lauantai 29. huhtikuuta 2017

Ristiäiskakku pitsillä

testasin Städterin upean säkenöivää pitsijauhetta alla olevaan mallikakkuun.
Tämän pitsin avulla valmistuu ehdottomasti kevään ja kesän juhlien upeimmat kakut. Kauniin ulkonäön lisäksi iso plussa on se että pitsin valmistaminen ei voisi olla tämän joutuisampaa ja helppoa. Tarvitset vain pitsimaton, palettiveitsen (tai raapan tms) ja valitsemasi pitsiaineen.

Pitsiä löytyy myös muissa, upeissa väreissä ja saatavilla on mm. kulta ja pinkki. Käy kurkkaamassa värivaihtoehdot Confetin sivuilta.
Ja näin pitsi valmistuu paketin ohjeiden mukaisesti;

Edel- koristetahna sivellään paletilla tai taikinakaapimella tasaisesti Städter koriste- tai reunakoristematon päälle. Matto asetetaan paistinpellille ja annetaan kuivua sopivan tuntuiseksi 80-100 asteessa, kiertoilmauunissa n. 30-40 minuuttia. Aina uunista riippuen paistoaika ja lämpötila voivat olla erilaisia. Kun ornamentit ovat kuivuneet, ne irrotetaan varovaisesti matosta ja niitä säilytetään  käyttöä varten suljetussa rasiassa. Kuvien alustojen kohdalla kuten fondant, koriste kiinnitetään elintarvikeliimalla.

Omakohtaista kokemusta; Pitsin kuivumisaika on uunikohtainen, niinkuin ohjeessa kerrottiinkin. Minä kuivatin pitsin huoneenlämmössä laittamalla aineen "tekeentymään" illalla pitsimatolleen ja irrotin sen varovasti aamutuimaan käyttöä varten. Kokeilin valmistaa pitsiä myös uunissa ja omani valmistui 80 asteessa, n. 25 minuutissa joten uuneissa on todellakin eroja ja sitä omaa uunia on hyvä oppia tulkitsemaan.

Mallikakku 
halkaisija 15cm
korkeus 7,5 cm

Pinnoitus
Kakku on kuorrutettu vaahtokarkinmakuisella kaulintamassalla ja tämän kokoiseen kakkuun on hyvä varata massaa n. 250 g. Käytin kakun koristeisiin samaa massaa kuin tähän pinnoittamiseen joten massaa on hyvä varata vastaavanlaiseen kokonaisuuteen n. 500g. 

Kukat
Kukat valmistin kaksiosaisella petunia muotilla joka on yksi helpoimmista muoteista käyttää ja lopputulos on aina sanomattoman kaunis. Kukkien pinnoille sivelin efektisävyä, pearl white, ja viimeistelin kukat Wiltonin valkoisilla sokerihelmillä. Muottia voit käyttää myös muiden kukkien työstämiseen, esim. confetin kukkamuotit saavat näin kauniin ulkomuodon. 

Lehdet
Lehdet voi valmistaa käsityönä, ilman mitään sen kummempia muotteja mutta minä tein tällä kertaa ison lehden röpelöreunuksisella pisaramuotilla. Pienet lehdet valmistin pienimmällä terälehtimuotilla mikä setistä löytyi. Lehdet on värjätty Rainbow dustin vihreällä pastavärillä. Lehtiä voi elävöittää efektisävyillä ja näihin lehtiin sopii mielestäni loistavasti säkenöivä galactic green. 

Vauva
Vauvaa varten on olemassa silikoninen vauvamuotti joka on ehdoton "apuväline" vauvan työstämiseen. Vauvamuotteja löytyy useilta eri valmistajilta mutta mielestäni tämä muotti on selkeästi parhain. Tähän muottiin tarvitset massaa n. 25 g/vauva. Massan voi värjätä Wiltonin norsunluu/ihonsävyisellä pastavärillä. Näin saa ihonsävyn juuri sellaiseksi kun haluaa. Pastaväriä on hyvä annostella massaan cocktail- tai hammastikun avulla, tarvittaessa pikkuhiljaa lisäten. 

Kun vauva on otettu ulos muotistaan niin vauvan on hyvä antaa hetken kuivua, ennen kuin annat hiuksille ja kasvoille väriä. Värit saat siveltämällä haluttuihin kohtiin, esim. hiukset, suu, posket,  tomuväriä eri väreissä/sävyissä. Kun vauva on saanut "värinsä" niin on aika asustaa vauva, tai jättää asustamatta. Oman vauvani asustin niinkin kekseliäästi kuin vaipalla :)

Kuin pisteeksi ii:n päälle on kakku sidottu kauniiksi kokonaisuudeksi upean helminauhan avulla joka on valmistettu silikonimuotilla, 3 helminauhaa. Nauha on kiinnitetty kakkuun elintarvikeliimalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti