tiistai 2. toukokuuta 2017

Salted Caramel Cheesecake äidille

valmistui tänä vuonna hieman etuajassa johtuen äitini työkiireistä.




Äitini toivoi lahjaksi salted caramel juustokakkua joka on ujuttanut tiensä moneen kahvipöytään ja tätä kakkua tarjoillaan tasaisesti myös yhdessä, jos toisessa, leivonta-alan blogissa.

Omakohtaista makukokemusta minulla ei ole tämän kakun tiimoilta, muuta kuin se yksi-kaksi teelusikallista, mutta kakun menekki oli viime kerralla niin suuri että en kerinnyt kuvaamaan kakusta kuin muutamia jämäpaloja joten täytyyhän sen olla hyvää! Ja mikä ettei, kinuskilla kuorrutettu kakku ei voi olla kuin hyvää :)

HUOM!! Mikäli haluat tehdä kakun gluteenittomana käytä esim. Schärin Digestive keksejä!




Salted Caramel Cheesecake
(vuoan halkaisija 24cm)

Pohja
170 g digestive-keksejä 
80 g voita

Täyte
400 g maustamatonta tuorejuustoa
1 1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa
2 kananmunaa
1 rkl maissitärkkelystä

Kinuski
1 dl fariinisokeria
1 2/3 dl kuohukermaa

Päälle
sormisuolaa

Lämmitä uuni 160 asteeseen. Voitele irtopohjainen piirakkavuoka. Murskaa keksit ja sulata voi. Sekoita keskenään ja painele vuoan pohjalle sekä reunoille. Paista pohjaa n. 12 minuuttia, kunnes se on saanut hieman väriä. Ota uunista ja anna hieman jäähtyä.

Vatkaa tuorejuusto notkeaksi sähkövatkaimella. Lisää sokeri ja vatkaa kuohkeaksi ja tasaiseksi, n. 2 minuuttia sähkövatkaimella. Lisää vaniljasokeri, sitruunamehu ja suola. Sekoita tasaiseksi.
Lisää kananmunat yksitellen ja sekoita jokaisen jälkeen. Lisää lopuksi maissitärkkelys ja sekoita nopeasti tasaiseksi. 
Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle. Paista 30-35 minuuttia, kunnes pinta ei enää kiillä. Anna jäähtyä.

Kinuski
Keitä kermaa ja fariinisokeria kattilassa hiljalleen välillä sekoittaen noin 15-20 minuuttia. Kokeile ensin laittaa pisara kinuskia jäähtyneen kakun päälle, jos pisara pitää muotonsa kinuski on valmista. Anna kinuskin jäähtyä noin minuutti ja kaada sitten juustokakun päälle. Tasoita pinta. 
Anna kakun olla jääkaapissa yön yli. Ripottele sormisuolaa kakun päälle juuri ennen tarjoilua.




Kakku pääsi siis perille ja tuli syödyksi vaikka sormisuola unohtuikin kotiin! Äiti oli saanut seuraavana päivänä vielä vieraita ja kakun rippeet oli nautittu kuulemani mukaan hyvällä herkkuhalulla massuihin.




Vaikka äitienpäivänä keskityttiin olemaan ja jutustelmaan niitä näitä niin tyttäreni halusi ommella
mummin ompelukoneella ja paremmin tuo näytti sujuvan kuin minulta. En ole koskaan ollut mikään ompelija tai "käsityöläinen" mutta kakkuja teen ja koristeita milloinka vain.

Olen joskus miettinytkin sitä että miksen saa kiinni langanpäästä, mitä tulee ompeluun ja yleisesti käsityöhön, mutta omat kokemukseni kouluaikaisista käsityötunneista olivat niin epämukavia, suorastaan traumaattisia, että se kulkee mukanani näemmä loppuelämäni. Se, että et muka osaa mitään, kalvaa ja vaivaa ja lapsi on helppo kohde lannistaa. Toivon mukaan omat lapseni eivät tule kokemaan kouluaikoina vastaavanlaista, voisinko sanoa niinkin kärjistetysti kuin henkistä kiusaamista opettajan puolelta?

Ihailen suunnattomasti ihmisiä joilla tuo kädentaito on ja siksi haluan tukea lapsiani tekemään käsillään ja kääntymään isoäitiensä puoleen kun tulee tiukka paikka. Ja tiukalla paikalla tarkoitan vaikka villasukkien kutomista tai housun lahkeiden lyhentämistä :)



Kiitos Äiti että olet olemassa ja olet pitänyt minut oikean mittaisissa lahkeissa! 

Olet rakas <3


Hyvää Äitienpäivää!


Kaikki luonnossa kertoo Äidistä.
Aurinko on maan Äiti,
joka ravitsee sitä lämmöllä.
Se ei koskaan jätä maailmankaikkeutta yöllä
ennen kuin on nukuttanut maan meren lauluun 
ja lintujen ja purojen hymniin.
Ja tämä maa on puiden ja kukkien Äiti.
Se synnyttää ne, hoivaa niitä
ja vierottaa ne itsestään.
Kukista ja puista tulee kauniiden hedelmiensä
ja siemeniensä ystävällisiä Äitejä.
Ja Äiti, elämän esikuva,
on ikuinen henki, täynnä kauneutta ja rakkautta.
- Kahlil Gibran-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti