perjantai 30. kesäkuuta 2017

Eliaksen motocrosskakku

maistui mustikalta ja valkosuklaalta.




Näin kesällä on ihanaa laittaa tarjolle kauden marjoja vaikka uuden sadon mustikoiden aika ei olekaan ihan vielä ovella. Mustikoista tulee kuitenkin väistämättä mieleen kesä, ja valkosuklaa täydentää sitä loistavasti, joten täytteiden mukaisesti kakussa maistui makea ja suuresti odotettu kesä.




Kakkuun toivottiin kuvan kera vihreään ja mustaan taipuvaa motocross teemaa joka helpotti huomattavasti tällaisen "ei motocrossista tietävää" kotikokkia huomattavasti. Ei tarvittu kuin "mopo" ja vähän soraa sekä kaikkea sellaista pikkasen multamaista juttua. Ajanpuutteesta johtuen jouduin turvautumaan lelumopoon ja käsityön osuus jäi näin harmikseni minimiin. Pitänee kyllä todeta että eipä tuo lelumopo hassumpi ollut ja sitä paitsi, synttärisankari sai itselleen kakun ja lelun :)





Vauhdikasta syntymäpäivää 
Eliakselle!


tiistai 6. kesäkuuta 2017

Arvonnan voittajat

arvoin perinteisesti random.org:n apua käyttäen.

Kesäkelit rupeaa olemaan jo selvästi kohdillaan vaikka alkukesä näyttikin hyvin kylmältä ja tuuliselta. Hyödynsin kylmät kesäpäivät siivoamalla vanhan talomme nurkkia ja mitä aarteita, ja vähemmän aarteita, löysinkään! Näinä hetkinä sitä miettii että mihin ihmeessä sitä tavaraa tarvitsee ja miksei siitä osaa luopua? No, tänä kesänä lupaan yrittää laittaa kaiken ylimääräisen kiertoon ja miettiä kahdesti ennen kuin ostan mitään nurkkiin pyörimään. Mutta se näistä eli mennään olennaiseen, - arvonnan voittajiin!!

Voitot osuivat tällä kertaa Anna-Kaisalle (anna s.) ja Hilkalle (Hilda Hissu). Heille on ilmoitettu voitostaan s.postiin. Onnittelut voittajille ja leivotaan Suomen lyhyt suvi täyteen makeaa.





torstai 1. kesäkuuta 2017

Lakumarengit

yksinkertaisesti, tykkään!



Nämä marengit ovat taivaallisia, eikä näitä voi oikeasti kuvata millään muulla tavalla kuin järkyttävän hyvillä adjektiiveilla.

Tein toissa viikolla lakumarenkeja kauppakeskus Myllyyn, Iittalan myymälään, jossa olimme Raision toimipisteen Confetin yrittäjän, Tiinan, kanssa näyttämässä myymälän asiakkaille miten valmistetaan kevään ja kesän juhlien upeimmat syötävät pionit sekä ruusut, että muita kukkasia.

Tarjoilimme samalla myös pieniä makeita maistiaisia, marenkien muodossa, asiakkaille ja mukaan olimme valinneet kärkikolmikon eli lakun, banaanin sekä limen. Hyvin maistuivat ja luulen että moni sai viime hetken tarjoiluvinkkejä tulevan viikonlopun lakkiaisiin sekä kesän juhliin.

Mutta pidemmittä puheitta, lakumarenkeja.




Lakumarengit
(pellillinen)

2 kananmunan valkuaista
100 g tomusokeria

pinnalle;
 Haganolin hienoa apteekkarin salmiakkirouhetta

* HUOM! *
Salmiakkirouhe sisältää gluteenia joten ÄLÄ lisää rouhetta
mikäli marenkien tulee olla gluteenittomia!!!


Ohje

Lämmitä uuni 100 asteeseen. 

Erottele valkuaiset huolellisesti keltuaisista. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisäten samalla tomusokeria pienissä erissä. Marenkivaahto on valmista, kun se on jämäkkää eikä valu kulhosta, vaikka sen kääntäisi ylösalaisin.

Kaada vaahto pursotinpussiin ja pursota marenkeja leivinpaperille. Marengit eivät laajene uunissa, joten ne voi pursottaa lähekkäin. Ripottele marenkien pintaan salmiakkirouhetta.

Laita marengit uuniin kuivumaan n. 1.5 tunniksi. Valmiit marengit ovat kevyitä ja kuivuneet kokonaan, kun irtoavat helposti leivinpaperista.







Vatkaa marenkivaahto jämäkäksi, kiiltäväksi massaksi.  

 Mikäli haluat marenkeihin elävyyttä niin se käy käden kääntäessä! Upeana hehkuvat raidat nimittäin syntyvät siveltämällä, elintarvikesiveltimellä, pursotinpussin sisäpintaan ohuita raitoja haluamallasi pastavärillä. Tämän jälkeen lusikoidaan marenkimassa pursotinpussiin ja pursotetaan marengit leivinpaperin päälle. Näin syntyvät kauniit, raidalliset marengit. Mikäli haluat värjätä koko marenkimassan niin värjää massa vasta viimeisenä työvaiheena varovaisesti sekoittaen sekaisin.





Marengit voi pursottaa lähekkäin leivinpaperoidulle uunipellille.
Marenkimassa ei laajene.





Ripottele salmiakkirouhe viimeisenä työvaiheena ja laita marengit uuniin kuivumaan,
 uunin keskitasolle, n. 1 - 1,5 tuntia. 



VINKKI!
* välineet pitää olla täysin puhtaat ja rasvattomat sillä pienikin määrä rasvaa kulhossa tai vispilöissä voi heikentää marengit rakennetta *
* kananmunat on helpointa erotella jääkaappikylmänä, mutta vaahdottamista varten valkuaisten tulee olla huoneenlämpöisiä.
* marengit säilyvät huoneenlämmössä tiiviissä purkissa *