torstai 23. helmikuuta 2017

Pumpulikakku

on suussa sulavaa, nimensä veroisesti, kuin pumpulia.




Kahvikakkua, etenkin pumpulikakkua, tehdessä on tärkeää muistaa voidella ja korppujauhottaa vuoka kunnolla koska muutoin pumpulikakku jää kiinni vuokaan. Muista kuitenkin seuraava seikka; -mikäli haluat että kakku on gluteeniton niin korppujauhot pitää tällöin vaihtaa joko gluteenittomaan korppujauhoon tai vaihtoehtoisesti kookoshiutaleihin. Jos päädyt käyttämään kookoshiutaleita niin saat kakkuun miedon kookoksen tuoksun.

Pumpulikakun teosta on monia eri variaatioita eli lähinnä sen tekovaiheista. Miten pitää vatkata/sekoittaa ainekset. Missä järjestyksessä jne. Itse teen seuraavasti ja olen onnistunut kakun teossa hyvin.



Pumpulikakku
(2 l vuoka) 
3 kananmunaa
3 dl sokeria
4 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1,5 tl vaniljasokeria
250 g kiehuvan kuumaa voita (laktoositon)

Voitele vuoka voilla ja leivitä kookoshiutaleilla/gluteenittomilla korppujauhoilla (mikäli kakun ei tarvitse olla gluteeniton, käytä tavallisia korppujauhoja).

Vatkaa munat ja sokerit paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kuivat ainekset (perunajauho, leivinjauho ja vaniljasokeri) varovasti vaahdon joukkoon, vatkaten samalla sähkövatkaimen hitaimmalla nopeudella. Sulata voi kattilassa, tai syvällä lautasella mikrossa, kiehuvan kuumaksi. Lisää lopuksi kiehuvan kuuma voi kerralla taikinan sekaan. Vatkaa kunnolla taikinan sekaan siten että rasvaa ei jää yhtään sekoittumatta. 

Kaada taikina kunnolla voideltuun ja tuhdisti kookoshiutaleilla/korppujauhoilla jauhotettuun kakkuvuokaan. 

Paista uunissa 175 asteessa, noin 50 minuuttia. Oma kakkuni oli uunissa 45 minuuttia. Uuneissa on eroja joten ole tarkkana paistoajan kanssa.

Anna kakun jäähtyä vuoassaan n. 20 minuuttia.

Kumoa kakku tarjoilualuselleen ja halutessasi kuorruta. Omani jätin tällä kertaa kuorruttamatta ja päätin tarjoilla kakun kermavaahdon sekä kotimaisten marjojen kera. Muista että kakun tulee olla kunnolla jäähtynyt ennen kuin kuorrutat kakun!

Mikäli päädyt kuorruttamaan kakun niin kappaleen alta löydät erityyppisiä kuorrute vaihtoehtoja. Valitse omasi. Voisin myös kuvitella että pumpulikakkuun kävisi kuorrutteeksi oma lempparini, kahvikuorrute, jonka reseptin voit kurkata tammikuisesta Sydänsurujen kakku postauksesta.


Kuorrutus
60 g pehmeää voita
100 g maustamatonta tuorejuustoa tai sitruunatuorejuustoa
4 dl tomusokeria
1 rkl sitruunamehua 
2 tl vaniljasokeria

Laita kaikki kuorrutteen ainekset kulhoon ja vatkaa kunnolla sekaisin. Levitä kuorrute pienellä palettiveitsellä tai muulla tasasivuisella veitsellä kakun pinnalle. Koristele haluamallasi tavalla.


Kuorrutus
1/2 dl kermaa
40 g voita
1 rkl siirappia
noin 2 dl tomusokeria

Kiehauta kuorrutusta varten kerma ja voi. Lisää joukkoon siirappi ja tomusokeri. Valuta seos kakun päälle ja nosta se kylmään tekeytymään.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti