maanantai 31. lokakuuta 2016

Kinuski-vadelmajuustokakku

kulkeutui syntymäpäivälahjaksi äidilleni.




Syntymäpäiväkakkuihin liittyy aina tekstiviestiketju. Kyllä, minulla ja äidilläni on tapana tekstailla, ja soitella, toisillemme viikoittain ja lokakuun loppupuolella tekstiviestit vaihtuvat suunnilleen näin..


Äiti; tekisitkö kakun, jos ehdit?
Minä; ilman muuta, onko toiveita mitä haluat tai et halua?
Äiti;  juustokakku.
Minä; mitä makuja siinä saa olla?
Äiti; samanlainen kun olet aina tehnyt 
Minä; kinuskivadelma vai kinuskipuolukka
Äiti; saat päättää itse.


Näissä viesteissä on kiteytetty kaikki olennainen. Jollekin tuo viestiketju tosin on vain sanojen helinää ilman sen suurempaa merkitystä tai sisältöä. Tietenkin, koska ei ole tunnesiteitä, eikä vahvoja muistoja lapsuudesta aina aikuisuuteen, juuri tämän viestiketjun äidin kanssa. 

Tuohon aikajanaan mahtuu vaikka ja mitä, lapsuuden ja aikuisuuden välimaastoon. Hyviä ja vähemmän hyviä aikoja kasvukipuineen, paljon iloja ja onnen hetkiä sekä kaikkea niiden väliltä. Siitä aikajanasta löytyy kaikki värit, ja sen tuhannet sävyt, jotka väistämättä kuuluvat elämään. Siihen liittyy vahva tunneside, jota voi horjuttaa muttei murtaa, sillä vaikka maailmalla myrskyäisi niin myrskyt tyyntyvät aina. Ennemmin tai myöhemmin ja sen jälkeen paistaa aurinko.




Vaikka on välimatkaa ja arkea, niitä ruuhkavuosiakin itselläni, niin viestit kulkeutuvat perille. Vaikka maailma jatkaa määrätietoisesti kulkuaan ja välimatka on sitä myöden kasvanut niin yksi on mikä pysyy.


Äiti <3

Hyvää Syntymäpäivää!




Kakku rakentui makuparista joka edelleen hakee vertaistaan. Kinuski ja vadelma, täydellinen yhdistelmä.

Kakku koostuu yksinkertaisuudessaan digestivepohjasta jonka päälle on valmistettu kinuskista mousse ja mousseen upotettu desilitroittain vadelmia. Kakun pinnan kuorrutin valuvalla, itsetehdyllä, kinuskilla (tyyliin dripcake joita löytyy tällä hetkellä melkeinpä jokaisesta leivonta-aiheisesta blogista, instagramista ja mistä nyt tuleekin mieleen etsiä inspiraatiota tämän tyyliseen kakkuun).

En lukeudu ns. valmis kinuskikastikkeiden (joita löytyy ruokakauppojen hyllyiltä) ystäväksi joten haluan tehdä kinuskin aina itse. Silloin maku on niin täydellinen kuin se vain voi olla. Koristeiksi valikoitui tällä kertaa salted caramel marengit sekä brunbergin tummasuklaa. Suolaa kakku sai poppareista ja sopii muuten täydellisesti makean rinnalle. Kokeile!






Kinuskikastike
(riittää halkaisijaltaan n. 24 cm kakkuun)
2 dl kuohukermaa (käytin laktoositonta)
2 dl fariinisokeria

Mittaa ainekset teflon-pintaiseen kattilaan. Kuumenna, kunnes seos kiehuu.
Alenna lämpötilaa keskiteholle ja jatka keittämistä välillä sekoitellen n. 10-15 min. Kinuskin tulee kiehua koko ajan, -mutta maltillisesti! 15 min on kuitenkin viitteellinen aika. Kinuski saattaa olla valmista nopeamminkin, n. 10 minuutissa. Aikaan vaikuttaa kiehumiskuumuus, käytettävä kattila ja kinuskin määrä.

Suorita vesilasitestejä keittämisen aikana, useita kertoja, mikäli sinulla on vähemmän kokemusta kinuskin valmistamisesta. Kaada kinuski heti kakun päälle. Näin kinuski ei ehdi jähmettyä ja saat levitettyä sen tasaisesti. Tasoita kinuski leveällä lastalla tai palettiveitsellä.


Milloin kinuski on valmista?
 Suorita vesilasitesti ->
Tiputa pieni nokare kinuskia lasiin, jossa on kylmää vettä. 
Kaada vesi pois. Onko kinuski liuennut veteen? Jos on, jatka keittämistä. 
Jos tipan saa nostettua ehjänä nokareena lasin pohjalta, on kinuski valmis!




Salted Caramel marengit
(yksi pellillinen)
2 kananmunan valkuaista

Kuumenna uuni 100 asteeseen. Aseta leivinpaperi uunipellille. 

Erottele valkuaiset keltuaisista huolellisesti ja vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää tomusokeri vaahtoon pienissä erissä koko ajan vatkaten. Marenkivaahto on valmista kun se on jämäkkää, ja kiiltävää, eikä valu kulhosta vaikka sen kääntäisi ylösalaisin. Kaada marenkivaahto pursotinpussiin jossa on valitsemasi tylla. Voit pursottaa marengit lähekkäin sillä ne eivät laajene uunissa.

Kuivata marengit uunin keskitasolla ilman kiertoilmaa n. tunnin ajan tai kunnes ne irtoavat nostettaessa helposti leivinpaperista. Katkaise sitten uunista virta. Anna marenkien jäähtyä uunissa luukku hieman raollaan. 

HUOM! Mikäli päätät paistaa marenkeja useampia (tuplaa tällöin yllä olevan reseptin määrä) niin marengit tulee paistaa kahdessa tasossa, uunin kiertoilmalla.


VINKKI!
* välineet pitää olla täysin puhtaat ja rasvattomat sillä pienikin määrä rasvaa kulhossa tai vispilöissä voi heikentää marengit rakennetta.
* marengit säilyvät huoneenlämmössä tiiviissä purkissa.



Maanantaina tuli muuten viesti Äidiltä;
- kiitos vielä ihanasta kakusta





2 kommenttia:

  1. Hei! Millaisella tyllalla nuo marengit on tehty? Ihanan näköinen kakku, pitääpä testata tuleville synttäreille. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis kiitos :) marengit on tehty Wiltonin tähtityllalla (6B). Oman tyllani ostin Confetista.

      Poista