Aina silloin tällöin tekee mieli ostaa kaupasta Fazerin salmiakkisuklaata jossa on nimensä mukaisesti herkullinen salmiakkitäyte. Nämä muffinit saivat ideansa yksinkertaisesti siitä. Salmiakki tosin vaihtui leipoessa lakritsiin ja mikä ihana lopputulos siitä tulikaan.
Suklaa on aika hallitseva osa tätä koostumusta mutta se tasaantui hyvin kun pilkoin taikinaan pieniä lakritsipalasia. Myös lakritsisydän on tämän muffinin yksi tärkeä elementti, ellei peräti välttämätön. Toki näitä voi soveltaa oman makumieltymyksensä mukaan mutta tällä tavoin muffini saa selkeää lisäpotkua lakritsista ja siitä tulee oikeasti suklainen lakritsimuffini.
Suklaa-lakritsimuffinit
(n. 12 kpl)
3/4 dl tummaa kaakaojauhetta
1/2 dl kiehuvaa vettä
175 g huoneenlämpöistä voita
1 1/4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl soodaa
1 dl maitoa
3 kpl (n. 80 g) Pandan lakritsifudgea
Siivilöi kaakaojauhe astiaan. Mittaa vehnäjauhot, sooda ja vaniljasokeri toiseen astiaan. Vatkaa sokeri ja huoneenlämpöinen voi kuohkeaksi ja lisää kananmunat yksitellen kokoajan vatkaten. Lisää maito kaakaojauheseokseen. Sekoita voi-sokerivaahtoon vuorotellen kaakao-maitojauheseosta ja jauhoja, mutta älä enää vatkaa kovasti. Lisää joukkoon viimeiseksi kiehautettu vesi. Sekoita varovasti esim. nuolijalla.
Lusikoi muffinivuokiin reilusti taikinaa ja ripauttele joukkoon pieneksi pilkotut lakritsifudge palat. Peitä ohuella kerroksella taikinaa.
Paista 175 asteessa, n. 18 minuuttia. Kokeile cocktail- tai hammastikulla muffinien kypsyyttä. Muffinit ovat kypsiä mikäli tikkuun ei tartu enää taikinaa.
Anna jäähtyä.
Muffinien jäähdyttyä kaiva niihin kolo, esim. siemenkodanpoistajalla. Mikäli et omista siemenkodanpoistajaa niin teelusikka käy tähän tarkoitukseen oikein hyvin.
Lakritsikastike;
150 g hopeatoffeeta tai 8 kick patukkaa
1 1/2 dl kuohukermaa
Laita toffeet teflonpintaiseen kattilaan ja mittaa kerma joukkoon. Kiehauta lieden keskiteholla, kunnes toffeet ovat sulanneet kermaan. Jatka keittämistä vielä n. 5 minuuttia. Nosta liedeltä ja sekoittele hetki. Anna jäähtyä.
Lusikoi täytteestä n. 2/3 osaa pursotinpussiin ja pursota jäähtynyt toffee muffinien koloihin. Lusikoi jäljelle jäänyt toffee, n.1/3 osaa, pieneen pursotinpussiin (tai minigrip-pussiin) ja leikkaa pussin suuhun pieni aukko josta voit pursottaa kastikkeen ohuena nauhana alla olevan reseptin mukaisen kuorrutteen päälle.
Kuorrute;
200 g voita
1/2 dl kahvia
2 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
3 rkl kaakaojauhetta
Mittaa kulhoon kaikki ainekset. Vatkaa ainekset tasaiseksi kuorrutteeksi. Lusikoi kuorrute pursotinpussiin ja pursota kuorrute muffinien päälle.
HUOM!
HUOM!
*Yllä olevan reseptin mukainen määrä riittää esim. ruusupursotus tyyliseen pursotukseen joten tuplaa kuorrutteen määrä mikäli haluat kuvan mukaisia, korkeita ja näyttäviä pursotuksia!
Halutessasi koristele muffinit ja herkuttele!
Nämä muffinit ovat oikeasti suussa sulavia ja niin hyviä. Pienet lakritsifudge palat sulivat mukavasti taikinaan ja toivat mehevyyttä lisää.
Koristelin muffinit vaahtokarkinmakuisella kaulintamassalla. Pyörittelin massasta pieniä palloja ja annoin niiden kovettua huoneenlämmössä, kannellisessa rasiassa. Kantta ei kuitenkaan kannata sulkea tiiviisti kiinni vaan jättää hieman raolleen, niin että ilma kiertää. Pallot valmistin edellisenä iltana ja seuraavana aamuna tupsuttelin niihin metallinhohtoista kultaväriä.