tiistai 9. tammikuuta 2018

Tiikerikakku

on kahvikakkujen klassikko.




Tiikerikakku tuo mieleen makumuistoja lapsuudestani.

Se on yksi niistä harvoista leivonnaisista jonka vuoksi tämä blogi on olemassa. Sen resepti on löytynyt mummoni kansiosta, ja nyt se on kirjoitettuna blogiini jo toistamiseen. Resepti löytyy myös paperiversiona, omalla käsialallani kirjoitettuna, reseptikansiossani jotta omat lapseni saavat aikanaan leipoa sen makumuistoksi lapsuudestaan. Mielestäni on hienoa että tänä päivänä voi jakaa hyväksi todettuja reseptejä sähköisesti jokaiselle leivonnasta kiinnostuneelle, mutta jostain syystä paperiversioissa on jotain mystistä taikaa. Kai niissä kulkee sitten se juttu, reseptiin kuivuneet satunnaiset taikinarippeet taikka käsiala jonka tuntisi missä vain. Ehkä se on se juttu.

Kerrottakoon vielä että alkuperäinen resepti, ajan patinoimana, on edelleen mummollani. Siellä punaisessa tuvassa, jonka pihalla on perunamaa ja pihamaata ympäröi vehreät viljapellot silmänkantamattomiin.



Tiikerikakku
(n. 1,2 l vuoka)

aineet
200 g voita (laktoositon)
3 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl kermaa (laktoositon)
2 rkl kaakaojauhetta

kuorrute
0,25 dl kuohukermaa (laktoositon)
25 g tummaa suklaata (laktoositon)


Ohje

Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen joukkoon voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään, lukuunottamatta kaakaojauhetta. Lisää kerma, sekoita varovaisesti seos sekaisin. Ota massasta 1/3 erilleen ja sekoita siihen kaakaojauhe. 

Laita puolet vaaleasta massasta voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan, lisää päälle tumma massa ja loput vaaleasta massasta. 

Paista kakku uunin alatasolla 175 asteessa, noin 50-60 minuuttia. Varmista kakun kypsyys cocktail- tai hammastikulla. Kun tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on valmis.

Kumoa kakku vuoastaan hieman jäähtyneenä.

Valmista ganache kuumentamalla, älä kiehauta, kerma teflonpintaisessa kattilassa. Lisää suklaapalat kuumaan kermaan ja anna niiden hetki sulaa. Sekoita kermasuklaaseos tasaiseksi ja anna sen hetki jäähtyä. Lusikoi jäähtynyt kermasuklaaseos kakun päälle. 



Kahvikakkuvuoasta höpinää

Loppusitaattina on vielä pakko kertoa että ostin itselleni joululahjaksi Nordic Waren kauniin lotus kahvikakkuvuoan. Joululahjahan kuuluu testata heti joten tiikerikakku oli ensimmäinen kahvikakku  mikä sillä leivottiin! Miten upea siitä tulikaan (eikö vain?!) ja muutamalla lisäadjektiiveilla kuvaan vielä että vuoka on mahdottoman kaunis, kuin koru, ja paiston lopputulos oli täydellinen. Paras ostos pitkästä aikaa!

Vaikka Nordic Waren kahvikakkuvuoat ovat suhteellisen arvokkaita niin ne ovat oikeasti jokaikisen euron arvoisia. Vuoka on valettua alumiinia, non-stick pinnoitteella. Pintakäsittely on laadukas ja tämän vuoksi kakku irtoaa vuoastaan hyvin ilman korppujauhotustakin. Ja hyvä niin koska henkilökohtaisesti en pidä korppujauhoista sillä korppujauho jättää kakkuun kummallisen rosoisen pinnoitteen. Tämän vuoksi jauhotan vuoan ohuella vehnäjauhohunnulla, oli vuoan merkki sitten mikä tahansa. Mutta ihana vuoka, suosittelen! 







2 kommenttia:

  1. Tiikerikakku on todellakin kahvikakkujen klassikko ♥ Meillä on kotona myös käytössä meidän mummon vanha resepti ♥ Ja nuo Nordicwaren kakkuvuoat on todellakin parempia kuin mitkään muut! Ihan huippuvuokia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ollut lainkaan huomannut kommenttiasi, anteeksi siitä! Luulen että todella moni on meidän kanssa samaa mieltä siitä että tiikerikakku on klassikko ja että melkeinpä kaikki ovat saaneet ensimmäisen makutuntuman tähän kakkuun juurikin mummolassa. Ihania muistoja. Haikea ja nostalgista. Ja kyllä, Nordic Ware ♥

      Poista