja manteleista vadelmahillolla ja sokerikuorrutuksella koristeltuja leivoksia. Tarina kertoo, että Runebergillä oli makean nälkä ja hän pyysi vaimoltaan jotain makeaa, mutta sitä ei kuitenkaan kaapeista löytynyt. Niinpä Fredrika teki leivonnaisen niistä aineksista mitä hänellä oli.




Alkuperäisestä Fredrikan reseptistä on olemassa lukuisia muunnoksia. Alla oleva ohje on myös, monien muiden reseptien tavoin, muunnos alkuperäisestä. Tein torttuun vielä pienen "twistin" lisäämällä tortun sisään vadelmahyydykettä.

Leivonta-alan erikoistarvikeliikkeistä, ja isoimmista päivittäistavarakaupoista, löydät vuokia/muotteja joilla voit tehdä "oikeaoppisesti" korkeita Runebergin torttuja. Torttuja voi tehdä yhtä hyvin myös muffini- sekä kakkuvuokiin. Vain mielikuvitus on rajana.




Runebergintortut
(n. 10 kpl)
150g voita
1,5 dl sokeria
2 munaa
1,5 dl piparimurua/mantelirouhetta
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

vadelmasydän
3 dl vispikermaa
1/2 prk vadelmahyydykejauhetta
0,5 dl vettä 

kuorrutus

1-1,5 dl tomusokeria
n. 2 tl vettä

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Jaa taikina vuokiin. 

Paista 175 asteessa, uunin alimmalla tasolla n. 20-25 min.

Jäähdytä.

Torttujen jäähdyttyä kostuta tortut sokerivedellä, kutakuinkin runsaalla kädellä.  Muutoin tortuista tulee kuivahkoja ja se ei liene tarkoitus. Tortut voit kostuttaa myös punssilla, rommilla taikka konjakilla. Itse halusin käyttää sokerivettä koska tortut ovat tarjolla myös lapsille.

Valmista vadelmasydän;

  Kaiva jokaiseen torttuun omenaporalla kolo ja täytä torttu vadelmasydämellä seuraavasti.
Huom! Reseptin mukaisella määrällä tulee runsaasti täytettä joten voit kaivertaa huomattavasti isomman kolon vadelmasydäntä varten kuin minä kaiversin.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää hyydykejauhe, joka on ensin sekoitettu 0,5 dl kylmää vettä. Lusikoi vadelmamousse pursotinpussiin ja pursota kolot melkein täyteen. Pinnasta pitää tulla tasainen.  Lusikoi pinnalle pieni vadelmamarmeladi kasa ja tasoista se kauniiksi.  

Valmista kuorrute;
Tee tomusokerista ja vedestä sakea kuorrute. Seoksen tulee olla melko paksua ettei se valu, mutta kuitenkin sellaista, että pystyt sen pursottamaan vadelmamarmeladin ympärille. 



 Sonjan Sisustuspuodista löytyy valtava määrä erivärisiä, ja sävyisiä, organzanauhoja joita ei vain malta olla ostamatta ja käyttämättä kuvausrekvisiittana. Näihin kuviin kietoutui mukaan kaunis fuksianpinkki organzanauha kahdessa eri leveydessä. 







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti