tiistai 10. marraskuuta 2015

SUKLAAPIIRAKKA

tunnetaan tänä päivänä varmaan parhaiten mokkapalana ja on saanut itseoikeutetusti paljon päivityksiä, sekä taipunut moneen makuun, kuten esim. tämän ohjeen mukainen versio kinuskikissalta; http://www.kinuskikissa.fi/salmiakin-makuiset-mokkapalat/
Tämä ohje on kuitenkin minulle rakkain. Tällä ohjeella on enemmän merkitystä minulle kuin millään muulla ohjeella tulee olemaan. Toki herkullisia ja hyviä ohjeita on kertynyt kansiooni sivukaupalla mutta millään muulla ohjeella ei ole historiaa, eikä niin vahvaa makujälkeä lapsuuteeni, kuin tällä ohjeella. 

Myönnettäköön tosin että teen suklaapiirakkaa nykyään hyvinkin eri mittasuhteilla, ja osittain eri ainesosilla, kuin alla olevassa ohjeessa. Johtuen lähinnä siitä että suurin osa kotikeittiössäni valmistuvista leivonnaisista taipuu gluteenittomaan ja laktoosittomaan suuntaan.

Tämä on minulle kuitenkin ainoa ja oikea ohje, se rakkain, joten tulen säilyttämään ohjeen omille lapsilleni ja toivon että se kulkee heidän mukanaan vieden suklaapiirakan tarinaa sukupolvelta toiselle. Että tämä ohje säilyisi ja makujäljet sen mukana veisivät omat lapseni aikanaan heidän lapsuuteen. Sillä jokainen lapsuus on ainutlaatuinen. Niin kuin jokainen leivonnainen ja sen tarina.Kuvaa katsoessani haistan vieläkin uunituoreen suklaapiirakan tuoksun. Se tuoksu oli erilainen kuin tänä päivänä. Siinä on aavistus muistoja jotka ovat kullanneet ajan ja hetkeksi tuntuu kuin astuisin vuosissa taaksepäin. Näkisin äitini vatkaavaan taikinaa keittiön ikkunan edessä olevan apupöydän äärellä. Ikkunasta avautuen maalaismaisema parhaimmillaan. Heinäpellot metsineen ja lehmät tallustellen aitauksessaan, rajanaapurina. Muistan kulhonkin missä taikinaa vatkattiin ja muistan miltä taikina maistui ja sen, miltä uunituore suklaapiirakka maistui kylmän maidon kera. Ja se taikina maistuu vieläkin, ja samoin uunituore suklaapiirakka. Nyt omille tyttärilleni ja edelleen minulle. Pala lapsuutta, täynnä katoamatonta kauneutta.


Suklaapiirakka 
(pellillinen)
Pohja;
2-4 kananmunaa (riippuen munien koosta)
2 kuppia sokeria
3 kuppia vehnäjauhoja
1 kuppi maitoa
200 g margariinia (kuorrutukseen -> 50 g)
4 rkl kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta

Kuorrutus;
1/2 prk tomusokeria
50 g margariinia
4 rkl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
1/2 kuppia kahvia

Paista 175 asteessa, n. 20 minuuttia uunin keskitasolla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti