lauantai 1. huhtikuuta 2017

Överikakku

sisältää kaikkea ihanaa kuten marenkeja, suklaata ja macaronseja.
On selvää että jo pidemmän ajan kakkubloggarit, ja intohimoiset kotileipurit, ovat ottaneet omakseen dripcake tyylisen kakun. Kakkuun voi lisätä melkeinpä mitä vain koristeeksi ja näin antaa kakulle oma persoonallinen ulkonäkönsä.

Tämän tyyliseen kakkuun voi lisätä paljon muutakin kuin vain näitä kuvanmukaisia hyvyyksiä. Esimerkiksi karkit täydentävät hyvin ns "överikakkua" mutta ei pidä unohtaa hedelmiä ja marjoja. Sitä paitsi, muutaman kuukauden päästä saadaan jo nauttia oman maan raparperista sekä mansikoista. Voi ihanuutta ja kesän makeutta!

Mutta mennäänpä kakun esittelykierrokselle, eli itse asiaan,  ja siihen että miten mallikakku rakentui tähän muotoon :)
Kakun tekniset tiedot;
halkaisija 20 cm
korkeus 15 cm

Pinnoitus; Kakku on kuorrutettu vaahtokarkinmakuisella kaulintamassalla johon on lisätty Renshawn sokerimassaa, suhteella 50/50. Massaa meni tämän kokoiseen kakkuun n. 1 kg. Kakku on korkea joten se lisää luonnollisesti tarvittavaa massamäärää. Massa on värjätty Rainbow Dustin persikan sävyisellä pastavärillä jonka pigmentti on todella kaunis. Ihan yksi parhaimmista. Tästä väristä tuli selkeä suosikkini ja ehdottomasti juurikin tämän valmistajan valmistamana.

Valuma; Kakun massapinta sai hatukseen nyt niin muodissa olevan valuman (netistä löytyy paljon kuvia kyseisistä kakuista hakusanalla dripcake). Valuman valmistin Rainbow Dustin valkoisella Candy Meltsillä. Tämän kokoiseen kakkuun meltsejä tarvittiin puoli pussia.
Olen kuullut monenlaisia tapoja sulattaa meltsit juoksevaksi ja päätinkin kokeilla kuulemiani vaihtoehtoja. Lopputulos oli se että päädyin jatkossa sulattamaan suklaat ilman apukonseja, kuten olen tähänkin saakka tehnyt. Vaikka oma suosikkini on sulattaa suklaat näin niin en alleviivaa sitä että tämä olisi ehdottomasti ainoa ja oikea tapa sulattaa suklaat. Lopputulokseni perustuu vain ja ainoastaan omaan kokemukseeni. Jokainen löytää sen oman ja parhaan tapansa sulattaa suklaat niin että seos on toivotunlainen.


* vedellä *  
- sulatus 30 sek., täysi teho
- sekoitus ja lisäsin mutu tuntumalla kuumaa vettä
- lopputulos; suklaa juoksettui.

* öljyllä *
- sulatus 30 sek., täydellä teholla
- sekoitus
- sulatus n. 10 sek., täydellä teholla
- sekoitus ja lisäsin mutu tuntumalla muutamia tippoja öljyä
- lopputuloksena "oikea" koostumus. 

* ilman mitään "apukonsteja" *
- sulatus 30 sek., täydellä teholla
- sekoitus
- sulatus 15 sek. täydellä teholla
- sekoitus
- sulatus n. 10 sek. täydellä teholla
- lopputuloksena "oikea" koostumus.

Suklaan "mikrottamisesta" yleistä; Se, että lämmittää suklaata mikron täydellä teholla on varmasti riski sinällään mutta kun oppii tuntemaan oman mikronsa niin löytää sen parhaimman tehon/ajan siihen että ei polta suklaata missään vaiheessa sulatusta. Moni kokee "mikrottamisen" ongelmallisena juuri tämän "palamisriskin" vuoksi. Mitään ohjesääntöä, tai taikasanaa, en osaa antaa siihen että miten sen suklaan saakin joka kerta ulos mikrosta niin että se ei pala. On ehdottoman tärkeää muistaa että jokainen mikro on omanlaisensa, ihan samoin kuin liedetkin. Kai se on yksinkertaisuudessaan niin että pitää vain kokeilla ja kokeilla, kunnes löytyy se oikea suhde tehoon/aikaan. Suklaan voi toki myös sulattaa vesihauteessa jos tuntee sen turvallisemmaksi vaihtoehdoksi.

Suklaalla kuorruttaminen meltseillä; Kun suklaa on kaadettu kakun päälle tulee olla nopea sillä suklaa jämähtää kakkuun todella nopeasti joten aikaa ei ole tuhlattavaksi. Kannattaa siis pitää palettiveitsi lähellä jotta pinnantasoitus tapahtuu mahdollisimman nopeasti.

Marengit; Kakku sai koristeekseen tekemiäni Strawberry Milkshake marenkeja jotka on pursotettu Wiltonin 6B tyllalla. Reseptin marenkeihin löydät tästä postauksesta, mansikanmakuiset marengit.

Macarons; Myönnän heti.... kaupan hyllyltä tylsästi ostettuja macaronseja. Löytyy isompien päivittäistavarakauppojen pakastealtaasta.

Persikanväriset pallot; Valmistin samasta massasta millä kuorrutin kakun. Käytin ns ylijäämän hyödyksi ja pyörittelin massasta erikokoisia palloja käsin. Pallojen kannattaa antaa kovettua hetki ennen kuin pyörittelee ne helmiäishohtoisessa tomuvärissä. Tomuttamisen sijaan pallot voi myös suihkauttaa helmiäissuihkeella hohtaviksi. Suihkeen avulla välttyy tomuttamiselta.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti