tiistai 6. syyskuuta 2016

Donitsit

 maistuivat taivaalliselta pitkän tauon jälkeen. 




Donitsit yhdistetään usein vappuun mutta onhan ne herkkua ihan koska vain, miksei siis näin perus tiistainakin :)    Näissä tuumissa päätin leipoa reippaille koululaisilleni kasan donitseja mini- sekä normaalikokoisina. Mikä ihanan makea koulupäivän päätös.

Donitseja voi kuorruttaa vaikka ja millä ihanilla kuorrutevaihtoehdoilla. Omani kuorrutin tällä kertaa valko- ja tumma suklaalla sekä sokerilla.




Donitsit
(n. 12 kpl)
0,5 dl öljyä
1,25 dl piimää
1 kananmuna
1 dl sokeria
0,5 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria 

Sekoita öljy, piimä, muna ja sokeri kulhossa sekaisin. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää nesteiden joukkoon. Sekoita sekaisin, mutta älä vaivaa. 

Rasvaa donitsipelti kevyesti. Laita taikina pursotinpussiin ja pursota taikinaa koloihin reilu puoleenväliin asti. Mikäli sinulla ei ole pursotinpusseja niin lusikoi taikina pellin koloihin.

Paista 200 asteessa, n. 6-7 minuuttia.

Seuraa donitseja, älä kypsennä niitä liikaa. 
Valmis donitsi on keskeltä kevyesti painettuna kiinteä, mutta pehmeä. 


Voiteluun;
50 g voita

Anna donitsien jäähtyä hetki vuoassa ja kumoa ne sitten leivinpaperin päälle jäähtymään. Voitele donitsit heti paiston jälkeen sulatetulla voilla.


Kuorrute;
100 g valkosuklaata
100 g tummaa suklaata

Sulata suklaa varovasti mikrossa tai liedellä. Kaada sula suklaa kulhoon. Dippaa donitsi suklaassa.







Sain elokuun alussa Fazerilta aivan mahtavan kassillisen kaikkea hyvää joten päätin hyöty käyttää kassin sisältöä donitsien kuorruttamiseen. Kurkkaa kassin sisältämää makeaa tästä.




Suklaakuorrutteen päälle raitoja? 

Näin se onnistuu,
 - laita sulatettu suklaa pursotinpussiin tai vastaavaan, esim. minigrip pussi, ja leikkaa pussin kulmaan pieni aukko ja pursota suklaasta raitoja donitsien päälle.




Nuorimmaiseni on niin suuresti viehtynyt valkosuklaan lumoavaan makuun että sitä ei säästelty vaan valutettiin vielä dippauksenkin jälkeen lusikalla lisää donitsin päälle.

VINKKI! Mikäli haluat värjätä valkosuklaata niin se onnistuu parhaiten jauhemaisilla elintarvikeväreillä (tomuväri). Tomuvärejä voit ostaa leivonnan erikoistarvikeliikkeistä. Tomuväri soveltuu parhaiten valkosuklaan värjäämiseen ja koristeiden viimeistelyyn.




Minä pidän suunnattomasti perusmunkeista ja donitseista jotka ovat kieritetty sokerissa. Ei siis ihan kevyintä herkkua mutta kun herkutellaan niin meillä ei lasketa kaloreita.

VINKKI! Mikäli haluat kuorruttaa donitsit sokerilla niin kierittele donitsit Dansukkerin erikoishienossa sokerissa sillä se on tavallista kidesokeria pienikiteisempi ja sopii näin ollen hyvin tähän tarkoitukseen.



Mutta sitten....

Miten kultainen pitsi liittyy donitseihin?
Vastaus on, ei mitenkään....




... tarina kertookin seuraavaa,

 -sain Vispilänkaupan Eijalta testattavaksi kultaisen pitsiaineen sekä kauniin Baroc pitsimaton. Olen enemmän ja enemmän vakuuttunut tämän pitsin ulkonäöstä sekä sen tuomista mahdollisuuksista. Kultainen pitsiaine on myös sanomattoman upea, kauniisti sädehtivä ja yksinkertaisesti täydellinen!


Mutta miksi tämä tässä ja nyt?
Se selvinnee loppuviikosta.

2 kommenttia: