tiistai 25. huhtikuuta 2017

Herkullinen mustikkapiirakka

valmistuu nopeasti ja maistuu kaikille mustikkasuille.
Tämä piirakka ei jätä ketään kylmäksi ja taipuu helposti myös uunipellin mittoihin vain tuplaamalla ainesosat.

Rakastan mustikoita yli kaiken ja tämä suunnaton rakkaus mustikoihin on periytynyt myös vanhimmalle tyttärelleni joka söisi mustikkapiirakkaa vaikka joka päivä, jos se vain olisi mahdollista. Mustikka on siis se marja jota meiltä löytyy aina pakkasesta ja siitä voi valmistaa kaikkea muutakin ihanaa, kuin piirakkaa, ympäri vuoden. Meillä valmistuu siten mustikasta niin rahkat, kiisselit kuin kakkumoussetkin ja mikä ettei. Mustikka on vain niin hyvää ja onhan sillä selvästi myös paljon puhuttuja, hyviä terveysvaikutuksia. Mustikka sisältää paljon a- ja b-vitamiinia, mangaania, kuitua sekä flavonoideja ym. terveellistä. Joten eiköhän laiteta tänäänkin lautaselle mustikkaa jossain muodossa, vaikka ripoteltuna piirakkaan :)

Mutta kerrottakoon vielä että mustikkapiirakalla on myös se ihana oikeus että se taipuu moniin koskettaviin tapahtumiin. Minulle nuo koskettavat tapahtumat menevät syvälle ihon alle ja elän hetkessä täysin mukana. Näin kävi myös Yrjönpäivänjuhlassa, kauniina keväisenä iltana, tuulen vihmoessa talvea taustalla. Antamatta lämmön vielä tulla.
Nuorin tyttäreni on liittynyt viime syksynä partioon ja partio järjestää joka kevät Yrjönpäiväjuhlan kirkossa. Juhla oli siirretty sattuneesta syystä maanantaihin kun yleensä se pidetään, kuulemani mukaan, Yrjön päivänä. Juhla alkoi juhlallisesti lippujen saapuessa partiolaisineen kirkon käytävää pitkin eteen. Siinä se minun pieni partiolainen marssi, muiden joukossa, liian pitkä partiopaita päällänsä kantaen partiohuiviaan ylpeänä pienillä hartioillaan.

Kun kaikki olivat asettuneet paikoillensa tuli juhlan alkaa. Juhlassa kerrottiin pyhän Yrjänän tarina, mikä tietenkin liittyi vahvasti itse juhlaan, ja toki kirkossa kuultiin paljon muutakin partioon liittyvää. Pääsimme myös laulamaan yhteislauluja lapsien johdattamana. Yhteislaulut ovat lauluja jotka menevät aina ihoni alle, ja kun lapset esittivät laulun Tuulien teitä, niin se tuuli meni sydämeen, kun äsken tuolla ulkona keväinen tuuli johti tiensä luihin ja ytimiin. Siinä kirkon penkillä, urkujen säveltäessä laulua, katsoin oman tyttäreni hentoja mutta vahvoja hartioita. Niin elämää täynnä. Siinä hän istui kirkon penkillä näyttäen niin pieneltä, että teki mieleni mennä halaamaan häntä, ja ottaa lähelleni, jotta voisin suojella häntä kaikelta.
Ulkona puut huojuivat auringon ja pilvien leikin keskellä ja kyyneleet valuivat poskilleni. Miten tämän samaisen kirkon penkillä tuleekin aina tunteet vahvasti pintaan? Voin vastata kysymykseeni tietäen että olen suunnattoman onnekas ja minua on siunattu suurella rakkaudella, tuplasti, joten siksi ne tunteet tulevat pintaan ja antaa niiden tulla. Tiedostaen samalla että elämä on tässä ja nyt, huomisesta ei kukaan tiedä.

Juhlan päätteeksi teimme koko kirkkoväki partiolaisineen sisaruspiirin ja sidoimme kätemme yhteen. Partion vetäjät puhuivat tovin ja sen jälkeen lauloimme yhdessä laulun tää ystävyys ei raukene. Kun teimme lähtöä kirkosta tyttäreni pysäytti minut ja kysyi. Äiti, olithan sinäkin mukana piirissä? Kun me kerran olemme aina yhdessä? Kyllä, olin piirissä katsoen hänen sinisiin, kysyviin silmiinsä. Hän laittoi kätensä käteeni hymyillen silmillään, ja koko olemuksellaan, ja me astuimme käsi kädessä ulos kirkosta aurinkoon. Viileään maanantai-iltaan. Ja kotona odotti mustikkapiirakka <3
Mustikkapiirakka
(vuoan halkaisija n. 24cm)
2 kananmunaa
1,75 dl sokeria
1 dl kermaa (laktoositon)
1 dl maitoa (laktoositon)
100 g sulatettua voita tai margariinia (laktoositon)
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
 n. 3-4 dl mustikoita 
-tai vaihtoehtoisesti vadelmia, herukoita tms.


Vatkaa kananmunat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kerma, maito ja sulatettu voi keskenään. Sekoita toisessa kulhossa keskenään leivinjauhe ja vehnäjauhot. Lisää kuivat aineet ja nesteet vuorotellen muna-sokerivaahtoon. Sekoita ainekset, nuolijaa apuna käyttäen, varovaisesti sekaisin. Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan. Levitä taikina tasaiseksi ja lisää lopuksi mustikat taikinan pinnalle. Halutessasi voit ripotella sokeria mustikoiden päälle.
 
Paista mustikkapiirakka uunissa 200 asteessa, n. 25 minuuttia.

Anna jäähtyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti