keskiviikko 1. helmikuuta 2017

Omenapiirakka

leivottiin lasten toiveesta.




Olipa ihanaa pitkästä aikaa leipoa omenapiirakkaa joka on niin täydellisen mehevää ja herkullista kuin olla ja voi.

Pohjan koostumus on meidän perheen ehdoton suosikki joten leivon tähän pohjaan myös monet marjapiirakat, niin mustikka kuin puolukkaversiotkin. Piirakkaan voi hyvin yhdistää myös kauramuruseoksen, etenkin tähän omenaiseen versioon se on kuin tehty. Kaiken tämän hyvyyden kruunaa lasi kylmää maitoa. Herkkuhetki on valmis.

Ja vielä, en kerinnyt nappaamaan kuvaa kokonaisesta piirakasta.... herkkusuut iski, minä mukaan lukien, heti piirakan kimppuun kun se oli hieman jäähtynyt. Oli muuten hyvää ja miksei, voita ja kermaa niin onhan se selvää että eihän siitä voi tulla muuta kuin suussasulavan hyvää :)




Omenapiirakka
(vuoan halkaisija n. 24cm)
2 kananmunaa
1,75 dl sokeria
1 dl kermaa (laktoositon)
1 dl maitoa (laktoositon)
100 g sulatettua voita tai margariinia (laktoositon)
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Vatkaa kananmunat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kerma, maito ja sulatettu voi keskenään. Sekoita toisessa kulhossa keskenään leivinjauhe ja vehnäjauhot. Lisää kuivat aineet ja nesteet vuorotellen muna-sokerivaahtoon. Sekoita ainekset, nuolijaa apuna käyttäen, varovaisesti sekaisin. Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan. Levitä taikina tasaiseksi.

Pinnalle;
n. 3 omenaa, riippuen omenoiden koosta 

Poista omenoista siemenkota. Kuori ja viipaloi omenat ohuiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet vieritysten koko piirakkapohjalle. 


Kauramuruseos;
25 g rasvaa (laktoositon)
0,25 dl sokeria
1 dl kaurahiutaleita

Mittaa muruseoksen ainekset kulhoon ja nypi seos murumaiseksi. Ripottele piirakan päälle.

Paista omenapiirakka uunissa 200 asteessa, n. 25 minuuttia.

Anna jäähtyä.

maanantai 30. tammikuuta 2017

Limejuustokakku

hehkuu kevään väreissä tuoden piristävän tuulahduksen tammikuun harmauteen.




Sitruspohjaiset kakut ovat haasteellisia leivonnaisia minulle koska lime ja sitruuna aiheuttavat ikäviä allergiaoireita. Se, että en voi maistaa täyteseoksia tekee hyvän koostumuksen ja makujen etsimisestä, sekä tasapainottamisesta, tuskallista. Onneksi mieheni toimii tällöin tottuneesti makutuomarina ja häntä saankin kiittää sitruspohjaisten leivonnaisten onnistumisesta.

Limejuustokakku on joka tapauksessa lunastanut paikkansa monessa kahvipöydässä ja resepti on lähtenyt sitä myöden jakoon. Joten, mitäpä sitä hyvää reseptiä itsellä piilottelemaan. Jakoon vaan täälläkin. Tosin, en voi ottaa kunniaa reseptin kehittämisestä sillä löysin reseptin netin syövereistä viime vuoden alkupuolella. Silloin tein toiveesta Late lammas aiheisen limejuustokakun serkkuni pojan syntymäpäiville!




Limejuustokakku
(26-28 cm vuoka tai paksu täyte)

Pohja;
180 g Digestive keksejä
 75 g voita tai margariinia

Täyte:
7 liivatetta
4 dl kermaa
3 valkuaista
400 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl limen mehua
2 dl sokeria
4 tl vaniljasokeria
3 rkl vettä

Kiille:
3 liivatetta
3 dl sokeroitua laimennettua limen mehua 
- josta limemehua ½ dl, sokeria saman verran
 vihreää elintarvikeväriä


 Leikkaa irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperinpala. 

Pohja;
 Murskaa keksit. Sulata voi kattilassa. Lisää sulaneen voin joukkoon keksimurska. Sekoita. Painele valmis keksi-voiseos tiiviisti vuoan pohjaa vasten esim. lusikkaa apuna käyttäen. 

Täyte;
Laita täytteeseen tulevat liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja yhdistä kermavaahdon kanssa.
Sekoita tuorejuustoon limettimehu, sokeri ja vaniljasokeri. Kiehauta vesi ja sulata liivatelehdet siihen. Sekoita tuorejuustoseoksen joukkoon. Yhdistä sitten kerma-valkuaisvaahtoon.

Kaada täyte keksipohjan päälle. Tasoita pinta mahdollisimman hyvin. Voit lopuksi hölskytellä vuokaa, mikä tasoittaa pintaa entisestään. Laita sitten hyytymään jääkaappiin n. 3 tunniksi.

Kiille; 
Laita kiilteeseen tulevat liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita limettimehu (myös limettitiiviste käy), sokeri ja vesi sopivan makeaksi mehuksi. Värjää vihreällä elintarvikevärillä. Kiehauta n. ½ dl mehusta ja sulata siihen liivatelehdet. Yhdistä lopun mehun kanssa. 

Jäähdytä - kiillemehu ei saa olla lämmintä täytteen päälle kaadettaessa. Kaada sitten täytteen päälle. Siirrä jääkaappiin hyytymään.


sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Ristiäiskakku tytölle

pukeutui ruusuihin ja pioneihin.



Tässä kakussa oli kaikki kohdillaan (paitsi kuvan valotus mille ei nyt voinut mitään) ja alusta alkaen projekti tuntui luistavan kuin vettä vaan. Jokainen yksityiskohta, mitä olin ajatellut, asettui juurikin niin nätisti paikoilleen kuin sen tulikin.

Kakku toivottiin gluteenittomana ja laktoosittomana, vaaleana sokerikakkupohjana. Täytteeksi valikoitui makean kirpeä kinuskipuolukka. Kuorrutteena vaahtokarkin makuinen kaulintamassa.

Kakun kukista oma postauksena tästä, pionit ja ruusut. Kukkakoriste postauksista löydät myös pikkuisen infoa syötävistä kukista että näiden kuivatuksesta.









torstai 26. tammikuuta 2017

Pionit

valloittavat monet kakut näyttävyydellään.



Pionit ovat kauniita luonnossa mutta ehdottomasti myös näin kakun koristeena. Olen lukenut netistä (en muista sivuston nimeä/osoitetta) että pionit ovat lievästi myrkyllisiä kasveja joten sen perusteella en laittaisi kakkuun aitoja pioneja.

Omat pionit valmistin sokerimassan sekä kukka- ja muotoilumassan sekoituksella.


HUOM!
Mikäli päädyt käyttämään syötäviä, aitoja kukkia niin
 sinun tulee varmistaa seuraavat asiat;

* tarkista kasvien myrkyttömyys ennen kuin käytät niitä kakun koristeluun *
* kukkakaupasta ostetut taimet ja kukat saattavat sisältää torjunta-aineita ja myrkyllisiä lannoitteita *
* Syöntiaikeissa on aina syytä ostaa luomutaimia tai kasvattaa omat kukat siemenestä *

keskiviikko 25. tammikuuta 2017

Ruusut

ovat kukkia joihin en varmasti ikinä kyllästy.




Nämä valkoiset ruusut tein vaahtokarkin makuisen kaulintamassan sekä kukka-ja muotoilumassan sekoituksella. Näin lehdistä saa erittäin ohuita ja kestäviä. 

Ruusut kannattaa tehdä hyvissä ajoin valmiiksi jotta ne saavat rauhassa kuivua muotoonsa. Tee ruusuille tarvittaessa muotoilukuppi esim. munakennosta. Vuoraa kennon jokainen kolo foliolla, tai niin monta koloa kuin tarvitset, ja aseta ruusut foliokoloihinsa. Mikäli kukat ovat sen verran isoja että ne eivät mahdu kennon koloihin niin tee pelkästä foliosta niille kuppi. Sekin onnistuu hyvin kun vain taittelet folion useampaan kerrokseen ja muokkaat folion kuppimaiseksi.

Voit myös ostaa tähän tarkoitukseen valmistettuja muotoilukuppeja leivonta-alan erikoistarvikeliikkeistä. Omani ostin Confetista (Wiltonin muotoilukupit).

Kukat voi tehdä valmiiksi jo hyvissä ajoin, ja kannattaakin. Säilytä kukat rasiassa jossa on kansi päällä. Jätä kuitenkin kansi hieman raolleen. Näin kukat ovat suojassa huonepölyltä mutta saavat kuitenkin tarvitsemaansa ilmaa.


Ja vihdoin ruusut pääsivät kakkuunsa 
(kuva ei imartele ruusuja, saatikka kakkua, koska valotus ei ollut aamun tunteina se parhain)









maanantai 23. tammikuuta 2017

Ryhmä Hau

tassuttelee jo tottuneesti kakkuun.



Ryhmä hau on sulattanut pienten lasten sydämet, eikä ihme. Ovat ne vaan niin ihania!

Tämän mallikakkusen lähtökohtana oli se että jokainen pystyisi valmistamaan kuvanmukaisen kakun kotikeittiössään, ilman ylimääräisiä ärräpäitä ja ilman harmaita hiuksia. Ja näin se tapahtuu!




Kakun koristeluun tarvitset
 
* Renshaw:n sokerimassoja eri väreissä *
 turkoosi
punainen
oranssi
keltainen
vihreä
musta
valkoinen 

Kuorrutus; Kakun kuorrutukseen valitsin turkoosin värin ja tämän kokoiseen kakkuun (halkaisija 15cm) tarvitset 2 pakettia massaa eli yht. 500g. Massaa jää reilusti yli mutta se ei haittaa sillä voit tehdä "ylijäämä" massasta esim. koristeita kakkuun. Älä säilytä massaa mikäli siihen tarttuu kiinni aineksia kakusta, voikreemistä tms. sillä säilytettävään massaan ei saa sekoittua muita elintarvikkeita.

Kaulapanta; Kaulapannan tein punaisesta väristä ja sitä ei mennyt todellakaan kuin muutamia kymmeniä grammoja. Renshawn massoja myydään pääsääntöisesti 250g paketeissa joten tästä jää käytettäväksi massaa seuraavaankin kertaa. Ylijääneen massan voit kääriä muovikelmuun ja sulkea sen tiivisti minigrip pussiin (tai vastaavaan pussiin) ja säilöä sen huoneenlämmössä. Kaulapannan voit liimata kakun pintaan joko vedellä tai elintarvikeliimalla. Älä säilytä massaa mikäli siihen tarttuu kiinni aineksia kakusta.

Kaulapannan harmaa solki on sekoitettu mustan sekä valkoisen sokerimassan kesken. Voit halutessasi ostaa massan valmiiksi harmaana.  


* Lisäksi *
Confetin elintarvikeliima
Koristelu luita
Wiltonin minisydänmuotti
Wiltonin minipallomuotti
Ryhmä hau kakkukuva
Kakkukoriste Vainu
Kakkukoriste Samppa


Tassun jäljet;  tein Wiltonin minisydänmuotilla ja Wiltonin minipallomuotilla. Tassun jäljet liimasin kakun pintaan elintarvikeliimalla. Tassuihin käytin oranssia, vihreää, punaista ja keltaista sokerimassaa.

Ryhmä hau logo; Olen käyttänyt kakussa ryhmä hau kakkukuvaa josta leikkasin saksilla ryhmä hau logon pois ja liimasin sen yksinkertaisesti vedellä kiinni sokerimassan pintaan.

Kakkukoristeet; Vainu ja Samppa ovat myytävinä omina kappaleinaan. Lisää koiramaista rekvisiittaa voi ripotella vaikka syötävien koristelu luiden muodossa. Ripottele luut kakun pintaan taikka alareunaan, taikka sekä että. Koristelu luita löydät Confetista, Raision myymälästä. Koristelurakeet ym. ovat myymäläkohtaisia joten tarkista oman alueesi lähimyymälästä että löytyykö heiltä vastaavia luita.

Helppoa, eikö totta?!



lauantai 21. tammikuuta 2017

Paloautokakku

huristeli aurinkoisessa talvisäässä Johanneksen syntymäpäiville.




Nyt se sitten tuli, paloautokakku toive! Voi jee, tätä olin odottanut ilon, ja kieltämättä pelonkin sekaisin, tuntein!

Minä joka en osaa edes piirtää autoa, saatikka paloautoa, niin sain vihdoin kokeilla miten se kakku taipuu auton muotoon! Ja ei sitten aloitettukaan ihan pienestä autosta vaan komeasta tulipunaisesta paloautosta.




Kun hommaan ryhtyy niin ei oikein tiedä mitä odottaa koska "projekti" on ensimmäinen laatuaan. Aikaa ei ollut juurikaan käytettävissä joten ei ollut mahdollista tehdä sitä prototyyppiä (eli harjoituskappaletta) ja lähteä siitä hifistelemään sekä kokeilemaan kaikkea pientä kivaa lisänippulaa tähän versioon. Huomasin senkin että vuorokaudessa loppuu tunnit kesken kun kieli keskellä suuta juoksee kilpaa kellon kanssa yön tunteina maalisuoralle huomaten että jotain on jätettävä aamuun jotta jaksaa tehdä työpäivän autontehtailun perään.

Aamu seitsemältä kello soi iloisesti jatkamaan projektia ja vieläkin mielessä pyöri kaikki mahdollinen lisäherkku mikä jäisi asentamatta paloautoon. Mistäköhän niitä lisätunteja saisi ostaa vuorokauteen???




Paloautokakku oli aamulla tasan 8:30 valmis ja lähti "tehtaalta" perusvarustuksilla Johanneksen syntymäpäiville!

Paloauton runko rakentui perussokeripohjasta ja täyteaineiksi asennettiin herkuista herkuin eli mustikka- ja vaniljamousse.



Synttärionnittelut vielä näin jälkikäteen 
Johannekselle!!





perjantai 20. tammikuuta 2017

Palomies

aiheutti muutaman tunnin päänsäryn, ja eritoten hänen pieni keltainen kypäränsä!!



   
Palatakseni vielä äskeiseen lauseeseen eli uskokaa tai älkää, pienen pieni kypärä oli se hankalin vaihe joka meinasi romuttaa unelmani palomiehen muovaamisesta ;)  

Olen "kakku-urallani" tehnyt tätä ennen yhden ainoan hahmon (jos ei lasketa sitä palomiestä joka putosi tuvan pöydältä lattialle palasiksi, murr..) ja siltäkin kovan onnen hahmolta katkesi jalat. Toki sitten viimeisellä hetkellä, juuri ennen kuin leidi oli lähdössä kakkunsa päällä kaffetustilaisuuteen. Hirveä hetki ja toivoin niin kovasti että tämä miekkonen pysyisi koossa!

Ja pysyi se, hurraa huuto palomiehelle!




torstai 19. tammikuuta 2017

Pullakahvikakku

taikoo pullan kokonaan uuteen muotoon!




Tunnustaudun herkkusuuksi ja kaikki makea, no melkein kaikki, tekee kauppansa.

Herkulliselta kuulostava pullakahvikakku resepteineen löytyi leivotaan lehden sivuilta ja pitihän tuota kokeilla sillä tuore pulla on yksi parhaista herkuista mitä tiedän. Sanottakoon että pullakahvikakku hoitaa pullan virkaa kyllä erinomaisesti joten suosittelen kokeilemaan. Ei se nyt ihan aitoa pullaa korvaa mutta pääsee hyvin lähelle. Ja parasta tässä kokonaisuudessa on se että pullakahvikakku valmistuu nopeasti ja on todellakin helppo valmistaa.

Oman pullahetkeni täydensi uusi kakkukirjani joka tarjosi mitä ihanampia reseptejä käytettäväksi. 
Lämmin kiitos Nami-hiirelle ihanasta ja inspiroivasta kirjasta.  





Valmistin pullakahvikakun 1,4 litran vuokaan joka oli aavistuksen liian pieni. Suosittelenkin käyttämään hieman isompaa vuokaa.


Pullakahvikakku
2 dl sokeria
2 kananmunaa
3 dl maitoa
75 g voita
0,5 dl kardemumman siemeniä tai
1 rkl jauhettua kardemummaa
5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta


Sulata voi. Anna jäähtyä. Murskaa kardemummansiemenet morttelissa. Jätä odottamaan. Sekoita sokeri ja munat. Älä vaahdota. Riittää että munien rakenne menee rikki. Lisää maito, jäähtynyt voisula ja jauhettu kardemumma muna-sokeriseokseen. Sekoita kevyesti. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Älä vaivaa ettei pullasta tule sitkeä. Kaada taikina hyvin voideltuun kahvikakkuvuokaan.


Paista 175 asteessa, n. 50-55 minuuttia. Varo tummumista!











maanantai 16. tammikuuta 2017

Porkkanamuffinit

jatkavat muffinien voittokulkua ja mikä ettei. Nämä ovat taivaallisia!




Olen tehnyt porkkanamuffineista useita eri variaatioita mutta yksi on edelleen ylitse muiden. Nämä muffinit ovat yksinkertaisesti sanottuna meheviä ja suussa sulavan täydellisiä.

Viikonloppu menikin mukavasti leipoessa mm. näitä hyvyyksiä joita pikkuveljeni toivoi synttärilahjaksi (ja riitti näistä muuten naapureillekin makeaa aamukahvin kaveriksi). Halusin muffineihin jotain pientä kivaa makumuodossa ja olin täysin varma että piparkakku sopii porkkanan pariksi loistavasti. Ja sehän sopi. Kannattaa kokeilla. Miettisin sitäkin että piparimuru saattaisi olla oiva lisä esim. porkkanakakkuun... pitänee kokeilla.




Porkkanamuffinit
(n. 30 kpl)
4 kananmunaa
3,5 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 tl kanelia
2 tl soodaa
2 tl leivinjauhetta
2 dl öljyä
6 dl porkkanaraastetta

Vatkaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita, esim. nuolijalla, jauhoseos hyvin munasokerivaahtoon. Lisää öljy ja porkkanaraaste. Lusikoi tai pursota taikina muffinivuokiin.
 

Paista 200 asteessa, n. 15-20 minuuttia. Kokeile kypsyyttä cocktail- tai hammastikulla. Muffinit ovat kypsiä kun tikkuun ei tartu taikinaa. 

Anna jäähtyä.

Kuorrute
600 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g voita
2 dl tomusokeria
1-2 tl vaniljasokeria

Vatkaa kaikki ainekset sekaisin ja pursota muffinien päälle. Mikäli haluat korkean ja näyttävän kuorrutuksen niin tuplaa tällöin kuorrutemäärä.



lauantai 14. tammikuuta 2017

Viulu ruusuilla

matkasi samaan osoitteeseen traktorin ja karkkiperäkärryn kera!




Perheen kuopuspoika ja esikoistyttö juhlivat synttäreitään ja lapsien äiti mietti että tyttö pitäisi (eli pitää) varmasti siitä jos hänen syntymäpäiväkakussaan sattuisi olemaan koristeena viulu! Tyttö harrastaa aktiivisesti viulunsoittoa ja olen kuullut että hän on siinä todella hyvä.

Minä en harmi kyllä ymmärrä viulun soitosta mitään mutta kuuntelen kyllä mielelläni jos joku soittaa. Se, että en taida viulunsoittoa lainkaan tarkoittaa myös sitä että en ole koskaan tehnyt sokerimassasta viulua. No, nyt tein ja sain kerralla sivistystä mitä tulee viulun ulkomuotoon.



Mukavan makeaa syntymäpäivää 
Katri!

- ja toivottavasti viulu näyttää
   edes osapuin oikealta viululta...


Traktori ja peräkärry

huristeli pienen pojan kakkuun koristeeksi.



Koristeet ovat aina yhtä ihania projekteja ja niiden pariin voisi uppoutua hetkeksi jos toiseksi.

Tämä pikkuinen traktori toivottiin punaisena koska synttärisankarin kotona sattuu asustelemaan juurikin punainen traktori.  Tosin hieman isompana :)




Ihanan aurinkoista synttäriä 
Hermannille 
koko meidän perheeltä!

keskiviikko 11. tammikuuta 2017

Kardemummainen piimäkakku

on mehevä ja ihanan maistuva kahvikakku.



Piimäkakku on alunperin karjalasta kotoisin oleva perinne kahvikakku. Perinteiseen piimäkakkuun kuuluukin olennaisena mausteena neilikka ja kaneli. Perinteinen kakkutaikina ei sisällä kananmunaa mikä sopii tietenkin loistavasti kananmuna allergikoille.

Netistä, ja alan kirjallisuudesta, löytyy useita variaatioita piimäkakun koostumuksesta ja tämä on yksi niistä eli ei se perinteinen. Sanottakoon tässä vaiheessa että en ole oppinut koskaan syömään mausteista ruokaa, en missään muodossa. En leivonnaisessa, en kertakaikkiaan missään. Tästä lähtökohdasta lähdin etsimään netin ihmeellisestä maailmasta omannäköistä piimäkakkua, ilman sen enempiä mauste-elämyksiä ja tässä se nyt on. Ihana ja niin maukas kardemummainen piimäkakku (kardemumma kuuluu edelleen ei suosikkeihini mutta tähän koostumukseen se sopii kuin nenä päähän ja maistuu minullekin)!




Piimäkakku
(vuoka 2,4 dl)
4 dl piimää
4 dl sokeria
1 dl ruokosokerisiirappia
250 g sulaa voita
2 kananmunaa
7,5 dl vehnäjauhoja
3 tl soodaa
2 tl kardemummaa
3 tl vaniljasokeria

Sekoita kaikki ainekset keskenään puulastalla, tai nuolijalla sekoittaen, ja kaada taikina hyvin voideltuun kahvikakkuvuokaan.

Paista uunissa 175 asteessa, n. 50-60 minuuttia. Kokeile kypsyyttä hammas- tai cocktailtikulla. Kakku on kypsä kun se alkaa kevyesti irtoamaan vuoan reunoilta.

Jäähdytä hetki.





VINKKINÄ vielä että piimäkakku paranee vanhetessaan joten voit hyvin tehdä kakun päivä, tai pari, ennen kuin tarjoilet kakun. Jos siitä on sitten enää mitään jäljellä....


maanantai 9. tammikuuta 2017

Paras kahvikakku

on nimensä, ja jokaikisen murusen, veroinen.



Olen suuri kahvikakkujen ystävä, ja jos totta puhutaan niin melkeinpä kaiken makean ystävä, joten olen päättänyt keskittää tammikuun hyvinkin kokonaisvaltaisesti kahvikakuille. Oi ihanuutta, mikä makea tammikuu onkaan menossa. Vatsa kiittää :)

Tämän postauksen kahvikakku on minulle uusi tuttavuus mutta olen varma että tästä alkoi hyvin pitkä ystävyyssuhde kyseiseen kahvikakkuun. Tosin, kertoohan sen jo nimikin. paras kahvikakku! Vinkkinä vielä että tämä kahvikakku vain paranee kun se käy pakkasessa. Ihana vierasvara.





Paras kahvikakku
(n. 2,4 l vuoka)
200 g voita
3 dl sokeria
3 kananmunaa
2 tl vaniljasokeria
2,5 dl kermaviiliä (laktoositon)
5,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl soodaa
0,5 tl suolaa

Muruseos
1,5 dl ruskeaa sokeria, esim. muscovado- tai fariinisokeria
1 dl vehnäjauhoja
2 tl kanelia
3 rkl voita
ripaus suolaa


Taikina
Sekoita voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen, välillä sekoittaen. Lisää taikinaan vaniljasokeri ja kermaviili, ja sekoita taikina hyvin. Sekoita erillisessä kulhossa jauhot, leivinjauhe, sooda ja suola keskenään ja lisää taikinaan.

Kaada puolet taikinasta voideltuun ja korppujauhotettuun kahvikakkuvuokaan.


Muruseos
Laita ainekset kulhoon ja nypi ainekset sekaisin. Ripottele kahvikakkuvuokaan muruseos. Kaada loput kakkutaikinasta muruseoksen päälle. 

Paista uunissa 175 asteessa noin 50 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä cocktail- tai hammastikulla. Kakku on kypsä kun tikkuun ei tartu taikinaa. 

Anna kakun jäähtyä.







sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Sokerikakku kahvikuorrutteella

on helmi muiden makuaarteideni joukossa.




Sokerikakkua leivottiin lapsuudenkodissani aika ajoin ja sen kruunasi herkullinen kahvikuorrute.

Sokerikakku on minulle yksi tärkeimmistä, sekä yksi parhaimmista ja yksinkertaisimmista, leipomuksista joten se saa yksinoikeuden aloittaa uuden vuoden 2017. Samalla kuitenkaan unohtamatta matkaa mikä on kuljettu aina tähän päivään saakka. Sokerikakku on siten myös yksi niistä kakuista jonka vuoksi blogi on olemassa ja jonka vuoksi tartun suurella sydämellä vispilöihin vähintään kerran viikossa, joka kerta odottaen jotain suurempaa makuelämystä tai paluuta makumuistojen pariin.

Sokerikakku. Pala makumuistoja, nyt ja aina. Suurella ja makealla sydämellä.
Rakkaudesta leivontaan.




Sokerikakku
4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta


Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vehnäjauho ja leivinjauhe varovaisesti sekoittaen. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kahvikakkuvuokaan.

Paista uunissa 175 asteessa, n. 30 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä cocktail- tai hammastikulla. Kun tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on kypsä.

Anna kakun jäähtyä.


kaakaokuorrute
2 dl tomusokeria
1 rkl kaakaojauhetta
2 rkl kahvia
25 g voita (laktoositon)

Sulata margariini, tai voi, kattilassa ja lisää kuorrutukseen muut aineet. Jäähdytä hetki. Lusikoi kuorrutus kakun päälle. Leikkaa palasiksi, kun kuorrutus on jäähtynyt.



perjantai 30. joulukuuta 2016

Jouluaaton kermakakku

sai makunsa kaikkien rakastamasta kinuskista ja vadelmista.




Meidän jouluiseen jälkiruokapöytään on aina kuulunut joulutortut luumuhillo sydämellä sekä piparkakut.

Viime vuonna laajensin jälkiruokatarjoilua niin että tein pienen, gluteenittoman ja laktoosittoman, kermakakun kinuskikuorrutteella torttujen ja piparien kaveriksi. Kakku oli niin suuri menestys että leivoin sellaisen tänäkin jouluna. Kakun kuorrutin tällä kertaa ganachella ja vaihdoin puolukat vadelmiin.

Hyvää oli ja ei voi kun todeta että kyllä kermakakku on aina kermakakku!


* Ja mitä tulee tietokoneen siivoukseen (poistettuihin kuviin) niin näillä tiedoilla poistettuja kuvia ei saa enää takaisin. Kyllä harmittaa mutta tehty mikä tehty joten eteenpäin vain sanoi mummo lumihangessa. Näillä mennään :) *





Jouluisia toiveita pukille ja makeita valmisteluja joulun kahvipöytään :)




Kauppakeskus Myllyssä pääsi esittämään joulupukille lahjatoiveita ja toiveitahan riitti! 





Tyttäreni lps Collie virittäytymässä joulutunnelmaan työpaikallani. 

Nämä supersuloiset tonttulakit myivät itsensä moniin pikkujouluihin sekä joululahjapakettien somisteeksi. Mikä ihana idea vaikka ensijouluun! Niin, ja taisi muutama kappale mennä myös lemmikkieläimille :) 





Leivon tyttärieni kanssa kaikki joulun makeat herkut aina aatonaattona. Tällöin tuvassa leijuu herkullinen joulun tuoksu ja voi vihdoin sanoa että joulu on täällä.

Piparitaikina on ehkä yksi illan kohokohdista ja sitä namistellaan melkein yhtä paljon kuin uunituoreita pipareita. Jos jotain huonoa haluaa keksiä piparien leivonnasta niin se on oikeasti piparimuottien pesu! Etenkin kun lapset valitsivat ainakin parikymmentä muottia ja mahdollisimman hankalasti pestäviä. On mutkia ja koloja sekä pieniä välejä joita saa pestä pienen pienellä harjalla. Onneksi kaapista löytyy tyllille varattu puhdistusharja joka on ihan omiaan näihin "hankaliin" piparimuotteihin  ;)






Tietokoneen siivouksen

jäljiltä osa kuvista on kadonnut postauksista.

Näin siinä käy kun päättää olla tehokas ja tyhjentää hetken huumassa myös googlealbumin! Voisi melkein todeta että liika tehokkuus kääntyi itseään vastaan ;)

Kuvat palautuvat postauksiin mutta siinä saattaa vierähtää tovi jos toinenkin.


keskiviikko 28. joulukuuta 2016

Kinuski-piparijuustokakku

tuoksuu ja maistuu joululta.




Juustokakut ovat äärettömän herkullisia ja niistä saa pienellä vaivalla myös todella kauniita "taideteoksia".

Tämä versio ei ole ulkoisesti niinkään taideteos vaan maku sai puhua puolestaan. Koristelin kakun kermakierteillä sekä pipari- ja suklaamuruilla. Jouluisena lisänä kakkuun putosi Mini piparminttu karkkikeppejä. Jälkeenpäin ajatellen ne olisi hyvin voinut jättää poiskin mutta kun karkkikepit kerran oli kakkuun tökitty niin sinne saivat jäädä. Ja onneksi jäivät, nehän vietiin käsistä!



Kinuskipipari
(24 cm vuoan halkaisija)
225 g piparkakkuja
80 g margariinia

Täyte
4 liivatetta
3 dl vispikermaa
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
200 g vaniljatuorejuustoa
200 g piparirahkaa
piparkakkumaustetta maun mukaan
1 rkl vettä


Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Sivele sisäreunat öljyllä tai vuoraa vuoan reunat joko reunakalvolla tai leivinpaperilla.

Murskaa piparkakut. Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon piparimurska. Levitä seos irtopohjavuoan pohjalle.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja lisää vaahdotuksen aikana joukkoon tomusokeri ja vaniljasokeri. Notkista toisessa kulhossa keskenään vaniljatuorejuusto ja piparirahka. Lisää kermavaahto tuorejuusto-rahkaseokseen. Tarkista maku, lisää piparkakkumaustetta halutessasi. 

Mittaa 1 rkl vettä. Kuumenna kiehuvaksi. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja sulata ne kiehuvaan veteen hyvin sekoittaen. Lisää täytteen sekaan koko ajan sekoittaen.

Kaada täyte vuokaan ja anna jäähtyä vähintään 3 tuntia.


Kinuskikiille
2 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
1 1/2 dl fariinisokeria

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.

Mittaa kattilaan kuohukerma ja fariinisokeri. Kuumenna kiehuvaksi. Sulata joukkoon liivatteet. Anna seoksen jäähtyä haaleaksi välillä sekoitellen. Kaada kinuskikastike täytteen päälle ja hyydytä kylmässä pari tuntia.




tiistai 27. joulukuuta 2016

Rusettikakku

valmistui tyttäreni kaverisynttäreille.





Tyttäreni halusi kaverisynttäreilleen kakun joka ei olisi missään nimessä vauvamainen tai lapsellinen.

Yhdessä mietittiin että miten se kakku sitten koristellaan jotta se ei olisi mitään yllämainituista. Lähdettiin purkamaan asiaa siitä että hän pitää koruista ja meikeistä, sellainen pieni naisen alku selkeästi, joten jotenkin mutkien ja mäkien kautta päädyimme rusettiin. Hän sanoi heti että rusetti on sitten iso ja keltainen ja kakun päällä tulee olla vaahtokarkkimassaa. Täytteeksi mansikkaa, piste.

Näin helppoa se on kun tietää mitä haluaa :)




Rusettikakku
(15 cm vuoka)

Pohja
4 munaa
1.5 dl sokeria
1.5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Voitele kakkuvuoka voilla ja jauhota vuoka gluteenittomilla korppujauhoilla.

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää munasokerivaahtoon. Sekoita nuolijalla varoen. Kaada seos kakkuvuokaan.

Paista uunissa 175 asteessa, n. 30 minuuttia. Kokeile cocktail- tai hammastikulla kakun kypsyyttä. Kakku on kypsä kun tikkuun ei tartu taikinaa.

Anna kakun jäähtyä.


Täyte
2 dl mansikoita
2 dl vaahtoutuvaa kevytvispiä (laktoositon)
100 g maustettua mansikkarahkaa (laktoositon)
2 rkl sokeria
1/2 dl vaniljakreemijauhetta

Soseuta mansikat. Vaahdota kerma. Sekoita kermavaahdon joukkoon marjasose, mansikkarahka, sokeri ja vaniljakreemijauhe.

VINKKI!
Halutessasi voit korvata;
* vaahtoutuvan kevytvispin vaahtoutuvalla mansikkakermalla 
* mansikkarahkan tuorejuustolla


Kostutus
1.5-2 dl maitoa (laktoositon)
1 tl vaniljasokeria


Voikreemi
150 g voita (laktoositon)
1 1/2  dl tomusokeria
1 rkl maitoa (laktoositon)

Vatkaa kaikki kreemin ainekset kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi.
Tähän menee aikaa useita minuutteja.
.

Kuorrutus
n. 300-400 g vaahtokarkinmakuista kaulintamassaa
n. 100 g kinuskikissan auringonkeltaista vaniljamassaa (rusetti ja helminauha)






maanantai 26. joulukuuta 2016

Suklainen kahvikakku

maistuu jokakerta syötävän herkulliselta.




Viime viikolla mietittiin monessa kodissa että mitä antaa joululahjaksi opettajille, iltapäiväkerho-ohjaajille, esikoulun tädeille jne.

Itsetehty lahja on yksi hyvä vaihtoehto, esimerkkinä niistä kahvikakut. Kahvikakut, useimmat niistä, mehevöityvät muutaman päivän seisottuaan joten ne sopivat senkin puolesta erityisen hyvin mm. joululahjaksi. Toki kannattaa muistaa antaa säilömisohjeet lahjan saajalle, etenkin jos leivonnainen sisältää maitotuotteita. Tällöin leivonnainen tulee ehdottomasti säilyttää jääkaapissa.

Tämä suklaakakku sisältää kermaviiliä joten sen paras säilytyspaikka on luonnollisesti jääkaappi. Ota kakku pois jääkaapista n. 30 minuuttia ennen tarjoilua sillä silloin sen koostumus on parhaimmillaan.





Suklaakakku
(n. 1,5 l vuoka)
2 dl vehnäjauhoja
2 dl ruokosokeria/kidesokeria
1 dl kaakaojauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 kananmuna
200 g kermaviiliä
75 voita
1 dl kahvia

Sulata voi ja nosta sivuun jäähtymään hetkeksi. Sekoita kuivat aineet (sokeri mukaan luettuna) vatkauskulhossa hyvin keskenään. Riko kananmuna ja sekoita yhdessä kermaviilin kanssa. Lisää kuivien aineiden joukkoon kermaviiliseos sekä hieman jäähtynyt voisula. Sekoita massa hyvin. Lisää lopuksi sekaan vielä kuuma kahvi ja sekoita hyvin sekaisin.

Öljyä kahvikakkuvuoka huolellisesti. Kaada taikina vuokaan. 

Paista uunissa 175 asteessa, n. 35 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä cocktail- tai hammastikulla. Jos tikkuun ei jää taikinaa, kakku on valmis. 

Anna jäähtyä hetki. Kumoa kakku.


Kahvikuorrute;
2 rkl vahvaa kahvia
1 rkl voita
1 1/2 dl tomusokeria
2 rkl kaakaota

Sulata voi kuumaan kahviin. Lisää tomusokeri ja kaakao. Valuta kuorrute jäähtyneen kakun päälle.

Herkuttele!