keskiviikko 30. toukokuuta 2018

Unelmatorttu

on kääretorttu jonka nimi kertoo kaiken oleellisen.




Silloin kun meillä leivotaan kääretorttua niin se tarkoittaa automaattisesti unelmatorttua.

Leivoin monia vuosia kääretortut sekä kakkupohjat vehnäjauhopohjaisina mutta olen todennut että parhaimmat pohjat syntyvät perunajauhopainotteisena. Niiden etu on se että ne käytännössä katsoen sulavat suuhun ja sopivat oikein hyvin herkkävatsaisille, vilja-allergisille sekä keliaakikoille. Tämä pohja on myös siitä näppärä että sitä on helppo muunnella vaaleaksi torttupohjaksi, että kakkupohjaksi (kts kakkupohja ohje -> kermakakku anopille). Mikäli käytät ohjetta kakkupohjana niin tällöin tulee muistaa että kakkupohjaa ei voi kostuttaa niin runsain käsin kuin vehnäpitoisia versioita.

Unelmatorttu on aivan täydellinen kääretorttu ja voisin vaikka vannoa että se on varmasti ainoa kääretorttu jonka olen nähnyt häviävän kuin taikaiskusta tarjoilualuseltaan. Enkä todellakaan ihmettele sillä tässä on kaikki mittasuhteet kohdillaan. Sanomattoman hyvää. Ei voi kuin suositella.




Unelmatorttu

Pohja
3 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
2-3 rkl kaakaojauhetta

täyte
100 g voita (laktoositon)
3-4 dl tomusokeria
1 kananmunan keltuainen



ohje

Vatkaa kananmunat ja sokeri napakaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet varovasti sekoittaen. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle.

Paista 200 asteessa, uunin keskitasolla, n. 7-10 minuuttia.

Kumoa pohja sokeroidun leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä.

Valmista täyte vaahdottamalla huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri keskenään. Vatkaa keltuainen joukkoon. Levitä täyte pohjan päälle ja kääri rulla leivinpaperin avulla napakaksi rullaksi niin että saumakohta jää alle. Nosta jääkaappiin hetkeksi jotta täyte napakoituu hyvin leikattavaksi.




VINKKEJÄ
* mikäli haluat tehdä vaalean kääretorttu/kakkupohjan lisää perunajauhoja 0,5 dl *
* pohja kumotaan sokeroidulle leivinpaperille. Sokerin sijaan voit käyttää myös tomusokeria, leseitä, manteli- ja pähkinärouhetta tai kookoshiutaleita *
* täytä ja rullaa kääretorttu heti kun pohja on jäähtynyt. Täytteeksi sopii, tämän lisäksi, lähes kaikki marjat tuoreina, soseina, survoksina tai hilloina. Useat hedelmät tuoreena, raasteena tai säilykkeinä ovat hyviä täytteitä. Vaahtoutuva vaniljakastike, maustetut rahkat ja tuorejuustot sopivat paitsi tortun täytteeksi myös kuorruttamiseen *



Porkkanakakku

pukeutuu parhaimpiinsa Äitienpäivän kunniaksi.




Auringon ja kakkujen täyttämä viikonloppu huipentui herkulliseen porkkanakakkuun jonka leivoin omalle Äidilleni.

Tämän porkkanakakun salaisuus on varmaan se että siinä on hienoksi raastettua, oikein "mehuisaa", porkkanaa sekä valkoisen sokerin tilalla fariinisokeria. Voisinpa sanoa että nyt tuli leivottua sellainen herkku että suupielet eivät ole vieläkään laskeneet ilosta. Tämän allekirjoittaa sekin että mieheni, joka ei pidä makeista kakuista, pyysi kakkua jopa pari kertaa lisää. Kakku on helppo leikata, eikä murene käsiin, mutta on hyvällä tavalla todella mehevää, kosteaa ja suorastaan suussa sulavaa. Tätä kakkua ei voi kuin suositella sillä siitä ei jäänyt muruakaan jäljelle! Ei vaikka kuinka olisi kakkulapiolla etsinyt ☺






Porkkanakakku
(n. 23 cm vuoka)

kakkupohja
3 dl fariinisokeria
n. 350 g hienoksi raastettua porkkanaa
2 dl öljyä
4 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl kanelia
0,5 tl kardemummaa
2 tl vaniljasokeria
0,75 dl suolaa

kuorrutus
200 g maustamatonta tuorejuustoa
75 g voita (laktoositon)
2,5 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria


ohje 

Vatkaa sokeri, porkkanasose, öljy ja munat hyvin keskenään sekaisin. Sekoita kuivat aineet keskenään toisessa kulhossa. Sekoita kaikki aineet sekaisin nopeasti, mutta älä vaivaa taikinaa, jotta siihen ei synny sitkoa. Kaada taikina hyvin voideltuun n. 23 cm irtopohjavuokaan.

Paista 160 asteessa n. 55-60 minuuttia, kunnes keskelle kakku tökättyyn tikkuun ei tartu taikinaa.. 

Anna kakun jäähtyä vuoassa n. 5 minuuttia ennen irrottamista. Jätä kakku jäähtymään vuoan alle, jotta se pysyy mehevänä.. Leikkaa kokonaan jäähtynyt kakku puoliksi. 

Tee kuorrute. Notkista huoneenlämpöistä voita vatkaimella n. minuutti. Vatkaa sekaan notkistettu tuorejuusto. Lisää tomusokeri erissä koko ajan voimakkaasti vatkaten. Levitä vajaa puolet kuorrutteesta pohjan päälle. Laita toinen kakkulevy päälle. Levitä loput kuorrutteesta kakun päälle.





Äidit ovat kukkansa ansainneet joten päätin koristella tämän(kin) äitienpäiväkakun kukilla mutta vain yhdellä, sillä eihän kukaan tarvitse kuin yhden, rakastavan äidin. 

Äitienpäivä on myös se päivä, jolloin oma, jo kuljettu matka tähän päivään, konkretisoituu ja johon liittyy paljon tunteita, joista suurimpana niistä on kiitollisuus sekä ennen kaikkea rakkaus. Kiitos Äiti, että olet olemassa ♥

Olet rakas.





keskiviikko 23. toukokuuta 2018

Anopin kermakakku

pukeutui ruusuihin ja herkulliseen suklaavalumaan.




Äitienpäivänä on aika kiittää äitejä kukkasilla, kakuilla tai ehkäpä itse valmistetulla kortilla. Mutta kaikesta tärkein on ajatus, ei materia ♥

Anoppini on tykästynyt tekemääni kermakakkuun jossa kinuski ja puolukka täydentävät toisiaan makean ja kirpeän sulavalla liitolla joten kakun täyte oli helppo valinta. Kakku sai kuorrutteeksi kermaa ja kuten kuvasta näkyy, sen rakastamani suklaavaluman ja kaupan päälle vielä ruusutkin. Ruusujen valmistamisessa on omat pikku niksinä ja tyylejä, sekä tapoja, on juurikin niin monta kuin tekijää. Yksikään ruusu ei ole samanlainen, ja miksi pitäisikään, sillä eihän luonnossakaan mikään ole toisensa kopio.




Pieni kermakakku

maistuu aina yhtä herkulliselta.




Pieni, 9 hlön, kakkunen lähti yllätyskyläilylle naapuriin.

Kakun sisältä löytyy se yksi ja ainoa luottotäytteeni eli kinuskipuolukka ♥ Kakun kuorrutin vispikermalla johon on lisätty muutama ruokalusikallinen vaniljakreemijauhetta sekä tippa ProGelin pinkkiä pastaväriä. Vaniljakreemi pitää kerman kauniisti koossa ja antaa mahdollisuuden upeillekin kermapursotuksille, niin että pursotukset eivät valu hiljalleen alas kakkualuselleen. Suklaavaluman valmistin kuohukerman ja Brunbergin tummasuklaan yhdistelmällä.

Kakun ruusut on valmistettu helpolla ruusumuotilla josta lisää tarinaa tästä linkistä -> ruusuin koristeltu kakku. 









tiistai 22. toukokuuta 2018

Äitienpäivän kermakakku

on nimensä mukaisesti kermakakku, se ainoa oikea täytekakku.





Minä olen sen aikakauden lapsia jolloin kakku oli kermakakku. Siihen aikaan kakkuun laitettiin kuluvan kauden marjoja ja talvisin kakku pukeutui hedelmiin. Ja sanomatta lienee selvää että reunat saivat ympärilleen herkullisen kermahunnun. 

Olen aina alleviivannut kermakakun nimeen vaikka tänä päivänä tarjolla onkin vaikka mitä ihanaa. On voikreemattua ja sokerimassapinnoitettua kakkua, höystettynä aromeilla ja makutomusokereilla. Ihanaa, että on vaihtoehtoja. Ehdottamasti. Mutta minä taivun aina kermakakkuun kun puhutaan hyvästä kakusta. Kakusta, jonka kaikki syövät lautaseltaan kokonaan. Kermakakusta ei jää koskaan syömättä mitään, toisin kuin massapintaisista tai kreematuista kakuista. Ehkä se kertoo jotain, siksi kermakakku.



Klassikot eivät katoa koskaan





Marengit

kokivat muutamia vuosia sitten täydellisen kasvojen kohotuksen makutomusokereiden myötä, eikä niiden voittokulkua pysäytä enää mikään!




Näin juhlakauden alkumetreillä on hyvä muistaa että marengit eivät ole makunsa puolesta vain niitä "kaupan marenkeja" vaan ne voivat parhaimmillaan olla suorastaan järkyttävän hyviä.

Makutomusokerit ovat näin avanneet uuden maailman marengeille ja nyt näitä "maustettuja" marenkeja saa vaikka ja missä maussa. Omat suosikkini ovat järjestyksessä rasberry ripple, banana split ja salted caramel. Nimi jo kertoo mitä ne sisältää, eikö vain :) Vadelmaa, banaania että suolattua kinuskia! Mutta ei pidä unohtaa lakumarenkeja joka syntyy täydellisen lakujauheen säväyttämänä. Käytän lakujauheena Habanerosoundin valmistamaa lakritsijauhetta, jossa on vahva ja aromipitoinen maku. Kuin pisteenä iin päälle lakumarenkeihin ripotellaan hitusen Haganolin hienoa salmiakkirouhetta... ja ei voi kun sanoa että järjettömän hyvää! Ehkä paras pikku naposteleva ikinä, oikea laku- ja salmiakkifanin taivas ♥




Marenkien onnistumiseen ei oikeasti tarvita tiettyä kuun asentoa tms sillä kun perusasiat ovat hallussa, ja raaka-aineet oikeat, niin mikään ei käytännössä katsoen voi mennä pieleen.


käytännön vinkkejä

* välineet pitää olla täysin puhtaat ja rasvattomat sillä pienikin määrä rasvaa kulhossa tai vispilöissä voi heikentää marengit rakennetta *
* kananmunat on helpointa erotella jääkaappikylmänä, mutta vaahdottamista varten valkuaisten tulee olla huoneenlämpöisiä *
* sokeri lisätään marenkivaahtoon ruokalusikallinen kerrallaan koko ajan vatkaten *
* valmis marenki on paksua ja kiiltävää, eikä valu ulos kulhostaan vaikka käännät sen nurinperin *





Jotta marengeista saa yksilöllisiä niin voit käyttää erilaisia pursotinteriä. Pursotinteriä löydät vaikka minkälaisia, niin isompana kuin pienempänä. Teriä myy hyvin varustetut päivittäistavarakaupat, sekä tietenkin leivonta-alan erikoisliikkeet, joissa valikoima on laajempi ja samalla saat käytännön vinkkejä onnistumiseen että oikean tyllan valintaan. Omat suosikkini teristä, eli tyllista, ovat ehdottomasti Wiltonin 6B, 1A ja 1M.  Mikäli haluat viedä marenkisi vielä korkeammalle tasolle niin marenkivaahtoa voi tietenkin värjätä mutta käytä värjäämiseen pastavärejä jotta marengin koostumus säilyy hyvänä.


Värjäämisestä

* Marenkeja voi värjätä mm. Rainbow Dust ProGelin pastaväreillä joissa on todella kaunis ja puhtaan vahva pigmentti *
* Pastaväreillä voit värjätä joko koko marenkimassan, tai vaihtoehtoisesti lisäämällä marenkeihin ainoastaan raitoja. Raidat syntyvät siveltämällä siveltimellä pursotinpussin sisäpintaan ohuita raitoja haluamallasi pastavärillä. Tämän jälkeen lusikoidaan marenkimassa pursotinpussiin ja pursotetaan marengit leivinpaperin päälle. Näin syntyvät kauniit, raidalliset marengit. Mikäli haluat värjätä koko marenkimassan niin värjää massa vasta viimeisenä työvaiheena varovaisesti sekoittaen massa sekaisin *





Ja mistä näitä makutomusokereita sitten saa?! Makutomusokereita myyvät leivonta-alan erikoistarvikemyymälät kuten Confetti. Makutomusokerivalikoimaa voit kurkata tästä linkistä tai käydä tutustamassa makutomusokerihin esim Confetin kivijalkamyymälässä joita löydät seuraavilta paikkakunnilta.

Espoo
Jyväskylä
Pirkkala
Raisio
Rovaniemi
Tuusula
Vantaa


Psst.... blogistani löydät useita marenkiohjeita (Pikku Makeaa osio) ja tässä herkkuvinkkinä linkki ihaniin, suussa sulaviin Banana Split marenkeihin

Ja nyt, ihanaa marengintäytteistä tiistaita kaikille ♥





perjantai 18. toukokuuta 2018

Pikku kakkosen Pusse

valmistui asiakkaan toiveesta.




Pusse oli minulle uusi tuttavuus ja sen tekeminen todeksi osoittautui oikein hauskaksi. Kuvanmukaisella Pussella on mittaa n. 7 cm joten tämä kaveri on suht näppärän kokoinen pieneenkin kakkuun. Ihana Pusse ♥

Ja hei, mikäli sinäkin haluat yksilöllisen, ja käsityönä valmistetun, koristeen niin kipaise kurkkaamaan Confetti Raision (Itäniityntie 2, Laattasataman talo) koristevalikoimaa. Mikäli et löydä myyntitiskiltä mieluista kakkukoristetta niin osa koristeista voidaan valmistaa myös tilaustyönä, mahdollisuuksien mukaisesti. 

Suklaahippukeksit

ovat lasteni lempikeksejä ja niitä leivotaan kun keksit ovat kaapista loppu.





Meillä on aina tykätty kekseistä joissa mukana on jollain tavalla suklaata ja tällä reseptillä syntyy aivan järjettömän hyviä herkkupaloja.

Kotiraatimme löysi aikoinaan kaupan hyllyltä maailman parhaimpia suklaahippukeksejä, nimittäin Maraboun xl maitosuklaahippukeksejä ja siitä syntyikin sokerinhuuruinen soppa!! Jossain vaiheessa nimittäin "kekseily" karkasi käsistä niin että se kuului viikottaiseen ostoskoriin kaikkien perunoiden ja maitotuotteiden sekaan kuin nenä päähän. Siitä ei edes neuvoteltu, vaan joku meistä kolmesta naisesta nappasi aina keksipaketin koriin ja niin me marssimme tyytyväisenä kotiin. Kuukaudessa äkkimatikalla laskettuna kekseihin meni n. 10€, mikä ei tietenkään ole paljon, mutta totesin että en aio laittaa jatkossa joka kk tuota summaa pelkkään keksipakettiin! Sillä rahalla saa muutakin, piste. Niinpä lähdin etsimään netistä sitä reseptiä, jolla valmistuu parhaat suklaahippukeksit ikinä ja tässä se on! Postattuna jo useita kertoja, mutta samoin kuin tiikerikakku, - näihin ei kyllästy koskaan ja siksi haluan jakaa tätä suklaahippujen satelemaa ilosanomaa muillekin keksihiirille.

Koska suklaahippukeksit ovat ♥




Suklaahippukeksit
(30-40 pienehköä keksiä)

Taikina
2 dl sokeria
2 dl fariinisokeria
250 g voita 
1 kananmuna
5 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria
2 rkl öljyä
100 g suklaata rouhittuna

Ohje

Mittaa sokerit, voi sekä kananmuna kulhoon. Sekoita hyvin sekaisin. Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauho, leivinjauhe sekä vaniljasokeri. Lisää kuivat aineet voi-sokeriseokseen. Sekoita hyvin. Lisää vielä öljy ja suklaarouhe joukkoon ja sekoita.

Pyörittele keksimassa palloiksi leivinpaperille. Jätä muutamia senttejä tilaa jokaisen taikinapalleron väliin sillä taikinapallerot leviävät paiston aikana.


Paista 175 asteessa n. 12 minuuttia, kunnes keksien reunat saavat aavistuksen väriä ja pinta ei enää kiillä niin paljon.  Älä paista keksejä liian kauan. Keksien pitää olla pehmeitä kun otat ne uunista!

Anna keksien levätä n. 2-3 minuuttia uunipellillä jonka jälkeen voit siirtää keksit ritilälle jäähtymään kokonaan.



 *VINKKEJÄ*
* Keksit säilyvät ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä n. viikon ajan * 
 * Keksit voi myös hyvin pakastaa. Lämmitä keksejä muutaman sekunnin ajan mikrossa ennen tarjoilua, niin ne maistuvat vastaleivotuilta *


tiistai 15. toukokuuta 2018

Pieni tiikerikakku

pukeutuu parhaimpiinsa eli Nordic Waren Heritage kakkuvuokaan.




Sanomatta lienee selvää että kuvassa on kahvikakkujen klassikko. Sitä ei varmasti kukaan kiistä.

Minä olen aina ollut suuri tiikerikakkufani enkä luultavasti koskaan kyllästy sen hurmaavaan makuun. Tämä resepti on varmasti sen vuoksi ollutkin useasti näkyvillä kahvikakku osiossani mutta miksipä ei, sen maku on vain niin taivaallinen. Kakku on koostumukseltaan juuri sopiva, ei lainkaan kuiva. Se on helppo leikata annospaloiksi niin että se ei murene käsiin, tai tarjoiltavaan lautaseen. Pitää kuitenkin muistaa että paistoajalla on suuri merkitys kakun onnistumiseen. Liian kauan uunissa ollut kakku on kuivaa, siitä ei pääse mihinkään. Sama pätee ihan jokaiseen leivonnaiseen. Tämän vuoksi laitankin ohjeistuksiini aina noin ajan mitä tulee paistoaikaan. Jokainen uuni on myös erilainen joten jopa paistolämpötilakin saattaa olla muuttuva tekijä joka tulee ottaa huomioon. Ja jotta tästä tulisi astetta monimutkaisempaa niin kerron että mikäli käytät kahvikakkuvuokana Nordic Waren vuokia niin paistolämpötilan tulee olla hieman alhaisempi kuin normaalisti.

Tiikerikakun voit halutessasi myös tuunata sillä nykyään klassikotkin taipuu uusiin muotoihin ja makuihin. Minä olen kuitenkin niin perinteinen että mikään muu ei maistu siltä oikealta tiikerikakulta kuin kakku jossa on ne perus kaakaoraidat ja vaalea kakkupohja. Parasta ♥

Mikä on sinun suosikkiversiosi tiikerikakusta?




Tiikerikakku
(n. 1,4 l vuoka)

aineet
200 g voita (laktoositon)
3 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl kermaa (laktoositon)
2 rkl kaakaojauhetta

kahvikuorrute
2 dl tomusokeria
1 rkl kaakaojauhetta
2 rkl vahvaa kahvia
25 g margariinia tai voita


Ohje

Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen joukkoon voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään, lukuunottamatta kaakaojauhetta. Lisää kerma, sekoita varovaisesti seos sekaisin. Ota massasta 1/3 erilleen ja sekoita siihen kaakaojauhe. 

Laita puolet vaaleasta massasta voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan, lisää päälle tumma massa ja loput vaaleasta massasta. 

Paista kakku uunin alatasolla 175 asteessa, noin 45-50 minuuttia. Varmista kakun kypsyys cocktail- tai hammastikulla. Kun tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on valmis.

Kumoa kakku vuoastaan hieman jäähtyneenä ja anna kakun jäähtyä kunnolla ennenkuin lusikoit kuorrutteen kakun päälle. Mikäli haluat koristella kakun (niinkuin itse tein) niin ripottele nonparellit, suklaarakeet tms. heti kun olet saanut kakun kuorrutettua. Tämä siksi koska kuivuneen kuorrutteen pinnalle ei enää tartu mikään.

Valmista kuorrute sulattamalla margariini, tai voi, kattilassa ja lisää kuorrutukseen muut aineet. Jäähdytä hetki. Lusikoi kuorrutus kakun päälle. Leikkaa palasiksi, kun kuorrutus on jäähtynyt.







Arvonnan voittaja

valikoitui tuttuun tapaan random.org hakugeneraattorin avulla.




Ihanan lämmin kesä on vhdoin täällä ja sen myötä on hyvä heittäytyä pikku hiljaa kesälaitumille.

Kakkutupa Mia heittäytyy myös kesälaitumille joten on aika hetkeksi pistää vispilät ja yleiskoneet kaappiin, sekä keskittyä olennaiseen, eli Suomen lyhyeen kesään joka toivottavasti tänä vuonna on auringon täyttämä. Sanottakoon vielä, että toki meillä leivotaan, mutta selvästi vähemmän kuin muina vuodenaikoina. Kesä on loma-aikaa parhaimmillaan ja ainoa aika vuodesta jolloin lapsetkin saavat huilia pitkästä, pian jo menneestä, lukuvuodesta. Otamme siis ilon irti kesästä ja palaamme arkeen kun sen aika on.

Ja hei, se arvonnan voittaja ☺  Arvonnan voittajaksi hakugeneraattori arpoi Saaran! Oikein paljon onnea Saaralle ja hänelle on jo ilmoitettu voitosta sähköpostitse.





maanantai 7. toukokuuta 2018

Arvonta

Kakkutuvan facebook sivuilla on ollut kivasti kuhinaa ja senpä vuoksi on iloa laittaa lupaamani arvonta pystyyn! Ja onhan se hieno juttu, yli 100 tykkääjää facebookissa! Kiitos ja kumarrus teille ihan jokaiselle ♥




Arvonnasta asiaa! Arvonta piti ilmestyä blogiini jo viime viikolla ja pahoitteluni siitä että postaus hieman viivästyi.

Olemme juhlineet esikoiseni syntymäpäiviä oikein ison maailman mukaan useita päiviä ja nyt saatiin juhlat juhlittua. Juhlathan tarkoittaa aina paljon leipomista, ja taas leipomista, joten useampi tovi vierähtää mukavan puuhan parissa ja sitten ne toiset yhtä mukavat asiat siirtyy väistämättä eteenpäin, niinkuin nyt tämä arvonta. Mutta, nyt on sen hetki ja mennäänpä pidemmittä puheitta itse asiaan eli palkintoon ja arvonnan sääntöihin!!

Muistathan että Kakkutupa Mia löytyy myös instagramista



Arvonnan palkinto;


Wiltonin donitsi-vuoka, 6 koloa
- vuoalla valmistuu 6 donitsia
- yhden donitsin halkaisija on n. 8cm
- non-stick-pinnoite
- käsinpestävä

Wiltonin donitsitaskut, 6 kpl
- ohut paperi
- kaunis donitsikuviointi

+ yllätys (rakastan yllätyksiä joten tämänkään palkinnon voittaja 
ei välty joltain pikkukivalta)







Arvonnan säännöt;

- Osallistumisaika on 7.5. - 13.5.2018. Voittajan nimen julkaisen blogissani 15.5.2018 mennessä.

- Arvontaan osallistut kommentoimalla tähän postaukseen. Kerro kesän ehdottamasti paras täytekakku, se kakku, jota ilman kesä ei yksinkertaisesti tule! Yksi kommentti/henkilö. Jätä kommenttisi yhteyteen sähköpostiosoitteesi.

- Arvon voittajan satunnaisnumerogeneraattorilla (random.org) ja olen voittajaan sähköpostitse yhteydessä arvonnan päätyttyä. Mikäli en saa voittajaan yhteyttä viikon kuluessa arvonnan päättymisestä, arvon uuden voittajan!

- Arvontaan voi osallistua kuka tahansa mutta lähetän palkinnon vain kotimaiseen osoitteeseen (Suomi).

- Arvonnan palkinnon toimitan postilähetyksenä. En ole vastuussa mahdollisista toimituksen aikana tapahtuneista vaurioista tai postin hukkaamasta lähetyksestä.






keskiviikko 2. toukokuuta 2018

Tyttäreni liukuvärikakku

on kiteytetty kahteen sanaan, yksinkertainen ja pelkistetty.


Tyttäreni valitsi tämän vuoden synttärikakkunsa keskipisteeksi lempi lps hahmonsa sekä ranskanbulldoggi Nellan silhouetin. Makumaailma pukeutui kinuskin ja puolukan herkulliseen liittoon joka ei petä koskaan. 

Yksinkertainen ja pelkistetty kakku näyttää juuri siltä kuin se kuvassa on. Siinä on kaikki oleellinen ja muu on pyyhitty pois. Siinä on tyttäreni luonne. Taiteellinen, analysoiva sekä herkkä. Kaikki tuo yhdessä kauniissa paketissa ja minä saan olla se onnellinen jonka hän valitsi äidikseen. Enkä oikeasti voisi olla kiitollisempi tyttärestäni, esikoisestani. 

Kun kakkuun laitetaan kynttilät pystyyn niin mietin joka ikinen vuosi että mihin ihmeessä ajalla on niin kauhea kiire? Ensin niitä kynttilöitä oli yksi ja nyt niitä on jo 12. Mitä kaikkea noiden numeroiden väliin jääkään. Muistoja, rakkaita ja haikeita. Yövalvomisia, nuhaneniä, auringon kultaamia kesäpäiviä ja valkoisia lumiukkoja joilla on porkkananenät sekä rusinasilmät. Luopumista lapsuuden leikeistä mutta ehdottomasti ylpeyttä omasta lapsestaan ja hänen kasvustaan. Siitä, mikä hänestä on tullut ja mikä hänestä vielä tuleekaan. Se on selvää että hänestä tulee jotain mahtavaa, tietenkin. Näin jokainen äiti ajattelee omasta lapsestaan, se on vain luonnikasta.






Nautin tästä hetkestä kun saan keskustella oman esiteinini kanssa joka selvästi jo hakee itseään ja istuu välillä viereeni keskustelemaan yllättävänkin isoista asioista. Olemme kieltämättä aina puhuneet paljon, kipeistäkin asioista, sillä elämässä on niin monta väriä että niitä on hyvä maalata yksi sävy kerrallaan. Että ei tule kerralla liikaa. Ei niin, ettäkö piilottelisi maailmaa lapselta, mutta niin ettei paljasta liikaa. Siinä samalla, kuin huomaamatta, saan hänet viereeni ja silitän pitkiä hiuksia vielä hetken. Syli kun ei enää ole se itsestäänselvä juttu, johon istutaan joka päivä, joten otan näistä hetkistä kiinni ja olen vain lähellä. Kuunnellen, kehuen ja kannustaen häntä löytämään oman tapansa olla. Osoittaen kaikkea oppimaani ja sanoen mitä saa ja mitä ei kannata. Mikä satuttaa ja mikä korjaa. 

Loppusitaattina lainaan erään runon loppukappaletta 

sillä enää vähän aikaa sinä olet minun
mutta jo aivan pian
olet kokonaan sinun





Onnea rakas esikoistyttäreni,
olet rakas





Pumpulikakku

pukeutuu herkullisiin mansikoihin ja tummaan suklaaseen. Eikä kaksi ilman kolmatta joten mukaan lisäsin kakkuun juuri sopivasti valuvaa tomusokerivesikuorrutetta.





Tämä ihanan kevyt pumpulinen unelma asettui sopivasti tyttäreni syntymäpäiväjuhlien kahvipöytään sillä pitäähän juhlissa olla se perinteinen kahvikakku. Tällä kertaa päädyin leipomaan gluteenittoman ja laktoosittoman kahvikakun ja tämän ihanan herkun ohjeen löydät tästä postauksesta-> Se pienempi pumpulikakku.












Kinkkuvoileipäkakku

on se perinteinen kahvipöydän suolainen kakku.





Mikä voikaan olla sen herkullisempaa suolaista kakkua kuin kinkkuvoileipäkakku! Omasta mielestäni ei mikään ja tälläkään kertaa kakku ei tuottanut pettymystä vaikka vaihdoinkin hieman ainesosien suhdetta toisiinsa. Tämän myötä voin allekirjoittaa myös sen että minulla ei ole mitään valmista reseptiä kakkuun koska muuntelen sitä epäsäännöllisen säännöllisesti ainesosilla leikkien.

Vaikka voileipäkakuissa voikin säädellä ainesosien suhdetta toisiinsa, tietyssä mittakaavassa, niin yksi lempiosioni voileipäkakkujen valmistamisessa on ehdottomasti sen koristelu! Kauppojen heviosastoilta löytyy upeana hehkuvia vihanneksia ja hedelmiä joita kannattaa ehdottomasti hyödyntää monipuolisesti koristelussa. Minä päädyin tällä kertaa hyvinkin yksinkertaiseen koristeluun mutta kakkuja voi aivan hyvin koristella esim. ananaskirsikoilla, mansikoilla, viikunoilla, punasipulilla jne. Vain mielikuvitus on rajana!





tiistai 1. toukokuuta 2018

Kermakakku

maistuu tasan tarkkaan melkeinpä kaikille ja niin oli hävinnyt tämäkin herkku murujaan myöden aluseltaan.





Kakku on mitoitettu 10 hlölle ja täytteenä aina niin hurmaava mustikka- ja valkosuklamousse.

Koristeeksi asettelin herkullisia mansikkamarenkeja, vaahtokarkkimassasta valmistettuja ruusuja sekä kermaisia omar karkkipaloja. Kakku on kuorrutettu perinteitä kunnioittaen kermalla ja päälle valutin sitä parasta, tumma suklaa ganachea!













Kiitos kakku

sisältää täydellisen makuelämyksen,  mustikka- ja valkosuklaamoussea.




Opiskeluaikojeni ystävä toivoi gluteenitonta kiitos kakkua työpaikallensa ja näin valmistui 10 hlön pieni kakkunen.

Kakkuun toivottiin selkeää koristelua, ei liikaa eikä myöskään liian vähän eli tiivistettynä kaikkea juuri sopivasti. Päädyin koristelemaan kakun ajan hengen mukaisesti suussa sulavilla mansikkamarengeilla että sokeriruusuilla. Kakun pinnalle valutin suklaaganachen joka valmistuu helposti kuohukermaa ja luonnollisesti suklaata käyttäen.