tiistai 30. tammikuuta 2018

Mokkapalat

taipuu moneen makuun mutta myös pienempään muotoon.




Kun vihdoin sovelsin mokkapalat täydelliseen makuelämykseen (linkki pellilliseen -> mokkapalat) niin rupesin miettimään että miksi ihmeessä mokkapaloja pitää aina leipoa se kokonainen pellillinen vaikka usein pärjäisi vain muutamalla suupalalla?

Niinpä ryhdyin tuumasta toimeen ja kutistin mokkapalat pienempään kokoon. Se käy helposti vähentämällä aineosien määrää joten ei se loppujen lopuksi sen kummempaa ole. Tällöin tulee tietenkin ottaa huomioon uunipellin koko, joka on varmasti aivan liian iso tämän kokoiselle taikinalle. Ratkaisu siihen on esim. reunavuoka joita löytyy erimallisina, ja säädöillä että ilman. Minä leivoin omani neliönmalliseen reunavuokaan ja mitoitin vuon niin että se oli minimisäädöillä eli 25cm x 22cm. Reunavuoka toimii niin että uunipellille asetetaan leivinpaperi jonka päälle laitetaan reunavuoka. Moni miettii sitä että miten ihmeessä se taikina pysyy siellä reunavuoan sisällä, eikä valu ulos. No, ei se valu. Sen verran voisin antaa myöden että kerran on vuoan alta valunut n. teelusikallinen taikinaa mutta ei sen enempää ja se ei todellakaan haittaa lainkaan. Reunavuoka on oikeasti todella hyvä vuoka leivonnassa, etenkin nämä säädettävät versiot. Ne taipuu moneen kokoon ja näin esimerkiksi kerroskakkujen tekeminen on lasten leikkiä. Suosittelen lämpimästi.

Mutta vielä muutama sana mokkapaloista. Taas kerran tuli leivottua jotain liian hyvää ja onneksi vähemmän tällä kertaa. Mokkapalojen taika ei häviä koskaan ja aina se mokoma loppuu liian aikaisin mutta niinhän sananlaskukin sanoo, kaikki hyvä loppuu aikanaan (onneksi näitä voi leipoa lisää joten ei tuo sananlasku aina pidä paikkansa ;) !





Mokkapalat
(reunavuoka n. 25cm x 22cm)

Ainesosat
2 kananmunaa
1,5 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
1 dl maitoa
100 g voita
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Kuorrutus
n. 200 g tomusokeria
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
4 rkl kahvia
n. 75 g laktoositonta voita

Koristelu
nonparelleja/koristerakeita


Ohje

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Tähän menee aikaan useita minuutteja.  Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet vuorotellen maidon kera. Lisää lopuksi sulatettu voi. Sekoita taikina varoen tasaiseksi. Aseta leivinpaperoidun uunipellin päälle reunavuoka ja kaada taikina reunavuoan sisään. 

Paista  200 asteessa uunin keskitasolla, noin 12-15 minuuttia. Kokeile cocktail tikulla piirakan kypsyyttä. Piirakka on kypsä kun tikkuun tarttuu enää muutama mehevä murunen. 

Anna pohjan jäähtyä ja irrota reunavuoka varoen pelliltä.

Valmista kuorrute sillä aikaa kun piirakkapohja jäähtyy. 

Sulata voi. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja kaada hieman jäähtynyt voisula kuivien aineksien sekaan ja sekoita. Lisää lämmin kahvi samalla sekoittaen kuorruteseosta. Levitä kuorrute jäähtyneen piirakan pinnalle. Ripottele nonparellit kuorrutteen päälle. 

Anna kuorrutteen jähmettyä ja leikkaa terävällä veitsellä annospaloiksi. 



* Vinkki *

Kun mokkapalat on leivottu valmiiksi niin ehdotan seuraavaa. 
Ota kuppi höyryävän lämmintä kahvia, uunituore mokkapalaleivonnainen (tai kaksikin palaa) sekä lempikirja. Mitä muuta sitä voisi enää talvisena aamuna toivoa?! 

Eipä muuta, elämä on hyvä, ja makea, näin. 











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti