yksinkertaisesti, tykkään!
Nämä marengit ovat taivaallisia, eikä näitä voi oikeasti kuvata millään muulla tavalla kuin järkyttävän hyvillä adjektiiveilla.
Tein toissa viikolla lakumarenkeja kauppakeskus Myllyyn, Iittalan myymälään, jossa olimme Raision toimipisteen Confetin yrittäjän, Tiinan, kanssa näyttämässä myymälän asiakkaille miten valmistetaan kevään ja kesän juhlien upeimmat syötävät pionit sekä ruusut, että muita kukkasia.
Tarjoilimme samalla myös pieniä makeita maistiaisia, marenkien muodossa, asiakkaille ja mukaan olimme valinneet kärkikolmikon eli lakun,
banaanin sekä
limen. Hyvin maistuivat ja luulen että moni sai viime hetken tarjoiluvinkkejä tulevan viikonlopun lakkiaisiin sekä kesän juhliin.
Mutta pidemmittä puheitta, lakumarenkeja.
Lakumarengit
(pellillinen)
2 kananmunan valkuaista
100 g tomusokeria
pinnalle;
Lämmitä uuni 100 asteeseen.
Erottele valkuaiset huolellisesti keltuaisista. Vatkaa valkuaiset
kovaksi vaahdoksi, lisäten samalla tomusokeria pienissä erissä.
Marenkivaahto on valmista, kun se on jämäkkää eikä valu kulhosta, vaikka
sen kääntäisi ylösalaisin.
Kaada vaahto pursotinpussiin ja pursota marenkeja leivinpaperille.
Marengit eivät laajene uunissa, joten ne voi pursottaa lähekkäin.
Ripottele marenkien pintaan salmiakkirouhetta.
Laita marengit uuniin kuivumaan n. 1.5 tunniksi. Valmiit marengit ovat
kevyitä ja kuivuneet kokonaan, kun irtoavat helposti leivinpaperista.
Vatkaa marenkivaahto jämäkäksi, kiiltäväksi massaksi.
Mikäli haluat marenkeihin elävyyttä niin se käy käden kääntäessä! Upeana hehkuvat raidat nimittäin syntyvät siveltämällä, elintarvikesiveltimellä, pursotinpussin sisäpintaan
ohuita raitoja haluamallasi pastavärillä. Tämän jälkeen lusikoidaan
marenkimassa pursotinpussiin ja pursotetaan marengit leivinpaperin
päälle. Näin syntyvät kauniit, raidalliset marengit. Mikäli haluat
värjätä koko marenkimassan niin värjää massa vasta viimeisenä
työvaiheena varovaisesti sekoittaen sekaisin.
Marengit voi pursottaa lähekkäin leivinpaperoidulle uunipellille.
Marenkimassa ei laajene.
Ripottele salmiakkirouhe viimeisenä työvaiheena ja laita marengit uuniin kuivumaan,
uunin keskitasolle, n. 1 - 1,5 tuntia.
VINKKI!
* välineet pitää olla täysin puhtaat ja rasvattomat sillä pienikin määrä rasvaa kulhossa tai vispilöissä voi heikentää marengit rakennetta *
* kananmunat on helpointa erotella jääkaappikylmänä, mutta vaahdottamista varten valkuaisten tulee olla huoneenlämpöisiä.
* marengit säilyvät huoneenlämmössä tiiviissä purkissa *